2008. november 28.

Cigi- és alkoholstop

Bírságolhatják a játszótéri viselkedést

Harmincezer forintra büntethető, aki a játszótéren dohányzik

Kitiltották a dohányzást és a szeszesital fogyasztását a játszóterekről, ezek elkövetése szabálysértési eljárás elindítását és pénzbírság kiszabását is eredményezheti. Az idén évben hatályba lépő helyi rendelet kitér a játszótéri felszerelések rendeltetésszerű használatára is.

Új szabályozásként szerepel és nagy változást jelent az idei évtől a játszótereken történő dohányzás tilalma. Bevezetését és szigorítását az tette indokolttá, hogy a játszótereken a kisgyermekektől a tizenéves fiatalokig jelennek meg gyerekek, akik látják, hogy a felnőttek cigarettáznak.

- Semmi helye sincs a cigarettázásnak a játszótereken. A négykézláb mászó kicsik játék közben szájukba is vehetik az eldobált csikkeket, a nagyobbak pedig maguk is kipróbálhatják a dohányzást. Az a szülő, aki nem bírja ki, hogy ne gyújtson rá, az szakítsa meg ott tartózkodását, sétáljon egyet, szívjon el egy cigarettát és dohányzásmentesen ücsörögjön utána a játszótéren - fejtette ki a helyi rendelet megalkotásának indokait Baloghné Berezvai Csilla városi főkertész, aki elmondta, hogy már az újabb szemeteseket is külön csikkelnyomó rész nélkül helyezik ki.

Aki mégis rágyújt egy játszótéren, az szabálysértési eljárás alá vonható, s 30 ezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható. Az elkövetést bejelentheti a közterület-felügyelet, de a rendőrség is figyelmeztethet, illetve ha a rendőrök feljegyzik a tényt, bejelenthetik a polgármesteri hivatalban, és kezdeményezhetik a szabálysértési eljárás elindítását.

A hatályos rendelkezés szabályozza a játszótereken történő szeszes-italfogyasztást is, de a törvény is tiltja a közterületeken való alkoholfogyasztást. Az ilyen esetekben is eljárhatnak a közterület-felügyelet munkatársai, de mivel közterületen szeszesitalt fogyasztani egyébként is tilos, valamint a 18 éven aluliak nem fogyaszthatnak alkoholt, ezért a ren-dőrség is tud intézkedni az ilyen jellegű ügyekben. Itt is szabálysértési eljárást indítanak az elkövető ellen és maximum 30 ezer forinttal meg is bírságolhatják - tudtuk meg a főkertésztől. Baloghné Berezvai Csilla azt is elmondta, hogy a játszótéren való tartózkodást is szabályozza helyi rendelet. Ez kimondja, hogy a játszótéri felszereléseket csak a rendeltetésüknek megfelelően szabad használni, illetve kizárólag 14 éven aluli gyermekek használhatják, a 6 éven aluli gyermekek pedig csak felnőtt felügyelettel tartózkodhatnak a játszótereken.

Cseh-Lakos