2008. november 28.

Ne bosszantsd az orosz medvét!

Balázs György könyvbemutatója

Az európai történelem egy rendkívül izgalmas, bár nem a legfontosabb szeletét dolgozta fel dr. Balázs György a korabeli, szentesi újságok segítségével. A közelmúltban mutatták be a városi könyvtárban a szerző legújabb könyvét: A finn-szovjet fegyveres konfliktus a címe. A kötet alcíme még többet elárul a lapok tartalmáról: "A téli háború" a külföldi tudósítások alapján a szentesi sajtó tükrében (1939. november 30. - 1940. március).

Dr. Balázs Györggyel a könyvbemutató után beszélgettünk a második világháború egyik különleges nyitányáról. A hatalmas Szovjetunió megtámadta a maroknyi Finnországot, mert elsősorban területet akartak szerezni. Ez végül is sikerült.

A két nagyhatalom, a náci Németország és a kommunista Szovjetunió vezetése nem bízott meg egymásban, hiába kötötték meg az egyezséget, még 1939 augusztusában. A háborúra a finnek nem készültek fel, csak a balti országok szovjet lerohanása után gondolhatták: most az ő országuk következik. A szovjetek a számbeli fölényre alapozták a győzelmet. Szinte meglepő, hogy a kicsi, finn katonaság közel fél évig visszaverte a támadásokat. A Szovjetunió hadászati gyengeségeit jól jelezte ez a fegyveres konfliktus elhúzódása és ezt észlelte, feldolgozta és felhasználta Hitler és a katonai vezetése. Felbátorította a németeket az elhúzódó háború. A nyugati hatalmak csak ígéretekkel "segítették" a finneket, beavatkozni nem mertek, de nem is akartak. Mindez jól kiolvasható dr. Balázs György könyvéből.

A kötet bemutatását Posz-ler György vállalta magára, aki külön szólt arról, hogy a szentesi újságok milyen részletesen tudósítottak a háborús konfliktusról. Megerősítette ezt a könyv szerzője is: még a finn-magyar barátság is jól kiolvasható a cikkekből. A Magyar Távirati Iroda naponta tudósított az eseményekről. Bugyi Antal, a Szentesi Napló tulajdonosa országgyűlési képviselőként még jobban hozzáfért a hadszíntérről érkező tudósításokhoz.

Négy fejezetben foglalta össze a szerző a mondanivalóját és a Szentesi Napló hírei adták meg a gerincét a téma kifejtéséhez. Néhány izgalmas fotó és térkép színesíti a kötetet és segít a lényeg még jobb megismerésében.

K. P.