2008. november 28.

Adrien adventi turnén

Szekeres Adrien az első popénekes, aki kizárólag templomokban lép fel adventi turnéján. Szentesen is különleges hangulatú koncertre készül a Református Nagytemplomban december 7-én. A Babilon Könyvesházban dedikálta a Szeretet ünnepén című új lemezét, ekkor faggattuk az énekesnőt a közelgő fellépéséről.

- Évek óta mániám egy vidéki turné, de borzasztóan nehéz megvalósítani. Zorán és Presser turnészervezőjével, Szabó Bélával kezdtük el tervezgetni. Szóba jött, hogy éppen egy karácsonyi albumot készítünk, mire azt mondta, ő már Hacky Tamást elhívta egyszer a debreceni Református Nagytemplomba, s mi lenne, ha megpróbálnánk ezt. Mivel nekem olyan dalaim vannak egyébként is, ami illik ide, az új lemez anyagával kerek lenne az egész. Elkezdtünk érdeklődni lelkészi hivatalokban, püspökségeken, küldtünk zenei ízelítőt. Sok helyen gyorsan realizálódott, volt olyan is, ahol nem engedték, pedig szerettem volna. De ami a legfontosabb, hogy Szentesre jövünk. Szép egybeesés, hogy a nagytemplomot most újították fel, s remélem, méltó lesz a koncertem a gyönyörű helyszínhez - mondta az énekesnő. A műsorban autentikus, mindenki által ismert és kedvelt karácsonyi dalok és az új lemezéről saját számok csendülnek fel, illetve olyan, a szeretet témakörét érintő slágerek is, mint az Olyan, mint te. Kicsit minden koncert más, így a szentesi is különbözni fog a többitől, már csak azért is, mert Adrien úgy érzi, mintha hazajönne. A gimnázium drámai tagozatának egykori diákja a templomi koncerten a Deák iskola kórusával is előad két dalt.

A kórus és mi a zenekarral külön próbálunk, a gyerekek kaptak kottát, hangzóanyagot, s a koncert napján tartunk összpróbát - tudtuk meg az énekesnőtől, aki azt is elárulta: nem vallási okokból indul erre a turnéra.

- Nem vagyok templomba járó. Kislánykoromban persze nagymamámmal kézen fogva elmentünk néha. A koncerttel sem az a célom, hogy azokat az embereket csábítsam be oda, akik egyébként is járnak. A templom olyan közeg, ami sokat tud adni az embernek, s ha még szép zenével is megtöltjük, igazán gazdagon távozhatnak. Érdekessége a koncertsorozatnak, hogy nem csak református, hanem evangélikus, katolikus templomokba is megyek, és zsinagógában is fellépek. A legfontosabb célom: összehozni a családokat. Így legalább 60-70 percig arról szól az adventi készülődés, amiről kellene: szeretteink körében töltünk el szép perceket, ami sokszor nem jellemző a karácsony előtti rohanásban.

Családjukban férjével most ők a csodatévők, fontos, hogy két lányuk csodaként élje meg a karácsonyt. Azt is elmondta még: szentestén nagy családi vacsorát tartanak, 12-en ülik majd körül az ünnepi asztalt.

D. J.