2008. november 28.

Kis kukta

Sertésszelet mustáros gombával

Hozzávalók: 50 dkg sertéscomb, 15 dkg gomba, 2 dl tejföl, 3 evőkanál olaj, 2 evőkanál liszt, 1 evőkanál mustár, 1 csokor petrezselyemzöld, 3 gerezd fokhagyma, ízlés szerint só és őrölt fekete bors.

A sertéscombot szeletekre vágjuk, megsózzuk, majd lisztbe forgatjuk és 1 evőkanál olajon mindkét oldalát átsütjük. Tűzálló tálba teszszük. A visszamaradt zsiradékra öntjük a megmaradt olajat, és rádobjuk a megmosott, felszeletelt gombát. Sózzuk, borsozzuk és megszórjuk a finomra metélt petrezselyemzölddel. Fedő alatt, saját levében puhára pároljuk, majd zsírjára sütjük. Ezután keverjük bele a mustárt és a tejfölt.

Elkészítése: a hússzeletek tetejét vastagon bekenjük a tejfölös-mustáros-gombás raguval. A tálat lezárjuk és a forró sütőben addig pároljuk, amíg a hús meg nem puhul. Párolt brokkoli, karfiol, esetleg burgonya adható köretként.

Túrós kosárka

Hozzávalók: 50 dkg rétesliszt, 25 dkg margarin, 20 dkg porcukor, 1 csomag sütőpor, 2 csomag vaníliás cukor, 5 tojás, 25 dkg túró, csipet só, 1 evőkanál tejföl, bolondításként sütésálló lekvár (pl. sárgabarack)

Valamint: 10-20-30 kosárka forma.

Elkészítés: A lisztet, a margarin 3/4 részét, 5 dkg porcukrot, a sütőport, 1 csomag vaníliás cukrot, 4 tojássárgáját, csipetnyi sót, 1 evőkanál tejfölt összedolgozzuk. A túrót a maradék porcukorral, 1 egész tojással és 1 csomag vaníliás cukorral összekeverjük, majd a 4 tojásfehérjét felverjük kemény habbá, és a túróhoz keverjük. Veszünk egy kosárka formát, beleteszünk egy kevés tésztát, az oldalához nyomkodjuk, majd kevés lekvárt rakunk bele, és megtöltjük a túrós krémmel. Előmelegített sütőben, kb. 180 fokon, lapos tepsin fél órát sütjük. Kihűlés után szedjük ki a formából.