2008. november 28.

Az idegenforgalom fejlesztéséért

Felvételünk a klaszter nyári megalakulásán készült

A nyár közepén kezdődött el a szerveződés, amely lényegében a Szivárvány Művészeti Iskolára és alapítványára épült. Az intézmény igazgatója, Kálmánné Szabó Erzsébet felvetette: a Dél-Alföld, valamint Szentes és környékének turisztikai fejlesztésére egy civil szerveződést kellene létrehozni. Az intézményvezető Mészáros Zoltánt, a Hunor Coop elnök-vezérigazgatóját is megkereste az ügyben, a véleményét kérve megkérdezte: csatlakozna-e hozzájuk?

Mészáros Zoltán igent mondott a felkérésre. Mint magyarázza: egyrészt azért, mert a cél nemes, mint lokálpatrióta is el kellett, hogy fogadja a felkérést.

- Szentes annyi szépséget, látnivalót rejt magában, bármikor idejönnek barátaim, üzleti partnereim, el vannak ájulva, hogy milyen gyönyörű a város és környéke - mondja. - Úgy gondolom, nem kellene ezt nekünk titokban tartanai, hanem minél hangosabban terjeszteni, azzal minél több belföldi, és külföldi turistát szerezni. Nekem személyesen is tetszett az ötlet, cégünk 33 megyei üzletében érezzük a turizmus pozitív-negatív hatásait is. Az idén már hetedik alkalommal megrendezett lecsófesztivál embereket moz-gatott meg a városban, az országban, de ma már a külföldiek is érdeklődnek iránta.

Mészáros Zoltán elismerte: elsődlegesen a turizmusból élő vál-lalkozások, vállalatok érdekeltek ebben. Alakuló ülésükön az érdeklődő vállalkozások, egyesületek, klubok, alapítványok mellett az önkormányzat is képviseltette magát a megbeszélésen, ahol elmondták gondolataikat. A civil szerveződés célja a város és a térség turizmusának fejlesztése, népszerűsítése. A szándékot erősítette, hogy uniós pályázatot írtak ki úgynevezett klaszterek (együttműködést, integrációt, összefogást jelent) létrehozására. Ebbe léptek be, anyagi hozzájárulásukat is adva azért, hogy a klaszter saját erővel el tudjon indulni, és a különböző pályázatokon jó eséllyel szerepelhessen.

A klaszterhez 14 csoportosulás, egyesület, csatlakozott, köztük az önkormányzat, az Árpád Agrár Rt., a Szivárvány Művészeti Iskola, de a környező községek is képviseltetik magukat. A klaszternek egy bizottságot kellett választania, melynek vezetőjévé Mészáros Zoltánt választották.

- Ez a bizottság próbálja a jövőben menedzselni a Dél-alföldi Turisztikai Klasztert. Első pályázatunk egy irányítói menedzsment létrehozásáról szól, egy függetlenített emberről, aki a klaszter alkalmazásában állva szervezi a város és környékének turizmus-marketingjét. Amiben fantáziát látok: óriási természeti kincsünk a termálvíz, sportban legnagyobb reklámhordozónk a vízilabda, de ott van a Körös, a Tisza, a holtágak. Fantasztikus horgászlehetőségek, vadászlehetőségek, lovas farmok vannak a város környékén. Ma már a környék vendéglátósai is lehetőséget láthatnak ebben. Egy Turinform irodát is szeretnénk létrehozni. Csongráddal össze kell dolgoznunk, a Körös-torok, Szarvas, Ópusztaszer kínálta lehetőségekben gondolkodni. Ha idejön egy turista, minél többet szeretne látni.

Lovas József