2008. november 28.

Tilos a tűzgyújtás

Változott a helyi rendelet

Módosították az idei évben a környezetvédelemről szóló helyi rendeletet, amely lényeges dolgokban tér el az azt megelőző korábbi rendelettől. A változások érintették a fakivágási engedélyt és a szemétégetés szabályozását is - tudtuk meg Baloghné Berezvai Csilla városi főkertésztől.

Ha valaki fát akar kivágni a város belterületén, akkor ahhoz először engedélyt kell kérnie a polgármesteri hivatal műszaki osztályán, ahol ki kell töltenie egy fakivágási adatlapot. Ezt bárki megteheti az osztályon és a portán is, de letölthető a polgármesteri hivatal honlapjáról és beküldhető e-mailben is. Azt is megteheti, hogy az adatlap kitöltése helyett levélben kérelmezi a fakivágást, amit májustól szeptemberig lehet beadni, azért ebben a vegetációs időszakban, mert ekkor lehet azt megállapítani, hogy az adott fának milyen az egészségi állapota. Ezt télen, a lombhullás után nehéz eldönteni, és hiába mondja a lakó, hogy a csúcsa vagy a fele elszáradt a fának, arról csak a vegetációs időszakban lehet teljesen meggyőződni, hogy a fa pótlásra szorul-e vagy elégséges csupán egy koronaalakítás. - A kérelem beadása után az ügyintézési határidő 20 nap. Ezen belül kimegyünk helyszínelni, s amennyiben megállapítjuk, hogy a fa kivágható, akkor pótlási kötelezettséget is előírunk. Sokan közlik, hogy milyen fát szeretnének az eltávolított helyére ültetni, de van egy terv arról, hogy melyik utcára milyen fákat kell ültetni, illetve az is befolyásoló tényező, hogy van-e felette vezeték, a közművek hol helyezkednek el a talajban és milyen széles a zöldsáv - mondta el a főkertész. Arról is beszélt, hogy külön kérés esetén tudnak ajánlani olyan szakembert is, aki a fa kivágását elvégzi anyagárért. Amennyiben azonban veszélyes helyen van a fa és a vezetékek megrongálódhatnak a kivágás során, vagy a szakember azt mondja, hogy nem meri felvállalni, mert életeket veszélyeztethet a feladat elvégzése, akkor a tűzoltóság ellenszolgáltatás nélkül kiszedi a fát, a pótlást pedig mindenkinek saját magának kell elvégeznie.

Változás történt a belterületen történő égetés szabályozásával kapcsolatban is. Semmit sem lehet elégetni, sem a közterületen, sem a kertben. Ide tartozik többek között a hulladék, a növény, a tarló, a lomb, a fűnyesedék és a nádas. A növényi részeket be kell zsákolni és ki kell tenni az utcára, míg a fás szárú részeket körülbelül maximum 1,5 méter hosszúra vágva, összekötözve kell elhelyezni az utcán. A kirakott növényi hulladékot a zöldjárat heti rendszerességgel elszállítja, de ki lehet vinni a Berki Hulladéklerakó komposztálójába is. Az elszállítása térítésmentes, ha valaki kiviszi a telepre, akkor 1 köbméterig ingyenes a leadása, annál nagyobb mennyiség esetén pedig 2000-5000 forint köbméterenként a mennyiségtől és minőségtől függően.

Az erdők 200 méteres körzetében sem lehet tüzet gyújtani, ahol kijelölt tűzrakó hely van, ott meg lehet tenni, de csak akkor, amikor az erdővédelmi törvény nem ír elő tűzgyújtási tilalmat. Kijelölt hely lehet például a parkerdőkben.

- A szakembereknél felmerülhet a kérdés, hogy mi van a tűzelhalásos gallyak esetében, mert amikor ez a betegség megjelenik, akkor már nem lehet védekezni permetezéssel, hanem meg kell semmisíteni az ilyen ágakat. Ebben az esetben kis tűz rakása megengedhető, de a tűzelhalásos gallyakkal együtt levéllel és az egészséges ágakkal ezt már nem lehet megtenni - hívta fel a figyelmet Baloghné Berezvai Csilla.

Cseh-Lakos