2008. november 28.

Szolgáltatási díjak

Ülésezik a testület

Lapunk megjelenésének időpontjában tartja soros ülését a város képviselő-testülete. Ilyentájt, mint minden évben a szolgáltatási díjakkal kapcsolatos döntések kerülnek előtérbe. Első olvasatban magát a költségvetési koncepciót is tárgyalja a testület. Szir-bik Imre polgármester előzetes tájékoztatójában elmondta, ebből a gazdasági helyzetből, amiből most kilábalni kívánunk, minden költségvetést érintő döntésnek súlya van: biztosítani kell a közösség, a város fejlődésének és működésének feltételeit.

És akkor nézzük a tervezett díjtételeket. A szemétdíjak esetében 4 és fél százalékos inflációkövető emelést határoztak meg, ami például egy 50 literes kuka esetében egy hónapban 16 forint többletet jelent a családnak, 110 literes edény esetében 24 forintot. A víz- és csatornadíjaknál két variációt tettek le a képviselők asztalára. Az első egy 6,5 százalékos tétel, amely gyakorlatilag nem nyújtana fedezetet a szennyvíztisztítónál fizetendő terhelési díj vonatkozásában. A másik - figyelembe véve az előzőeket - 9 százalékos emelést jelöl. A kettő között köbméterenként 10 forint az eltérés, ami azt jelenti, hogy amennyiben a kisebb változatot fogadja el a testület, akkor nettó 392 forint egy köbméter víz és csatornadíj együtt, a magasabb értéknél ez 6 forinttal emelkedik, mindkét esetben az áfát hozzá kell számolni. Ez egy négytagú családnál 176, illetve 200 forint havi plusz terhet jelent.

A családok nagy részét érinti az óvodai és iskolai napközis térítési díjak elfogadása. Le kell szögezni, hogy a térítési díj a megfőzendő étel nyersanyagnormáját fedezi le, az úgynevezett rezsiköltséget a város állja. A tervezett emelés egy óvodás, illetve általános iskolás ebédnél havonta 400- 450 forint többletköltséget jelent. Azt is tudni kell, tette hozzá a polgármester, hogy a gyerekek mintegy kétharmad részénél valamilyen módon az önkormányzat hozzájárul a napközis térítési díjakhoz.

A terem-, valamint az uszodabérleti díjak esetében - a képviselők döntésétől függően - 3 és 5 százalék közötti áremelkedés várható.

(lovas)