2008. november 28.

Melyik az igazi ünnep?

Poszler szerint: tanulni kell!

Állami ünnepek után, jeles családi ünnepek előtt Poszler György tanárral, a Mátyás királyról, a reneszánszról szóló előadása után beszélgettünk a városi könyvtárban. Természetesen elkanyarodunk a népszerű uralkodótól, a klaszszikus időszaktól - mai világunk irányába is.

- Mátyás nagyon szerette az ünnepi alkalmakkor, de a hétköznapi életben is a jó megjelenést és a különböző formai elemeket. Ezeket, a megjelenéshez kötődő formákat, mintha ma nem ismernénk. Ezért alkalmazni, használni sem mindig sikerül! Miért nem tudunk ma szépen, elegánsan ünnepelni?

- Többek között azért sem, mert a mi életünkben még az sem tisztázódott teljesen, hogy mi az igazi ünnepünk! Melyik a megengedett, melyik a hivatalos, mi az, amit tiltanak! Ha hivatalos, sőt elvárt, akkor azt hogyan lehet szépen ünnepelni. Több száz éve ez még teljesen egyértelmű volt. Nem is lehetett megvitatni! Most mindent meg lehet kérdőjelezni, még azt is, hogy ki, hol foglaljon helyet, és mit mondhat. Sokkal összetettebb lett a probléma.

- Manapság az is előfordul, hogy egy-egy település másként, jobban szeretne ünnepelni, mint az országban több helyen. Még az ünnepek között is válogatnak!

- Ez lehet pozitív is, mert minden közösségnek jogában áll a maga módján ünnepelni, vagy emlékezni. De akadnak "torzszülöttek" is! Ez most nem mindig úgy működik, ahogy értelmes lenne. Időnként elszabadulnak az egyéni, a gyakran bölcs és igen becsületes gondolatok, de néha elég furcsa és idétlen megoldások is születnek! Egy nagy adag méltóság kell az ünneplésekhez. Ez pedig mindig belülről, belőlünk fakad!

- Visszatérve Mátyás királyhoz: a reneszánsz uralkodó művészetnek tartotta az ország irányítását és alkotásnak az uralkodást.

- Állandóan bizonyítani akarta, hogy alkalmas a posztjára - erősíti meg Poszler György. - Zseniális emberként gyorsan rájött, hogy a művészet, a művészek a legjobb támogatói. A megjelenés körülményeire is mindig adott. Ahogy az ünnepekről szóltunk, fontos volt számára, hogy milyen alkalmakkor, hogyan kell viselkedni, miként kell megszólalni. A mai politikusok is sokat tanulhatnának tőle. Csak ne felejtsük el, hogy Mátyás a legműveltebb volt a tudósok és művészek között. A híres mondás szerint: "A történelem az ember helye az időben!"

Újra szóba kerülnek az ünnepek, az ünneplés tartalma és a megjelenítés formái. A reneszánszról szóló megemlékezése közül talán a legszebb, amit a pécsiek gondoltak ki. Újratemették Janus Pannoniust és kétezer mandulafát ültettek el a városban, a nagy költő versének emlékére és tiszteletére. Ennél szebbet aligha lehet kitalálni!

Kruzslicz Pál