2008. november 28.

Egymást értékelték

A fővárosi Keleti István művészeti iskola (KIMI) mind a hét tagintézménye eljött Szentesre a Kilincs Fesztiválra. A Horváth Mihály Gimnázium is egyike a képzési telephelyeknek, s már nem először találkoztak itt a budapesti, miskolci, debreceni színjátszók. A kétnapos esemény első részében öt kategóriában mutatkoztak be a diákok, akik maguk bírálhatták el, kik a legjobbak.

Másnap vegyes csoportokra osztották a fiatalokat, hogy még jobban ismerkedhessenek egymással. Egész napos műhelymunkával 10-15 perces előadásokat állítottak össze az esti bemutatóra. Csillogó tekintetek mindenhol, a diákok mindenkit lelkesen megtapsoltak, még tanáraikat is vastapssal illették, ha csak a nevük elhangzott. Szóval igazán belterjes hangulatban zajlott a szombat esti gálaműsor a gimi dísztermében. A jelenetek közül az első végén a szereplők egyenként elárulták legjellemzőbb karakterjegyeiket, köztük önkritikusan a rosszakat sem titkolták.

A HMG drámatanárainak csoportjai közül Szebeni Zoltán társasága egy ballada alapján dolgozott. Fekete lepelben, kevés eszközzel igazi színházat csináltak. A következő alkalmi társulat a Piroska és a farkas klasszikus történetét a mai viszonyokra átdolgozva adta elő. Vezetőjük, Keserű Imre erre a napra kifejlesztett munkamódszerét alkalmazták, vagyis mindig az beszélt, aki akart.

A műsort a Tündérmenet zárta, egy Dsida Jenő-vers alapján fogalmazódott meg a címe. Szurmik Zoltán szemben állva a csoportjával mutogatva "súgott", amikor a verset mondták. Aztán a verssorokat különböző szituációkba helyezték, mely óhatatlanul humoros helyzeteket szült.

Az este folytatásaként eredményt hirdettek az előző napi teljesítmények alapján. Éneklésben a HMG tanulója, Kovács Zsuzsanna lett az első, monológban szintén a szentesi gimnáziumból Tóth János bizonyult a legjobbnak, jelenet kategóriában pedig megosztva a HMG és a budapesti Vörösmarty gimnázium produkciójának szavazták meg az első helyet a diákok. A szentesi gimnázium több tanára is oktat a KIMI-ben, egyikük, Szurmik Zoltán szervezte a fesztivált. Megtudtuk tőle, hogy a drámai tagozatról a két felső évfolyam vett részt, a tagintézmények színjátszói máskor nem, csak ezen a fesztiválon tudnak egymással találkozni. A bemutatott jelenetek sokszínűek voltak, ami szerinte a diákok kreativitását dicséri.

D. J.