2008. november 28.

A Deákból a "cseh Paradicsomba"

Cseh, olasz és finn partneriskolák mellett egy három éve futó uniós pályázatban vesz részt a Deák Ferenc Általános Iskola. Az Európai Unio Comenius Alapja által meghirdetett biológiai pályázat keretében az intézmények időről-időre bemutatják egymásnak legújabb kutatási eredményeiket. Legutóbb Csehországba utazott az iskola három pedagógusa és diákja.

Tóthné Török Ildikó természettudományi munkaközösség vezető, valamint a pályázatíró Aranyi László, és a projekt irányítója, Kováts Kornél kísérte el Dávid Gabriella, Gődér Katinka és Ráfael Netti 8-os tanulókat. Aktívan részt vettek a munkában, egyben a legjobb tanulók közé tartoznak, dicsérte őket biológia-földrajz tanáruk. Kováts Kornéltól megtudjuk, hogy hasonlóan az előző évekhez, folytatták a vízmintavételt környező vizeinkben. Ennek elemzését a Bartha szakközépiskola ifjú laborosai végezték, Fülöp Erzsébet irányításával. Anynyi már megállapítható, hogy nyáron savasodtak vizeink, még nem tudni, egyszeri esetről van-e szó, hangzott a projekt irányítójától. A rákok, mint bioindikátorok környezetünk vizeiben címet viselő kutatásban ezúttal a szitakötőket mutatták be. A pardubicei oktatási központban az első nap beszámoltak partnereiknek arról a nyári környezeti katasztrófáról is, amikor PET-palackok tízezrei úsztak a Tiszán Ukrajnából.

Több műemléket is megnéztek vendéglátóik jóvoltából, de két szigorúan védett területet is jártak. Előbb a "cseh Paradicsomként" emlegetett Adrąpaąsko-teplické skályt. A teplicei tavaknál található, 100 méteres magasságot elérő homokkő tanúhegyek között szurdokokat, a patakok partján ritka állatokat, növényeket csodáltak meg. A környék filmforgatások helyszíne, de Goethét is a Faust egyes színeinek megírására ihlette, magyarázta Aranyi László. Másnap ®dárské Vrchybe kirándultak, a vizenyős, félmocsaras területen korábban tőzeglápot bányásztak, a természet próbálja visszafoglalni. Aki eltéved, 2-3 méteres sárban találhatja magát, de hőseinknek izgalmas volt 10 centis süppedés is.

Ami a partnereiket illeti, a jövő májusi szentesi projektzárásra mindenki jelezte jöveteli szándékát. Aranyi László már egy újabb 3 éves projektről is beszél, melyre szeretnének pályázatot benyújtani. A vándormadarakról szóló Európa szárnyain című pályázatba Portugáliát, Máltát is bevonnák. Tíz éve kezdtek pályázni az iskolában, két Comenius-programban is részt vesznek egy-időben. Ez óriási munkával jár, de pozitívumai között említik a tanárok, hogy a gyerekek életükben először eljuthatnak külföldre. A pályázatok pénzt is hoztak az iskolának: projektort, laptopot, komolyabb mikroszkópot, színes nyomtatót is sikerült venniük.

(darók)