XL. évfolyam 47. szám

2008. november 28.

Újabb multik

A héten két új áruház nyílt az Alsóréten

A héten két új áruház nyitotta meg kapuit a lakosok előtt az Alsóréten, november 25-én fogadta először a vásárolókat az osztrák Parkcenter, míg a német tulajdonú Aldinál 27-én, reggel 7 órakor kezdődött a hivatalos nyitva tartás.

A Park Center két ruházati üzlettel várja egyelőre a vásárlókat, a terveknek megfelelően a KiK és a Takko már kinyitott, az ezen felül kialakított hét üzlethelyiségben pedig később, folyamatosan kezdik az árusítást. A kínálatban drogéria, cipőbolt, ruházat és egyéb kisebb boltok szerepelnek majd - tudtuk meg a Park Centertől.

2008. november 28.

Fogadónap

Szirbik Imre polgármester, országgyűlési képviselő december 4-én, csütörtökön 9-11 óra között, Szűcs Lajos alpolgármester 14-16 óra között tart fogadónapot. A város vezetői az ügyeiket intézőket hivatali helyiségükben fogadják.

2008. november 28.

Mikulás a kórházban

Az önkormányzati Mikulás látogatja meg a Dr. Bugyi István Kórház Gyermekosztályán lábadozó gyermekeket december 5-én, pénteken 9 órakor, hogy mosolyt varázsoljon az apróságok arcára. A Mikulást Szirbik Imre polgármester is elkíséri. A népszerű tél apó nemcsak az éppen bent lévő gyermekeknek, hanem az osztálynak is ad át ajándékokat, mellyel egész évben játszhatnak a gyermekek.

2008. november 28.

Kiállítás

Kalmárné Horóczi Margit képzőművész kiállítása nyílik december 4-én, csütörtökön 17 órakor a főtéri galériában, melyet Szuromi Pál újságíró ajánl az érdeklődők figyelmébe. A kiállítás december 20-ig tekinthető meg a galéria nyitva tartási idejében.

2008. november 28.

Fizetős parkolóhelyek

Javaslatok a bővítésre

A képviselő-testület október végi ülésén téma volt a fizetős parkolási rendszer megváltoztatása. Ezt üzemeltetői tapasztalatok alapján terjesztette a testület elé a műszaki osztály. Sokan gyakorlatból tudják, saját bőrén tapasztalja, hogy amióta a Kossuth utca fizetős lett, azóta a város főutcáján a nap bármely szakában meg lehet állni. Viszont a Kossuth utca északi-déli oldalán lévő panelépületek közötti területek zsúfolásig telve vannak, sokszor egymás dolgát figyelmen kívül hagyva garázsok elé is beállnak szabálytalanul a gépjárművezetők, sok bosszúságot okoznak így egymásnak.

2008. november 28.

Szolgáltatási díjak

Ülésezik a testület

Lapunk megjelenésének időpontjában tartja soros ülését a város képviselő-testülete. Ilyentájt, mint minden évben a szolgáltatási díjakkal kapcsolatos döntések kerülnek előtérbe. Első olvasatban magát a költségvetési koncepciót is tárgyalja a testület. Szirbik Imre polgármester előzetes tájékoztatójában elmondta, ebből a gazdasági helyzetből, amiből most kilábalni kívánunk, minden költségvetést érintő döntésnek súlya van: biztosítani kell a közösség, a város fejlődésének és működésének feltételeit.

2008. november 28.

Karácsony előtt elkészül

Jó ütemben épül a légimentő-bázis

Annyi hercehurca után jó hírrel szolgálhatunk olvasóinknak a légimentő-bázis építése ügyében. Minden jel arra mutat, hogy decemberre készen áll az egész. Aki arra jár, láthatja: állnak a falak, intenzíven folynak a munkálatok - tájékoztatta lapunkat dr. Túri Péter (képünkön), az Országos Mentőszolgálat Légimentő Kht. ügyvezető igazgatója. Aki elmondta, a munkálatok előrehaladtával most már heti gyakorisággal jár majd Szentesre.

2008. november 28.

Melyik az igazi ünnep?

Poszler szerint: tanulni kell!

Állami ünnepek után, jeles családi ünnepek előtt Poszler György tanárral, a Mátyás királyról, a reneszánszról szóló előadása után beszélgettünk a városi könyvtárban. Természetesen elkanyarodunk a népszerű uralkodótól, a klaszszikus időszaktól - mai világunk irányába is.

- Mátyás nagyon szerette az ünnepi alkalmakkor, de a hétköznapi életben is a jó megjelenést és a különböző formai elemeket. Ezeket, a megjelenéshez kötődő formákat, mintha ma nem ismernénk. Ezért alkalmazni, használni sem mindig sikerül! Miért nem tudunk ma szépen, elegánsan ünnepelni?

2008. november 28.

Hegyközségek a századfordulón

A Kárpát-medence szőlőhegyei a múltban közösségi irányítás alatt álltak, amely elsősorban a vagyon- és jogvédelemre, a szőlősgazdák kötelezettségeinek illetve a viselkedés szabályozására irányult. A középkori gyökerekkel rendelkező hegyközségek mint önálló önkormányzattal bíró intézmények összefogták egyazon területen szőlőt birtokló személyeket. A felmerülő ügyek intézését a közösség saját kebeléből választott testületre bízta, amely független volt a helyi hatóságoktól és a szőlőföld feudális urától.

2008. november 28.

Pótválasztást tartottak

Évfordulónaptár - 2008.

90 éve, 1918. nov. 22-én népgyűlést tartottak a Kossuth téren, amely megválasztotta az új Nemzeti Tanácsot és az új Katonatanácsot. (Az új Nemzeti Tanács 34 tagú lett; elnöke: dr. Lánczi Simon Pál; az új Katonatanács 20 tagú, elnöke: Piti Péter.)

130 éve, 1878. nov. 25-én Simonyi Ernő lemondása folytán országgyűlési pótválasztást tartottak Szentesen. Törs Kálmán fővárosi ügyvéd, író, újságíró, a Függetlenségi Párt jelöltje került ki győztesen, 654-211 szavazati aránnyal megelőzve a helyi kormánypárt jelöltjét, Kiss Zsigmondot. (Ettől kezdve 14 éven át Törs Kálmán képviselte a várost a parlamentben.)

110 éve, 1898. nov. 27-én Szentesre látogatott Bartha Miklós országgyűlési képviselő, az Ugron-féle 48-as párt országos elnöke. (Előadást tartott az I. 48-as Népkörben.)

180 éve, 1828. nov. 28-án született Ferenczy Sándor ügyvéd, volt 48-as honvédhadnagy, városi törvénykezési tanácsnok, lapszerkesztő, a Szentesi 48-as Párt megalakítója és első jegyzője.

135 éve, 1873. nov. 28-án született, 80 éve, 1928. március 7-én hunyt el Fehér András apátplébános.

40 éve, 1968. nov. 28-án megtörtént az új víztorony műszaki átadása.

90 éve, 1918. nov. 29-én a szentesi Nemzeti Tanács elnöke - dr. Lánczi Simon Pál - benyújtotta lemondását.

135 éve, 1873. nov. 30-án megalakult a Szentesi Cipész Ipartársulat. (Tagok száma 14 fő.)

120 éve, 1888. nov. 30-án felszentelték a főtéri református lelkészlakot és bérházat.

90 éve, 1918. nov. 30-án a szentesi Nemzeti Tanács és a Katonatanács együttes ülésén kimondta mindkét tanács munkájának beszüntetését, valamint minden eddigi rendelkezésük hatályon kívül helyezését. - Dr. Mátéffy Ferenc polgármester egészségügyi okokra hivatkozva kérte nyugdíjaztatását. (1902-től viselte tisztségét.)

Összeállította:
Labádi Lajos

2008. november 28.

Ne bosszantsd az orosz medvét!

Balázs György könyvbemutatója

Az európai történelem egy rendkívül izgalmas, bár nem a legfontosabb szeletét dolgozta fel dr. Balázs György a korabeli, szentesi újságok segítségével. A közelmúltban mutatták be a városi könyvtárban a szerző legújabb könyvét: A finn-szovjet fegyveres konfliktus a címe. A kötet alcíme még többet elárul a lapok tartalmáról: "A téli háború" a külföldi tudósítások alapján a szentesi sajtó tükrében (1939. november 30. - 1940. március).

2008. november 28.

Az idegenforgalom fejlesztéséért

Felvételünk a klaszter nyári megalakulásán készült

A nyár közepén kezdődött el a szerveződés, amely lényegében a Szivárvány Művészeti Iskolára és alapítványára épült. Az intézmény igazgatója, Kálmánné Szabó Erzsébet felvetette: a Dél-Alföld, valamint Szentes és környékének turisztikai fejlesztésére egy civil szerveződést kellene létrehozni. Az intézményvezető Mészáros Zoltánt, a Hunor Coop elnök-vezérigazgatóját is megkereste az ügyben, a véleményét kérve megkérdezte: csatlakozna-e hozzájuk?

2008. november 28.

Nappali ellátás a parkerdőben

Lapunkban is megírtuk, hogy átadták a Dr. Sipos Ferenc Parkerdő Otthont, amely 100 ember bentlakásos, illetve 50 ember nappali ellátását biztosítja. A parkerdő otthon munkatársai most a nappali ellátásról, illetve az azon belül - térítésmentesen - igénybe vehető szolgáltatásokról tájékoztatják a város lakosságát.

Különböző programokat szerveznek a kellemes időtöltésre: szórakoztató rendezvényt, közösségi és szabadidős programot, zenés mulatságot, kirándulást, vetélkedőt, de van lehetőségük az intézménybe látogatóknak a beszélgetésre, sétára, a sajtótermékek- és könyvolvasásra, tv-, video- és DVD-nézésre, zenehallgatásra is.

A kikapcsolódás mellett az életvitelre és a diétás tanácsadásra, az egészségügyi ellátás megszervezéséhez, a hivatalos ügyek intézéséhez is kérhetnek támogatást az idősek. A felsorolt lehetőségeken túl használható a tornaterem és különszobákban is pihenhetnek a nyugdíjasok, de a tisztálkodás, a mosás, a szárítás, a vasalás is megoldható.

Az idősek be- és hazaszállításáról is gondoskodnak (120 Ft/nap), valamint az ebédet (310 Ft) is elfogyaszthatják kulturált körülmények között.

A fent leírtakról bővebb információ kérhető személyesen a parkerdő otthonban (Csallány G. part 10.) a nappali ellátás vezetőnél, vagy a 63/850-020/126 (mellék) telefonszámon. A nappali részleg nyitva tartása: 7.30-15.30 óráig.

2008. november 28.

Nyert a kultúra

Négy szentesi intézmény és szervezet pályázata nyert a Csongrád Megye Önkormányzataiért Alapítvány kuratóriumának döntése alapján. Összesen több mint hétszázezer forintot kapnak a szervezők, négy nagyobb rendezvény megvalósítására.

Az alapítvány felhívására huszonnyolc pályázatot nyújtottak be Csongrád megyéből, a támogatási igény hat és fél millió forint volt. A sport területéről 14, kulturális témakörben tíz pályázó, művészeti kategóriában négyen kértek támogatást. Az alapítvány vezetése három és fél millió forintot osztott el ebben az évben.

A Szentesi Művelődési Központ és a Szentesi Fotókör minden évben megrendezi az Alföldi Fotószalont. A rendezvényre 195 ezer forintot kaptak. A művelődési központ Pengető Citerazenekara népzenei fesztivált szervez augusztus elsejére. A találkozót százezer forinttal segíti az alapítvány. A Zenebarátok Egyesülete az óév-búcsúztató koncertre 200 ezer forintot kap. A már hagyományos Alkotó Pedagógusok Képzőművészeti Tárlatára és a Művészeti fesztiválra 210 ezer forintot nyert Szentes Város Önkormányzata.

2008. november 28.

Zrínyi

500 éve született Zrínyi Miklós, a szigetvári hős címmel tart előadást Poszler György tanár december 3-án, szerdán 18 órakor a városi könyvtárban.

2008. november 28.

Tilos a tűzgyújtás

Változott a helyi rendelet

Módosították az idei évben a környezetvédelemről szóló helyi rendeletet, amely lényeges dolgokban tér el az azt megelőző korábbi rendelettől. A változások érintették a fakivágási engedélyt és a szemétégetés szabályozását is - tudtuk meg Baloghné Berezvai Csilla városi főkertésztől.

2008. november 28.

Itt az advent

Elérkezett az előkészületek ideje

Mindannyiunk számára elérkezett a karácsonyi előkészületek ideje, azaz az advent. A szó a latin Adventus Domini kifejezésből származik, melynek jelentése az Úr eljövetele. A Szent András ünnepéhez legközelebb eső vasárnap az advent, és egyben az egyházi év kezdetének időpontja. Ezen a napon lila színű gyertya jelzi mind az adventi koszorún, mind pedig a templomi liturgiában az előkészületi idő kezdetét. Lila miseruhát és stólát visel a pap a misén, illetve lila terítő kerül az oltárra is úgy, ahogyan egy héttel később, december 7-én, advent második vasárnapján. A lila az advent mellett a nagyböjti időszaknak is a színe az egyházi liturgiában. A harmadik, azaz a Gaudete vasárnapot, az adventi időszak második felét azonban rózsaszínű gyertya jelzi, melyben a latin szó jelentése, az öröm, örüljetek is testet ölt. Az időszak végén, idén december 21-én ismét a bűnbánatot kifejező lila színű gyertya gyullad meg az előkészület heteit jelző másik három gyertya mellett.

Az advent Jézus Krisztus születésére való várakozás, a karácsonyra való felkészülés ideje, lelki értelemben. Nem az ajándékok beszerzésének az időszaka elsősorban, hanem a csönd, az elmélkedés és az imádság periódusa.
Adventben a keresztény ember többet foglalkozik Isten dolgaival, kerüli a szórakozást, imádkozik, bűnbánatot tart, és a római katolikusok részt vesznek az adventi hajnali, Roráte miséken.

Cs. I.

2008. november 28.

A Deákból a "cseh Paradicsomba"

Cseh, olasz és finn partneriskolák mellett egy három éve futó uniós pályázatban vesz részt a Deák Ferenc Általános Iskola. Az Európai Unio Comenius Alapja által meghirdetett biológiai pályázat keretében az intézmények időről-időre bemutatják egymásnak legújabb kutatási eredményeiket. Legutóbb Csehországba utazott az iskola három pedagógusa és diákja.

2008. november 28.

Egymást értékelték

A fővárosi Keleti István művészeti iskola (KIMI) mind a hét tagintézménye eljött Szentesre a Kilincs Fesztiválra. A Horváth Mihály Gimnázium is egyike a képzési telephelyeknek, s már nem először találkoztak itt a budapesti, miskolci, debreceni színjátszók. A kétnapos esemény első részében öt kategóriában mutatkoztak be a diákok, akik maguk bírálhatták el, kik a legjobbak.

Másnap vegyes csoportokra osztották a fiatalokat, hogy még jobban ismerkedhessenek egymással. Egész napos műhelymunkával 10-15 perces előadásokat állítottak össze az esti bemutatóra. Csillogó tekintetek mindenhol, a diákok mindenkit lelkesen megtapsoltak, még tanáraikat is vastapssal illették, ha csak a nevük elhangzott. Szóval igazán belterjes hangulatban zajlott a szombat esti gálaműsor a gimi dísztermében. A jelenetek közül az első végén a szereplők egyenként elárulták legjellemzőbb karakterjegyeiket, köztük önkritikusan a rosszakat sem titkolták.

2008. november 28.

Cigi- és alkoholstop

Bírságolhatják a játszótéri viselkedést

Harmincezer forintra büntethető, aki a játszótéren dohányzik

Kitiltották a dohányzást és a szeszesital fogyasztását a játszóterekről, ezek elkövetése szabálysértési eljárás elindítását és pénzbírság kiszabását is eredményezheti. Az idén évben hatályba lépő helyi rendelet kitér a játszótéri felszerelések rendeltetésszerű használatára is.

Új szabályozásként szerepel és nagy változást jelent az idei évtől a játszótereken történő dohányzás tilalma. Bevezetését és szigorítását az tette indokolttá, hogy a játszótereken a kisgyermekektől a tizenéves fiatalokig jelennek meg gyerekek, akik látják, hogy a felnőttek cigarettáznak.

2008. november 28.

"Anya, a kisfiú megmentette az életem!"

Olvasónk írja

Kerékpáros élményeimről szeretnék írni Önöknek, és ha az írásom megjelenne újságjukban, remélem, aki magára ismer benne, elgondolkodik azon, hogy miért is nem számít neki egy öt éves gyermek és annak élete!

Kislányom pár hete tanult meg pótkerék nélkül, két keréken biciklizni. Nagyon-nagyon élvezi, azóta oviba, rokonokhoz, vásárolni, egyszóval mindenhova azzal kell mennünk. Ismervén a városi forgalmat, természetesen az útra csak nagyon ritkán, forgalom-mentesebb órákban merészkedünk ki, így a járdán próbálja elsajátítani a kerékpározás rejtelmeit.

2008. november 28.

Adrien adventi turnén

Szekeres Adrien az első popénekes, aki kizárólag templomokban lép fel adventi turnéján. Szentesen is különleges hangulatú koncertre készül a Református Nagytemplomban december 7-én. A Babilon Könyvesházban dedikálta a Szeretet ünnepén című új lemezét, ekkor faggattuk az énekesnőt a közelgő fellépéséről.

- Évek óta mániám egy vidéki turné, de borzasztóan nehéz megvalósítani. Zorán és Presser turnészervezőjével, Szabó Bélával kezdtük el tervezgetni. Szóba jött, hogy éppen egy karácsonyi albumot készítünk, mire azt mondta, ő már Hacky Tamást elhívta egyszer a debreceni Református Nagytemplomba, s mi lenne, ha megpróbálnánk ezt.

2008. november 28.

A legjobb mesemondók

Szentesen, a Damjanich János általános iskolában november 19-én rendezték meg az általános iskolák alsó tagozatosai számára a Megyei Mesemondó Versenyt. A megye 8 körzetéből, a területi versenyek után a legjobb 56 tanuló vehetett részt a megmérettetésen. Az eseményt Kárpáti Lajos, az intézmény vezetője nyitotta meg, és többek között arról szólt, hogy miért egyéni, miért hasznos és miért szórakoztató a mese, a mesemondás. Megtudhattuk azt is, hogy már 12 alkalommal adnak helyet ennek, a pedagógusok által is rangosnak ítélt találkozónak. Annak ellenére, hogy a megyei döntőnek nincs folytatása, mégis rangját az adja, hogy aki eddig eljut, azt felmenő rendszerben választják ki.

A szakmai zsűri két kategóriában értékelte a mesemondók teljesítményét. Víghné Szenti Katalin az egyik bíráló csoport elnöke elmondta, hogy az idén nagyon sokan választottak olyan mesét, amelyet tájszólással kellett mondani, valószínű ez kedvelt a diákok körében. Azt is hozzátette, izgalmas, érdekes és színvonalas volt a vetélkedés.

Az első, második osztályosok versenyét a csongrádi Juhász Jázmin nyerte meg, mögötte végzett Makóról, Busa Judit és Hódmezővásárhelyről Bumfort Péter.

A harmadik és negyedik osztályosok között a makói Farkas Eszter lett az első, második helyen a kisteleki Martonosi Márk, harmadikon pedig a makói Papp Márton végzett. Az első öt helyezett közé az idén nem került be szentesi kisdiák. Minden résztvevő egyedileg készített mesekönyvet, és emléklapot vihetett haza. Az első három helyezett ezen kívül oklevelet és tárgyjutalmakat kapott.

Lantos Balázsné
munkaközösség vezető

2008. november 28.

Mesék amik teremnek

"Szívemből, a szám íze szerint beszél, olyan világról, amely ismerős és mégis, sajnos, már idegenné válik. Nosztalgia? Részben. Másrészt azonban igaza lehet mindazoknak, akik valaha is méltatták. Kortársai már felismerték, értékelték tehetségét, munkásságát az utókor írástudói is nagyra becsülték. Dicsérték egyszerűségét, hitelességét, realizmusát, életábrázolásának minőségét, nyelvének erejét, lényeglátását. Nevezték az első falukutatónak, az egyszerűség óriásának, a magyar ember legjobb barátjának. Joggal, hiszen a vendéglátós fiából lett múzeum- és könyvtárigazgató sokrétű és felbecsülhetetlenül értékes munkát végzett íróként, újságíróként, régészként és néprajzkutatóként egyaránt."

2008. november 28.

Aradi Fotóklub

A Szentesi Fotókör szervezésében december 1-jétől látható a Galéria kávéházban az Aradi Fotóklub kiállítása.

A negyvenéves múlttal büszkélkedő klub több neves fotográfust is a tagjai között tudhat. A klubélet rendkívül aktív; több más esemény mellett minden év decemberében nemzetközi kiállítást szerveznek, nevükhöz köthető a kétévente megrendezett "A Természet" címet viselő biennálé. Folyamatosan törekszenek arra, hogy minél több színvonalas kiállítást vigyenek Aradra. Más fotóklubokkal kialakított együttműködésük következtében szerepeltettek már argentin, moldovai és kínai fotóművészt is, magyar szervezetekkel közösen pedig sikeres cserekiállítás-sorozat által törekednek a két ország kortárs alkotásainak kölcsönös megismertetésére.

A kiállítás december 29-ig látható a kávéház nyitva tartási idejében.

2008. november 28.

Filmklub

A városi könyvtárban működő filmklub következő vetítésén Mindörökké Cal-las olasz életrajzi filmet tekinthetik meg az érdeklődők december 2-án, kedden 18 órakor. Minden idők egyik legismertebb, legsikeresebb operaénekesnője Maria Callas volt. A film az utolsó napjainak elképzelt felidézése. Szomorú történet egy asszonyról, aki az idő múlásával, az öregedéssel nemcsak mint művész, hanem mint nő is elveszítette az önbecsülését. A film rendezője Franco Zeffirelli.

2008. november 28.

Sikertörténet néptáncban

Nagy örökséget adnak át

Régóta megjelenik a szegvári néptánc Szentesen Magyar Imre és felesége jóvoltából. A nagyvilágban is sikerrel bemutatkozó együtteseiket, köztük a Dobbantót mi is jól ismerjük fellépéseikről. Az elismerés abban is megnyilvánult, hogy október 23-án Városért Emlékéremmel tüntették ki a házaspárt.

A néptánccal való kapcsolatukról úgy fogalmaz Magyar Imre: - Mindketten örülhetünk, hogy a magyar kultúra ezen területén jutott számunkra hely, ez nagy örökség továbbadását jelenti.

2008. november 28.

Papp: "Örülök, hogy ott lehettem"

Az elmúlt hétvégén Csehországban, Nymburkban rendezték meg a felnőtt férfi lábtenisz világbajnokságot. A magyar válogatott tagjaként - még ha csak tartalékként is -, de a Szentesi Lábtenisz SE játékosa, Papp Tibor is részt vehetett a világversenyen. A 15 nemzetet felvonultató viadalon a magyarok a mezőny elején végeztek.

- Milyen házigazdája volt Csehország a Lábtenisz vé-bének?

2008. november 28.

Híd, híd, híd.. de hány fajta?

Érdekes, és egyben különleges nap volt november 18-a, a szentesi MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Zászlóalj számára. A nap különlegességét az adta, hogy a zászlóalj különböző hídépítő századai, egy napon építették meg a feladatrendszerüknek megfelelő, egymástól különböző hidak fajtáit.

Az Alacsonyvízi Hídépítő század a mélyedések és vízi akadályok leküzdésére, fából épített hidak elkészítésére specializálódott. A híd egy részletét a katonák rövid idő alatt megépítették, melyhez jelentős mennyiségű faanyagot használtak fel.

A 2. Hídépítő század a mélyedések és vízi akadályok leküzdésére készítette fel katonáit. A TMM-3 nyompályás hídelemekből összeépített híd a terepakadályok leküzdésének gyors és hatásos módszere. Alkalmazásával a 60 tonna össztömegű járművek számára nyílik lehetőség, a menetvonalat keresztező terepakadályon történő áthaladásra.

Az 1. Hídépítő század feladata a Tisza leküzdése volt: a PMP hídelemekből megépített 60 tonnás pontonhíd előkészítése és megépítése. A hídelemekből összeállított két fél hídrészlet mozgatását, összeillesztését a folyó közepén, a két parthoz történő feljárók kialakítását kellett megvalósítaniuk, mely ellenáll a folyó sodrásának és utat biztosít a járműveknek a szárazföld között.

A hídépítők a más és más fajta hidak tökéletes megépítésével jól vizsgáztak és bizonyították a műszaki katonák szakértelmét.

2008. november 28.

Hungerit, Honvéd: kéz a kézben

Női Magyar Kupa csoportmérkőzéseket játszottak az elmúlt hét végén a szentesi uszodában. A Hungerit-MetalCom-Szentesi VK együttesének ellenfelei az Újpest, az Angyalföld és a Honvéd-Domino csapatai voltak. A mieink nagyon simán, 13-5-re verték az Újpestet, aztán az Angyalföld ellen is hengereltek Győriék (24-2), majd a csoportelsőségről döntő összecsapáson 9-9-et játszottak a Honvéddal. A két csapat közül a fővárosiak gólkülönbsége volt jobb, így ők csoportelsőként kerültek a november 29-én, Egerben megrendezésre kerülő elődöntőbe. A másik ágon a házigazda egriek a Dunaújváros gárdájával csatáznak majd a döntőért. Dr. Tóth Gyula vezetőedző a Domino ellen elért döntetlen ellenére a budapestieket tartja elődöntőjük esélyesének, hiszen a náluk a kispadon is válogatott játékosok ülnek. Ígérete szerint ugyanakkor mindent megtesznek majd a lányok, és ugyan úgy küzdenek majd a fináléért, ahogy azt már korábban is megszokhattuk tőlük. A bronzérem azonban már így is biztos, mivel a harmadik helyért nem lesz mérkőzés, az elődöntő vesztesei harmadik helyezettek lesznek.

2008. november 28.

Koncz az ősz csapatában

A sportnapilap elmúlt vasárnapi számában azt olvashattuk, hogy a labdarúgó NB I őszi szezonjának legjobb tizenegyébe - a mérkőzéseket követő osztályzatok átlaga lapján - bekerült Koncz Zsolt, a Kecskemét labdarúgója is. Koncz a belső védő posztján nyújtott kiemelkedőt, egészen sajnálatos sérüléséig. A szentesi labdarúgó kérdésünkre azt válaszolta, sem több, sem kevesebb nem lett attól, hogy beválasztották az ősz csapatába, de természetesen nagyon büszke arra, hogy így is elismerték teljesítményét. Szeretné bizonyítani vezetőinek tavasszal is, hogy az őszi játéka nem a véletlen műve volt. Ehhez azonban teljesen fel kell épülnie sérüléséből. Zsolt már kocog, erősít, és ha minden az eltervezettek szerint alakul, akkor januárban valóban a többiekkel együtt kezdheti az alapozást. Aztán hogy melyik csapatrészben szerepel majd tavasszal, azt Tomislav Sivic vezetőedző eldönti.

Hering Viktor

2008. november 28.

Jobb volt a bajnok

Nem sikerült a bravúr, súlyos vereséget szenvedett a hazai futsal bajnokság egyik aranyvárományos csapatától a Legrand-MetalCom-Szentes együttese. A MezeiVill-Berettyóújfalu elleni hazai mérkőzésnek az összecsapás előtt sem a mieink voltak az esélyesei, ehhez képest a félidőben még szorosnak mondható volt az állás, ekkor a vendégek 3-1-re vezettek. A második játékrészben tovább növelte előnyét a MezeiVill, majd a 28. és a 33. perc között gyakorlatilag kiütötték a Szentest, a találkozónak ebben a szakaszában öt gólt kapott a Legrand. A 11-2-es végeredménnyel zárult bajnoki után Némethy László vezetőedző gratulált az ellenfélnek, elismerte, hogy sokkal jobban játszottak, megérdemelten nyerték meg a mérkőzést. Vereségével a Le-grand visszacsúszott a kilencedik helyre, a forduló előtt még a mieink előtt álló Gödöllő ugyan is nyerni tudott a Kecskemét ellen. December elsején, hétfőn este 19 órakor a Legrand a Cső-Montage ellen lép pályára a Dr. Papp László Városi Sportcsarnokban.

H. V.

2008. november 28.

Tokácsli kör munkái

A Tokácsli Lajos Képzőművész Kör tagjai közül Bíró Jenő, Török Imréné, Nagyné Szabó Ili, Andrikó Istvánné, Vecseri Lász-lóné, és Sinkó Magdolna jutott be az Amatőr Artium, avagy A művészetek szerelmese XX. Országos Képző és Iparművészeti tárlatra. A szentesi alkotók munkái Szegeden a megyeháza aulájában (Rákóczi tér 1.) tekinthetők meg december 4-ig.

December 1-jén nyílik és december 6-ig látogatható a megyei nyugdíjas amatőr alkotók kiállítása Szegeden a Petőfi-telepi művelődési házban, ahol főként képekkel mutatkoznak be az alkotók. Városunkból a Tokácsli kör néhány tagjának (Lenner Katalin, Imre Károly, Bíró Jenő, Török Imréné, Nagyné Szabó Ili, Andrikó Istvánné és Rónyai Ágnes) műve is falra került.

2008. november 28.

Hárman haltak meg a balesetben

Három halálos áldozatot követelő közúti baleset történt kedden, a kora délelőtti órákban. Egy Szentes felől Hódmezővásárhely irányába tartó Suzuki személygépkocsi 8 óra 30 perc körül az ún. derekegyházi elágazást követő kanyar után - eddig tisztázatlan okok miatt - áttért a menetirány szerinti bal oldali forgalmi sávba, ahol a szabályosan érkező kamionnak ütközött. Az ütközést követően a Suzuki megpördült, tovább sodródott, majd a kamion mögött haladó Fiatnak csapódott. A balesetben a Fiat sofőrje, egy hódmezővásárhelyi nő, és a Suzuki két utasa, egy eperjesi férfi és nő a helyszínen életét vesztette. A baleset körülményeit szakértők bevonásával vizsgálják a rendőrök. A helyszínelés és a műszaki mentés idejére - kb. két órán keresztül - teljes volt az útzár, a forgalmat Szegvár felé terelték.

2008. november 28.

Pótfűtés

Leánykérésen a lány apja faggatja a jelöltet:
- Szóval, a vejem akar lenni!
- Nem igazán - vakarja a fejét a fiú -, de ha a lányát el akarom venni feleségül, akkor más lehetőségem ugye, nem nagyon marad.

2008. november 28.

Kis kukta

  • Sertésszelet mustáros gombával
  • Túrós kosárka
2008. november 28.

Bibliodráma

Adventi esték címmel tovább folytatódik a Biblia évéhez kapcsolódó programsorozat a Koszta József Múzeumban. December 2-án, kedden 16 órától Szásziné Fehérvári Anikó vezetésével bibliodráma előadásban vehetnek részt az érdeklődők, a téma: az ember istenkereső, az isten emberkereső drámája. December 4-én, csütörtökön 17 órakor Szabó Magda a Borbála napi népszokásokról beszél. Ekkor tartják a Bálint Sándor néprajzkutató szakrális tárgyaiból összeállított kiállítás megnyitóját is.

2008. november 28.

Szívügy

A Szívügy Klub legközelebbi összejövetele decembert 3-án, szerdán 16 órakor lesz az ifjúsági házban, ahol dr. Kovács Aranka belgyógyász főorvos előadását hallgathatják meg a jelenlévők.

2008. november 28.

Van másik út

Szociális katasztrófa jöhet

Nagy gáz van, ezzel a megállapítással kezdte mondandóját Kubatov Gábor, a Fidesz Magyar Polgári Szövetség országos pártigazgatója, országgyűlési képviselő. A politikus Halmai László és Farkas Sándor vendégeként a szentesi sajtótájékoztatóján a gazdasági válság hatásairól, kezeléséről osztotta meg gondolatait.

2008. november 28.

A véradók napján

Az emberi vér és az azokból előállított vérkészítmények gyógyászati jelentősége közismert. Az egészség megőrzése és a korszerű gyógyítás ma nem képzelhető el a vér és alkotórészeinek felhasználása nélkül. Az önkéntes véradók százezrei sajátos módon igazolják a társadalom önsegítő képességét, az emberek önzetlen segítőkészségét. A véradók fokozott társadalmi megbecsülését 1987. november 27-e óta ünnepeljük. A véradók napja lehetőséget teremt az önkéntesek szerepének méltatására, a kiváló véradók, véradószervezők kitüntetésére, a társadalom segítőinek, önkénteseink, szponzoraink köszöntésére.

Szentes és a régió évtizedek óta kiemelkedő eredményt ér el az önkéntes, térítésmentes véradásban. E kiemelkedő eredmények motiváltak bennünket arra, hogy a véradók még nagyobb társadalmi megbecsüléseként 1990-ben - az országban egyedülállóként - létrehoztuk az "Együtt a Véradókért Szentesen" Alapítványt.

Az alapítvány több milliós törzstőkéjének hozadékából jutalmazzuk és köszönjük meg a jubiláló sokszoros véradók áldozatos segítőkészségét.

Köszönet és hála a gyógyításra szorulók, a gyógyító orvosok és mindazok részéről, akik részesei e humanitárius segítőkészségnek:

Tisztelt Véradók!

Ez évi ünnepségünket technikai okok miatt előreláthatólag 2009. február végén rendezzük meg. Megértésüket köszönjük!

Magyar Vöröskereszt
Szentesi Területi Vezetősége

2008. november 28.

Hadifoglyok

A Volt Hadifoglyok Bajtársi Szövetsége következő öszszejövetelét december 2-án, kedden 14 órakor tartja a helyőrségi klubban. Ezen a délutánon évzáró beszámolót hallgathatnak meg a bajtársak.

2008. november 28.

Családi események

Született: Csontos Gyula Zoltánnak és dr. Török Mártának Máté Gyula, Terbán Lajosnak és Szabó Krisztinának Vanda, Tajnai Norbertnek és Mező Gabriellának Álmos, Berényi Imrének és Fórián Gabriellának Hanna, Sipos Norbert Eleknek és Takács Helgának Péter, Kovács Jánosnak és Kardos Beáta Edinának Kevin Márk, Mizere Imrének és Mizere Ilonának Bercel, Bereczki Ferencnek és Sajó Margitnak Ferenc, Pálfi Mihály Istvánnak és Krausz Erikának Henrietta Erika nevű gyermeke.

Elhunyt: Pálinkás Istvánné Festő Mária, Michailovits Árpád, Lovas Pál, Kánvási Istvánné Gombos Anna, Ősz István, Barna Pálné Kerekes Ilona, Aradi János.