2008. november 28.

Fizetős parkolóhelyek

Javaslatok a bővítésre

A képviselő-testület október végi ülésén téma volt a fizetős parkolási rendszer megváltoztatása. Ezt üzemeltetői tapasztalatok alapján terjesztette a testület elé a műszaki osztály. Sokan gyakorlatból tudják, saját bőrén tapasztalja, hogy amióta a Kossuth utca fizetős lett, azóta a város főutcáján a nap bármely szakában meg lehet állni. Viszont a Kossuth utca északi-déli oldalán lévő panelépületek közötti területek zsúfolásig telve vannak, sokszor egymás dolgát figyelmen kívül hagyva garázsok elé is beállnak szabálytalanul a gépjárművezetők, sok bosszúságot okoznak így egymásnak.

- Annak ellenére teszik ezt az emberek, hogy a képviselő-testület aránylag barátságos árat állapított meg, szerintem nincs az országban arra példa, hogy 20 forintért lehessen parkolni - mondta el lapunknak Czirok Jánosné osztályvezető. - Több fórumon hallgatták meg az embereket ez ügyben. Nem volt rossz döntés, mert valóban nagyon balesetveszélyes volt a Kossuth utca, ahogyan olykor a biciklisek, autósok, motorosok, közlekedtek rajta. A napközbeni forgalomban a parkolóhelyek mindig foglaltak voltak, az autósok keresték a helyet, gyakran kétszer-háromszor végigmentek egy szakaszon, hogy találjanak egyet is. Ez nemcsak rájuk volt veszélyes, a biciklisre és a gyalogosra is. Ez az állapot mára megszűnt, úgy néz ki, hogy a meghozott rendelet elérte a célját. Viszont hozott magával egy egészen más helyzetet.

Ezért előterjesztésükben arra kérték a képviselő-testületet, hogy döntsenek a parkolási övezet kiterjesztéséről - a belső utcákat megcélozva - a Kossuth utcán északról a Jövendő utcáig, délen pedig az Új utcáig. Javasolták továbbá, hogy a mostani 50 százalékos lakossági bérlet szűnjön meg. Ezzel nem nagyon éltek a lakosok, nagyon kevés ilyen bérletet vettek, inkább beálltak a hátsó utcákba, ahol nem kellett fizetni.

Szirbik Imre polgármester, országgyűlési képviselő az elmúlt egy év eredményeit taglalva pozitív és negatív élményekről számolt be az ülésen. Elmondta, a Kossuth utca élhetőbbé vált, viszont a problémák megjelentek a főutcához kapcsolódó két lakótelepen, az ott lakók parkolási körülményei nehezebbé váltak. A felújított Kiss Bálint utca ingyen parkoló szerepét kezdi betölteni, fejtette ki a polgármester, majd még hozzátette: az már alternatív mérlegelés tárgya, hogy a kórház környéki parkolást a képviselő-testület hogyan kívánja megoldani.

Kálmán János nem tartotta célszerűnek, hogy a sürgősségi osztálynál és a kórháznál is fizetős legyen a parkolás. Az övezet ilyen nagy mértékű kiterjesztését több képviselő, így Sipos Antal, Halmai István, Füsti Molnár Lajos és a Pálmások Szövetsége részéről Horváth István is ellenezte. Dr. Gyenes Ágota a Városi Bíróság és a Klauzál utcai orvosi rendelő dolgozói részére ingyenes parkolási lehetőséget javasolt. Kozák János, a pénzügyi bizottság elnöke véleménye szerint akkor lehet ilyen szigorításokat bevezetni, ha a feltételrendszer rendelkezésre áll, vagyis a város megfelelő parkolóhelyeket biztosít a szaporodó autók számára. A felvetésre Baranyi Imre, a városfejlesztési bizottság elnöke így válaszolt: jól hangzik, hogy meg kell teremteni a feltételeket, de hogyan? A képviselő ötleteket kért a megoldáshoz.

Móra József kijelentette: a parkolóövezet bevezetésével csökkent a Kossuth utca zajterhelése, és megváltozott a levegő minősége is.

A képviselő-testület végül úgy döntött, hogy kiterjeszti a parkolási övezet határát 1. Kossuth utca -Petőfi Sándor utca - Szabadság tér - Páva - József Attila - Új - Somogyi Béla utcák által határolt területre (284 parkoló).

2. Kossuth utca - Apponyi tér - Brusznyai sétány - Klauzál utca - Brusznyai sétány - Jövendő - Horváth Mihály - Kígyó - Munkácsi - Kiss Bálint - Ady Endre utcák által határolt területre (261 parkoló), kivéve a kórház környékét, valamint a Szent Erzsébet Katolikus Ált. Iskola és Óvoda oldalában, a Szent Imre herceg utca felől lévő parkolókat, valamint az Ady Endre utca Kígyó utcától kifelé eső szakaszát. A Városi Bíróság és a Klauzál utcai orvosi rendelő dolgozói részére kedvezményes bérletet biztosít, amelynek árát a rendelet módosításakor állapítja majd meg.

- Az általunk javasolt lakossági bérlet megszüntetését elfogadta a testület, viszont helyette ingyenes bérletet biztosít azoknak a lakosoknak, akik az említett területen állandó tartózkodási lakcímmel rendelkeznek. Egy autónál ingyenes a parkolás, a másodiknál kedvezményt adott a testület. Magát a rendeletmódosítást forintosítva januárban szeretnénk a képviselő-testület elé vinni. És ha a testület jóváhagyja, április-május környékén indítjuk az új rendszert - tájékoztatott Czirok Jánosné.

Lovas József