2008. november 28.

Van másik út

Szociális katasztrófa jöhet

Nagy gáz van, ezzel a megállapítással kezdte mondandóját Kubatov Gábor, a Fidesz Magyar Polgári Szövetség országos pártigazgatója, országgyűlési képviselő. A politikus Halmai László és Farkas Sándor vendégeként a szentesi sajtótájékoztatóján a gazdasági válság hatásairól, kezeléséről osztotta meg gondolatait.

Miközben Magyarországon az emberek bizonyos része, beleértve a kormányt, úgy ítéli meg, hogy túl vagyunk a válságon, az ellenzéki politikus szerint ez illúzió. A hitelfelvétellel pillanatnyi levegővételhez jutottunk, mondta Kubatov Gábor, de, hogy a válságot hogyan hárítjuk el, ezzel kapcsolatban összegezte pártjának javaslatait. Ezek között említette a korrupció visszaszorítását, majd a válságból kivezető programjuk talán leghangsúlyosabb részét: a kis- és középvállalkozásoknak - melyek Magyarországon a foglalkoztatás derékhadát jelentik - terheinek csökkentését, hitellehetőségeinek minél szélesebbre tárását. Javaslataik között időszerűnek tartják a bürokrácia csökkentését, a háttértanulmányok szerint ugyanis, ha a magyarországi bürokráciát 25 százalékkal csökkentik, 6 százalékos GDP-növekedést eredményez. Radikális kamatcsökkentést is szeretnének elérni. A pártigazgató szerint Európa ezen az úton jár, a magyar kormány másik utat választott a hitelfelvétellel. A lakosságot sarcolják meg, közalkalmazottaktól, tűzoltóktól veszik el a 13. havi fizetést, valamint 1,3 millió nyugdíjast érint a 13. havi nyugdíj elvonása. A politikus szerint az emberek nem is reménykedhetnek, hogy a kormánytól ezt visszakapják. Ennek alapján, lehet, hogy már a jövő év elejére szociális katasztrófa lesz az országban. Legalább hatvanszor terjesztették be, hogy 200 fős legyen a parlament. Azt is szerették volna elérni, hogy az állami vezetők felelősségre vonhatók legyenek, s az államtitkárok, miniszterek fizetését is a 2002-es szintre vigyék vissza.

Azért jött városunkba, hogy munkatársaival megbeszéljék: van másik út. Elmentek a demokrácia határain belül a legvégsőkig. Amit még tehetnek: az emberektől azt kérik, higgyék el, van remény.

D. J.