XXXIX. évfolyam 48. szám

2007. november 30.

Nagytőkén szolgál tovább

Tűzoltó autót adtak a településnek

Kajtár István, Stabarecz Ferenc, Szirbik Imre és Szöllősi Sándor

A szentesi tűzoltóság parancsnoka, Kajtár István ünnepélyes keretek között egy tűzoltó autót adott át Nagytőke polgármesterének, Stabarecz Ferencnek november 28-án. A gépjárművet nemrég újították fel, jó műszaki állapotban van, s több funkciót is betölthet majd a településen.

2007. november 30.

Fogadóóra

Farkas Sándor, a FIDESZ MPSZ-KDNP országgyűlési képviselője tart fogadóórát december 5-én, szerdán 9-11 óráig a Fidesz irodában  (Szentes, Kossuth u. 11.). A képviselő várja az érdeklődő szentesi és környékbeli lakosokat.

Demeter Attila a 7. sz. választókerület önkormányzati képviselője lakossági fogadóórát tart december 5-én, szerdán 17 órakor. A fogadóóra témája a választókerület fejlesztése. Az érdeklődő lakosságot a Csongrádi út 3. sz. alatt lévő Vízmű Kft. épületében várja.

2007. november 30.

Kirakat

A kereskedelmi, vendéglátó és szolgáltató létesítmények üzemeltetői az ünnepi hangulat megteremtésének érdekében ismét feldíszítik kirakataikat az önkormányzat felkérésére. A legjobban sikerült díszítésre voksaikat a lakosok a Kossuth téren felállított hóembernél lévő dobozba dobhatják be. A szavazók között vásárlási utalványokat sorsolnak ki.

2007. november 30.

Inflációt követő emelések

Ülésezik a testület

Lapunk megjelenésének időpontjában tartja soros ülését a város képviselő-testülete. Mint ismeretes, a program a költségvetési koncepcióhoz kapcsolódóan közmeghallgatással kezdődik. A napirend szerinti ügyekről Szirbik Imre polgármester, országgyűlési képviselő tájékoztatta lapunkat.

2007. november 30.

Közlekedés a fókuszban

Fogadóóra a 14. számú választókörzetben

Berekháton tartott fogadóórát november 22-én Móróné Tulipán Edit, a Fidesz-KDNP egyéni önkormányzati képviselője. A délutáni alkalomra nagy számban érkeztek lakosok, hogy képviselőjükkel, illetve az őt elkísérő Kozák Jánossal, az önkormányzat pénzügyi bizottságának elnökével megosszák problémáikat, illetve kérdéseket tegyenek fel több ügyben. Gondokat soroltak fel a közlekedés-biztonsággal kapcsolatban, s beszélgettek a szelektív hulladékgyűjtésről is.

2007. november 30.

Advent küszöbén

November utolsó vasárnapján, advent küszöbén, Hatvanban jártam. Szülővárosomban. Hogy ott is elvégezhessem "vasmisémet." Ott, abban az öreg templomban, ahol jó szüleim megesküdtek 1917 karácsonyán, ahol engem megkereszteltek az Őszirózsás forradalom harmadik napján.

Ebben a templomban megfordulhatott a 130 éve született Ady Endre is, mert többször járt Hatvanban a báró Hatvanyak kastélyában, s nyilván megmutathatták neki a Grassalkowichok által épített szép műemléktemplomot is.

2007. november 30.

Helyi tehetségeink kiállítása a megyeházán

95 éve - Lakos János Pál és Koncz Antal közös tárlata (I.)

Lakos János Pál (1883-1920)

Ma már általánosan elterjedt szokásnak számít, hogy egy-egy alkotói csoport, ill. a különböző képzőművészeti ágak egyes képviselői összefognak, és közös kiállításon mutatják be legújabb, vagy legsikeresebbnek tartott alkotásaikat. E bemutatkozási formának a szentesi meghonosítása két rendkívül tehetséges alkotónk, Lakos János Pál festőművész és Koncz Antal szobrászművész nevéhez fűződik, akik 1912. november 24. és december 8. között nagysikerű kiállítást tartottak a vármegyeháza dísztermében. Eddig ilyenre nem került sor városunkban; és a két ifjú tehetségnek is ez volt az első nyilvános bemutatkozása szűkebb pátriájában.

2007. november 30.

Hadifoglyok

A Volt Hadifoglyok Bajtársi Szövetségének tagjai december 4-én, kedden 14 órakor tartják összejövetelüket a helyőrségi klubban. A találkozó témája az év végi pénztárzárás, a Don-kanyari hősi halottak tiszteletadási koszorúzása és a téli szünet megbeszélése.

2007. november 30.

Támogatás

Tájékoztatjuk a lakosságot, hogy a Magyar Államkincstár Dél-alföldi Regionális Igazgatóságának munkatársai az energia-támogatási kérelmek közvetlen átvétele és az igénylők szükség szerinti tájékoztatása céljából kihelyezett ügyfélszolgálatot tartanak december 7-én, pénteken 8-13.30 óráig a városháza földszint 113-as számú szobájában.

Dr. Sztantics Csaba
jegyző

2007. november 30.

Virágok

Az Árkád Galéria Kossuth tér sarkán levő kiállító termében most nem festmények lógnak a falakon, hanem szépen hímzett, tarka virágos kézimunkák. Már a nyáron is volt más hímzésekből kiállítás. Gyönyörködve bennük azon gondolkoztam, hogyan lehet egy személynek ennyi munkaórát fordítana egy életen keresztül a remekművek elkészítésére. Majd eszembe jutott egy régi-régi történet.

Az 1930-as években a két tantermes hékédi piros iskolánál Mészáros Gyuláné tanította az első osztályosok mellett az 5-6. osztályos lánykáknak a kézimunkát. Még nem jártam iskolába, de édesanyám megengedte, hogy a kézimunka órákra én is beüljek a padokba.

2007. november 30.

Sztrájkolnak. az utasok!!!

Felszólítok minden jó érzésű, alkalmanként vonattal közlekedő magyar állampolgárt, hogy ne tűrjük tovább a MÁV szolgáltatási színvonalának (?) csökkenését! Már csak az utasok sztrájkja kényszerítheti ki, hogy végre, egyszer európai színvonalra emelkedjen a személyszállítás.

Kevés olyan magyar állampolgár él e kis hazában, akinek legalább egy rémtörténetbe illő kalandja ne akadt volna a vonatozása során. Alapesetek: fűtés nélkül közlekedő kocsik a leghidegebb napokon. Ilyenkor megindul a népvándorlás kocsiról, kocsira és megállapítható: másutt sem jobb a helyzet.

2007. november 30.

Tanácsadó hálózat

A Nemzeti Fejlesztési Tanács 2006-ban alakult. S ma már azzal a céllal működik, hogy segítse az Új Magyarország Fejlesztési Tervet. Matkócsik Pál március 1-je óta látja el a hálózat tanácsadói feladatát Szentes Kistérségben.

Az ügyfélszolgálat, s egyben a tanácsadó feladata: személyes kapcsolattartás, tájékoztatás, információnyújtás a projectekről minden OKP program vonatkozásában. A tanácsadás ingyenes. Elérhetőség: Kossuth tér 5. sz. épület emeletén az 1-es szobában. Telefon: 06-30/ 928-4465. Matkócsik Pál péntekenként 9-12 között tartja fogadóóráját. Telefonon helyszín és időpont is választható.

2007. november 30.

Növekszik az álláskeresők száma

Télen a szezonális kereseti lehetőségek is megszűnnek

Átlagosan 1600-2000 fő között mozog a regisztrált álláskeresők száma a térségben, vagyis Szentesen, és a városhoz tartozó hét községben. Az október végi adatok alapján jelenleg megközelítőleg 1700 fő a térségben a regisztrált álláskeresők száma, amely az utóbbi időszakhoz képest kis mértékű növekedést mutat - tudta meg lapunk a Dél-alföldi Regionális Mun-kaügyi Központ Szentesi Kirendeltségének vezetőjétől.

2007. november 30.

A "Rákóczi" név kötelez

Névadója előtt tisztelgett az MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Zászlóalj parancsnoka és a személyi állomány képviselői november 28-án a Rákóczi utcai óvoda falán elhelyezett II. Rákóczi Ferenc emléktábla előtt.

A városi rendezvényen részt vettek a polgármesteri hivatal, a Rákóczi Ferenc Műszaki Zászlóalj, a rendőrség és a Hegedűs László Helyőrségi Klub képviselői mellett civil szervezetek, iskolák, óvodák. Alakulatunk számára kiemelkedően fontos esemény volt az ünnepi megemlékezés, hiszen a Rákóczi nevéhez fűződő történelmi eseményeken kívül, a műszaki zászlóalj névadóját tiszteljük személyében.

2007. november 30.

Az értékes zene terjesztése

A képviselő-testület Szentes Városért kitüntetést adományozott a Szentesi Zenebarátok Egyesületének. Azon belül a Bárdos Lajos Vegyeskarnak és a Városi Fúvószenekarnak. A kitüntetéseket az október 23-ai ünnepségen vezetőik, Nagy János karnagy, nyugalmazott igazgató és Mihály Béla zeneiskolai igazgató vette át Szirbik Imre polgármestertől.

2007. november 30.

Szeretetakció a szegényekért

A Szentesi Szabadidősport Egyesület 1990 óta segíti a rászoruló szegény embereket. Az idei karácsony sem múlik el támogató szándék nélkül. Mi volt az, ami motiválta őket arra, hogy sportklub létünkre belefolyjanak a szociális ügyekbe? A kérdésre Léhi Gábor egyesületi elnök elmondja, megalakulásuk idején tudomást szereztek néhány szegény emberről a városban. Akkor elhatározták, hogy megpróbálnak rajtuk segíteni. Gyűjtést szerveztek, az első szeretetakciót a szegények karácsonyáért. Az alkalommal 33 csomag jött össze, egyenként ezer forint értékben.

2007. november 30.

Eszenyi

Eszenyi Enikő A gyönyörben nincs középút című műsorára várják a közönséget december 17-én, hétfőn 19 órakor a Megyeháza Konferencia és Kulturális Központban. Jegyek válthatók a helyszínen a Kossuth tér 1. (63/401-521) vagy a Babilon könyvesházban Kossuth u. 11. (63/318-673) sz. alatt.

2007. november 30.

Nyelvtanulás

A Rózsavölgyi-házban működő baba-mama klub következő találkozóját december 7-én, pénteken 10-12 óráig tartják. Az Ady Endre utcában a kismamáknak Varga Enikő tart előadást A korai nyelvtanulás lehetősége csecsemő- és kisded korban címmel.

2007. november 30.

Eperjes-est

Zenés, rendhagyó irodalmi est a XX. század Istenkereső költőitől (Ady, Babits, József Attila, Pilinszky). Eperjes Károly Kossuth-díjas színművész önálló estjére várják a közönséget december 4-én, kedden 19 órakor a Művelődési és Ifjúsági Házban. Jegyek a helyszínen kaphatók.

2007. november 30.

Jogi következmények

Az Addiktológia és Drogambulancia sorozata - A dohányzástól a heroinig - A kábítószerrel kapcsolatban a törvény is szankcionál

A drog használata több szempontból is káros hatással lehet az emberek, a fiatalok életére. Először is fontos kiemelni egészségkárosító hatását, másrészt nem szabad elfeledkezni az emberi kapcsolatokat átalakító jellemzőjéről, melyek közé baráti, családi, illetve szerelmi kapcsolatok egyaránt tartoznak. Harmadrészt pedig hangsúlyos, hogy a kábítószer-fogyasztás, illetve birtoklás súlyos büntetőjogi következményekkel is járhat. Sorozatunkban a témáról dr. Terdik Tamás rendőr-főhadnagy, a szentesi rendőrkapitányság bűnügyi osztályának vizsgálati alosztályvezetője tájékoztatta szerkesztőségünket.

2007. november 30.

Jótékonyság tizedszer

Sokan segítenek a szegény családoknak

Szegény gyermekek karácsonyára rendez gyűjtést már egy évtizede Ollai Istvánné. A karitatív tevékenységeiről jól ismert független önkormányzati képviselő hagyományosan a Tóth József Színházterembe várta az adakozni szándékozó embereket a jótékonysági gálaműsorra.

2007. november 30.

"Üzenet az űrből" diákpályázat!

Milyen élményekről számol majd be 50 év múlva egy űrturista? Hova utazik? Sétál-e a Holdon? Mászhat-e hegyet a Marson? Pihenni vagy dolgozni fog a világűrben? A diákok fantáziáját szeretné megmozgatni a Zsigmondy Vilmos Gimnázium és Informatikai Szakközépiskola és a Magyar Csillagászati Egyesület pályázata. Ma egy űrhajó indítása anynyira rutin műveletnek számít, hogy (megfelelő felkészülés után) saját költségükön civilek, ún. űrturisták is részt vehetnek az utazáson. Idén az első magyar származású űrturista, Simonyi Károly is ellátogatott a Nemzetközi Űrállomás fedélzetére. Az űrhajózási szakemberek már a jövő űrszállodáiról álmodoznak, de vajon milyen lesz az élet 50 év múlva egy űrhotelban? Hogyan jutunk oda, milyen ellátás, milyen programok várják az oda látogatót? Hogyan fog élményeiről beszámolni az űrturista a haza küldött levélben? A pályázók feladata egy űrturista által hazaküldött élménybeszámoló: levél vagy elektronikus üzenet megírása. Miként élhet, pihen, esetleg dolgozik, sportol, utazik vagy kóborol egy űrturista 50 év múlva a világűrben, esetleg más égitesten. Ugyanakkor fontos szempont: az ötleteknek legyen természettudományos alapja. A levelek beküldési határideje: 2007. december 31. Technikai részletek az alábbi helyen találhatók: http://www.mcse.hu

További információk: Nyerges Gyula (30/382-9463) jsa@mcse.hu

2007. november 30.

Bohém világ fotókiállítás

A fényképezés már kis gyerekkoromban megérintett. Első gépemet hetedikes koromban, nyári munkám fizetéséből, szüleim segítségével vettem. 11 évi szorgalmas munkával értem el azt, hogy az legyen a foglalkozásom, ami a szórakozásom. 20 évig ezzel kerestem a kenyerem. 2000-ben a sok szabadidőm eltöltésére, fotópályázatokra kezdtem képeket készíteni. Saját laboromban készült képeim többször díjazottak voltak, sok alkalommal falra kerültek a kiállításokon, fotópályázatokon. 2000-től a  Szentesi Fotókör, és 2004-től a Kecskeméti Fotókör tagjainak segítségével is csiszolom tovább képességeimet.

A most megnyíló Bohém világ fotókiállításomon az egyik kedvenc témám, a jazz és a zenei téma jelenik meg a képeimen.

A kiállítás megtekinthető a Galéria Kávéház és Étteremben (Szentes, Petőfi u 7.) december 3-ától 2008. január 7-ig. A kiállításra mindenkit szeretettel várok.

Albert Béla fotográfus
Kiskunfélegyháza

2007. november 30.

Nagyajtósi-tanítványok

Nagyajtósi István magyar-francia szakos középiskolai tanár 1933-1969-ig tanított a Horváth Mihály Gimnáziumban. Vezette a könyvtárat, megírta az I. és II. osztályos francia tankönyvet. Költeményei "Hess öregúr!" címmel jelentek meg.

1949-ben érettségizett tanítványai emléktáblát helyeztek el tiszteletére az iskola előcsarnokában. Mi könyvet szeretnénk a 100 éves születésnapjára megjelentetni. Kérjük a tanítványokat, kollégákat, barátokat, ismerősöket, írják meg emlékeiket a tanár úrról! A kéziratokat 2008. március 1-ig juttassák el a gimnázium könyvtárába! Előre is köszönjük.

Az 1953-ban érettségizettek

2007. november 30.

Galériában

Nádas Alexandra Tájnaplók és Eszik Alajos Lelkendezések és siránkozások című kiállításának megnyitójára várják az érdeklődőket december 6-án, csütörtökön 17 órakor. A főtéri galériában nyíló kiállítást megnyitja Szuromi Pál művészeti író, közreműködik Csák László, Varga Zsuzsanna, Góg József. A kiállítás december 6-22-ig tekinthető meg, keddtől-péntekig 10-13 és 15-18 óráig, szombaton 9-13 óráig.

2007. november 30.

A Kaméleon zenéjére ropták a katonák

November 23-án rendezték meg a MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Zászlóalj által szervezett Műszaki bált Szentesen. Mintegy 150 fő vett részt a Megyeháza Konferencia és Kulturális Központ dísztermében, ahol a meghívott díszvendégek között volt Tömböl László mérnök altábornagy a MH Összhaderőnemi parancsnokság parancsnoka, valamint Szirbik Imre polgármester, országgyűlési képviselő.

2007. november 30.

Adjátok vissza a hegyeimet!

Koltay Gábor új filmjéről

A XX. Századi magyar irodalom kimagasló személyisége Wass Albert születésének évfordulójára emlékezünk 2008. január 8-án. Koltay Gábor 2003 óta készíti filmjét az író életéről, melynek bemutatója november 24-én volt Budapesten.

- Wass Albert egész élete, művei, küzdelmei, hányattatásai, s életének befejezése jellegzetesen trianoni magyar sors - mondja a filmrendező. - Az alkotás műfaját tekintve átmenet a dokumentum- és a játékfilm között. A film főhőse, Rékasi Károly személyesíti meg, keresi, kutatja Wass Albert 15 éve tapasztalható páratlan népszerűségének, olvasottságának az okát, valamint annak az irracionális gyűlöletnek az eredőjét, amely őt egyes személyek, kisebb csoportok, olykor meglehetősen hangos és befolyásos közszereplők részéről övezi. Wass Albert műveiből indulok ki, s végigkövetem az egész pályát, nem megkerülve a személyével kapcsolatban felmerülő aktuális kérdéseket.

2007. november 30.

Leugrott az emeletről

Hétfőn, a kora délutáni órákban, egy 62 éves férfi vetette magát a mélybe az egyik Kossuth utcai lakóház hatodik emeletéről. A sérüléseibe a helyszínen belehaló szentesi lakos a függőfolyosón lévő radiátorra, majd onnan a korlátra állt fel, és ugrott le. A rendőrség az idegenkezűséget kizárta, a továbbiakban közigazgatási eljárás keretében folyik a vizsgálat az ügyben.

Villamos berendezéseket és hegesztőtranszformátort vittek el egy alsóréti tanyából néhány napja. A kár eléri a 40 ezer forintot.

2007. november 30.

Filmklubban

A városi könyvtárban december 5-én, szerdán 18 órától az Egy hölgy és a herceg című színes, francia történelmi filmet vetítik. Eric Rohmer bravúros alkotása a gyönyörű, skót származású lady Grace Elliott és a származása ellenére forradalmi eszméket támogató Philippe d'Orleans herceg szerelmi történetén keresztül végigvezet minket a Nagy Francia Forradalom jelentősebb eseményein. Közben az emberi kapcsolatokat a legapróbb részletességgel, nyíltsággal mutatja be, Grace Elliott memoárját alapul véve. A történetben a szerelem keveredik barátsággal, gyűlölettel, politikai nézetekkel és erkölcsi vitákkal.

2007. november 30.

Pótfűtés

- Vannak önnek fivérei, Kovács úr?
- Csak egy, professzor úr.
- Különös... A nővére a minap mintha azt mondta volna, hogy két öccse van...

2007. november 30.

Tóni bácsi konyhája

  • Tejfölös káposztaleves
  • Fokhagymás-mustáros tarja
2007. november 30.

A fordulatok mérkőzése

Nem ígérkezett könnyű ellenfélnek az Újpest a Pendola-Szentes-Elektroglob férfi vízilabda csapata számára az elmúlt szombat esti bajnoki találkozón. A fővárosiak nagyon magabiztosan kezdtek a ligeti uszodában, az első negyedben villámgyorsan három gólos előnyre tettek szert Petrovics Mátyás tanítványai. Ekkor kevesen gondolták volna, hogy ezen az estén akár a győzelem gondolatával is eljátszhat a Szentes, pedig így történt. A tizennégy perces hazai gólcsendet Turzai gólja törte meg, majd szinte ugyanennyi ideig a lila-fehérek is gólképtelennek bizonyultak. Csente duplája, majd Torday találata után már nálunk volt az előny. Történt mindez a harmadik negyedben, majd a fővárosiak egyenlítő gólja után az utolsó nyolc percre akár kedvező pozícióból is nekirugaszkodhattak volna Horváth Tamásék, ám Maklári ötméterest hibázott. Ez utóbb döntőnek bizonyult, no meg az a büntető is, amit a lilák kaptak, és értékesítettek. Az ítélet jogosságát erősen vitató Berki András - mivel már volt egy sárga lapja - pirosat kapott, így azt már csak a zsűriasztal mögül szemlélhette, hogy csapata végül 8-5-re kap ki vetélytársától. A találkozó után a vezetőedzőtől megtudtuk, hogy semmi "durvát" nem szólt oda a játékvezetőnek, ennél sokkal "keményebb" szavakat is hallott már a medenceparton, mégsem minden esetben ért ez piros lapot. A kiállítása miatt egymeccses eltiltásra számít, bár a vereség sokkal jobban fáj neki. Több volt ebben a mérkőzésben, sajnos a zárónegyedre megroggyant a csapat, és nem tudtak élni a lehetőséggel. A folytatásban a kupaküzdelmekre helyeződik a hangsúly, hiszen a Komjádi-kupában és a Magyar Kupában is helyt kellene állni. Előbbi küzdelmei november 28-án kezdődtek a Kecskemét, a Szolnok és a KSI lesznek az ellenfelek a csoportmérkőzések során. A negyeddöntőket december 5-én és 11-én játsszák, míg az elődöntőkre és a döntőre december 23-án kerül sor. Az MK-ban a csoportmérkőzéseket december 1-jén játsszák, a BVSC és az Eger ellen kellene sikeresen szerepelni.

H. V.

2007. november 30.

Elmaradt a bravúr

Meglepetésre készült, de végül pont nélkül maradt Dunaújvárosban a Hungerit-MetalCom-Szentes női vízilabda csapata. Kocsis István gárdája azzal a reménnyel utazott a főiskolások otthonába, hogy megismételje az őszi bravúrt, vagyis, hogy két pontot gyűjtsön be egyik fő riválisa ellen. Az első negyedben kevés gólt láthattak a nézők, 2-1-re vezetett ekkor a hazai csapat. A második negyed - mint később bebizonyosodott - volt a döntő, hiszen ekkor megszórta ellenfelét a Dunaújváros, a félidőben 6-2 volt az eredmény Mihók Attila csapata javára. Bár a következő két negyedben összekapta magát a Hungerit, közelebb alig tudtak kerülni riválisukhoz, végül 10-7-es hazai sikert mutatott az eredményjelző tábla. Kocsis István szerint nagyon jól védekezett a Dunaújváros, agresszív játékuk ellen nem találták játékosai az ellenszert, és bár a második félidőre összekapták magukat a lányok, öszszességében mégsem tudták azt játszani és nyújtani, amire előzetesen készültek. Ami a folytatást illeti, ezen a hétvégén nem lesz forduló a bajnokságban, a jövő hét végén viszont igen, ekkor az OSC lesz hazai környezetben Szremkóék ellenfele. December 15-én pedig Magyar Kupa csoportmérkőzésre kerül sor, a MetalCom a Honvéd, az Újpest és az Eger társaságában csatázik a továbbjutásért.

H. V.

2007. november 30.

Ki a "leglóbarátabb"?

Tavasszal már gazdára talált a cím a Jó Úton-Lóháton Alapítvány háziversenyén. Az elmúlt hét végén ismét lehetett pályázni többek között e megtiszteltetésre. A Csongrád Megyei Önkormányzat által támogatott pályázat lehetővé tette, hogy több gyermekotthonos gyermek is megismerje a lovaglás, az állattal törődés, a feltétel nélküli elfogadás örömeit - hiszen az állatnak nincsenek előítéletei, úgy fordul felénk, ahogyan mi felé. Különösen igaz ez Kajásra, a gyerekek kedvenc hátasára. November 24-én a programot egy játékos találkozó zárta, amelyen egyszerre voltak kinn a lovardában a gyerekek, hogy megmutathassák egymásnak és a vendégeknek, ki milyen ügyes. Néhányan a lovastornában, mások a nyeregben lovaglásban, és voltak, akik a lóápolásban, szerszámozásban bizonyultak utolérhetetlennek. Mindenki a legjobbnak bizonyult valamiben. Volt, akit a legbátrabbnak, mást a legkitartóbbnak vagy éppen a leghozzáértőbbnek értékeltek a bírók. A "legeken" kívül pedig egy jókedvű, természet-közeli programon vehettek részt egy napsütéses őszi napon a gyerekek a kistőkei lovardában, melyet a Füsti Cukrászda csokitortája is megédesített.

2007. november 30.

A néptánc fesztivált támogatták

Ezúton is köszönjük támogatóinknak, hogy adományaikkal hozzájárultak a VII. Szentesi Gyermek Néptánc Fesztivál megrendezéséhez:

Szentes Város Önkormányzata, Szentes Város Önkormányzata Közművelődési Alap Kuratóriuma, Lajtha László Alapfokú Művészeti Iskola, Bartha János Kertészeti Szakképző Iskola, TRIGON SIF Kft., SZE-COLOR Kft., Bandika Zöldséges, Petőfi cukrászda, Borostyán Virágüzlet, Jutka virágbolt, Francia Pékség, Pálma kalapüzlet, HANSA Számítástechnika, Hevesi Irodatechnika, Babilon Könyvesház, Éjjeli Bagoly Panzió, Városellátó Intézmény, TEAM Számítástechnika, Paam Kft., Pendola Szentes Kft., Kolozsvári kerékpár szalon, Civil TV, Rádió Szentes Szentesi Élet, Szuperinfó, Városi Visszhang, Nemzeti Táncszínház (Budapest), Erzsébet Kávéház (Csongrád).

Bálint József, Balla Tibor, Boros Éva, Burai László, Hankó Gergely, Hankó Judit, Hankóné Králik Orsolya, Horváth Janka, Fekete Kálmán, Forgó Edit, Mihály Béláné, Nagy Istvánné, Ná-nási Attila, Sajtos József, Szabó Andrásné, Takács Ajtony, Takács László.

(X)

A Zöldág Mozgáskultúra és Sport Egyesület nevében
Hankó Györgyné elnök

2007. november 30.

Lőttek

Szeretetakció a szegények karácsonyáért programsorozat keretében november 24-én rendezték meg a Legrand Rt. légfegyveres lőterén a légpuskás lövészversenyt vidéki csapatok részvételével.

Eredmények, női egyéni: 1. Szénási Anita (156 kör) Kontavill Szentes, 2. Fenyvesi Magdolna (153) Szabadidős Sportklub Szentes, 3. Harangozó Ildikó (149) Kontavill.

Férfi egyéni: 1. Postás László (172) Kontavill, 2. Tánczos Miklós (170) Kon-tavill, 3. Doktor József (169) Kontavill. Ifjúsági leány: 1. Varga Piroska (170), 2. Szabó Orsolya (168) Csongrád, 3. Varga Erika Tünde (156) Kontavill.

Ifjúsági fiú: 1. Jámbori Attila (172), 2. Vallyon Ádám (161) Csongrád, 3. Gránicz Balázs (151) Szabadidős Sportklub.

Gyerek: 1. Mogyorósi Ákos (55) 2. Vidovics Réka (36) 3. Pető Gyöngyi (30) mindhárman Deák Ált. Isk. Szentes.

Csapat: 1. Csongrád (510) Jámbori, Szabó, Varga, Val-lyon, 2. Kontavill (501) Doktor, Postás, Jóna, Szénási, 3. Szabadidős SK. (474) Ignácz, Gránicz, Fenyvesi, Tánczos.

Ignácz János lövészetvezető

2007. november 30.

Érmek Hollandiából

Serdülő Országos Csapatbajnokságot rendeztek november elején Budapesten az UTE edzőcsarnokában, ahol a Pollák DSE dzsúdósai is részt vettek.

1. Pollák DSE csapata: Sebők Zita, Balog Daniella, Nagy Kitti, Kürti Varínia, Kalydy Patrícia és Gila Nóra. Edzők: Ginder János és Kalydy Zoltán.

November 24-25-én a Nyílt Holland Bajnokságon - Den Helder - képviselték városunkat a Pollákos cselgáncsozók. Magyarországon kívül a rendező ország versenyzői, valamint Belgium, Anglia, Wales, Luxemburg, Németország, Ausztria, Dánia, Csehország, Szlovákia és Franciaország versenyzői is tatamira léptek.

Gyermek -25 kg: 4. Kalydy Vivien Paloma, serdülő -60 kg: 2. Őri József, -57 kg 7. Kürti Varínia, -63 kg 2. Kalydy Patrícia Fatima, +63 kg 3. Gila Nóra.

Ezúton szeretnék az egyesület nevében köszönetet mondani a támogatóinknak azért, hogy ezek az eredmények megvalósulhattak.

Kalydy Zoltán DSE elnök

2007. november 30.

Támogatást várnak

A Klauzálos Gyermekekért Alapítvány (október 24-én jegyezték be a bíróságon) kéri az adózókat, hogy adományaikkal támogassák az alapítvány működését. Számlaszámuk: K&H Bank Nyrt. 10402836-00020323-00000008. Köszönettel a kuratórium.

2007. november 30.

Növelték az előnyt!

A papíron gyengébbik győri csapat, az Arrabona FC látogatott a városi sportcsarnokba a futsal NB I legutóbbi fordulójában, hétfőn este. A Legrand-MetalCom ellenfele azonban kissé átalakult a hosszúra nyúlt bajnoki szünetben, NB II-es labdarúgókkal egészült ki a csapat. Ám ez sem segített rajtuk, hiszen a bajnoki listavezető Szentes 9-1-re verte messziről érkezett ellenfelét. A találkozó érdekessége volt, hogy az első félidőben összesen hat büntetőt rúghattak a csapatok, kettőt a vendégek, négyet a mieink. Az pedig, hogy a győriek mindkét büntetőjüket elhibázták, Koncz Zsolt viszont a négyből egyet sem, ez el is döntötte a meccset.

A 6-1-es félidő után a második játékrészben kezdetben nem változott az eredmény, majd két újabb találattal lerendezte a bajnokit a Legrand. A mérkőzésen a négygólos Koncz mellett Kerepeczki kétszer, Szarvas, Keller, Erhardt pedig egyszer-egyszer volt eredményes. Győzelmével a Szentes három pontra növelte az előnyét az élen a Mezei-Vill, öttel pedig a Csömörrel szemben. A következő fordulóban Bíró Mihályék a Fortuna vendégei lesznek Abonyban, ahonnan Koncz Zsolt szerint fegyelmezett játékkal el lehet hozni mindhárom bajnoki pontot.

H. V.

2007. november 30.

Közéleti kávéház

A Közéleti Kávéház következő összejövetelét december 3-án, hétfőn este 18 órától tartják a Petőfi cukrászdában. Az alkalom meghívott vendége Szabó János a Petőfi komplexum főtervezője lesz, aki a beszélgetés során a hallgatóság által feltett kérdésekre is választ ad.

2007. november 30.

Emléktábla

Az Együtt Szentesért Egyesület emléktáblát avat az Arany J. u. 8. szám alatti ház falán, az épület építésének 120. évfordulója alkalmából. A házat a saját vagyonából gazdasági iskola felállítását szorgalmazó Bartha János és felesége, Tóth Krisztina építtette. Avató beszédet mond Bucsány György ny. tanár, közreműködik Hegyes Kata és Mészáros Kitty drámais diákok.

2007. november 30.

Videóznak

A Szívügy klub összejövetelt tart december 5-én, szerdán 16 órakor az ifjúsági házban. A találkozón Medgyesi István tanár bemutatja a börzsönyi kiránduláson készített videofilmjét.

2007. november 30.

Bírkózás

A Városi Birkózók Baráti Körének tervei között szerepel a városban a nagy hagyományokkal rendelkező birkózó sport újraindítása. Ehhez várják az általános iskolás korú fiatalok jelentkezését. Jelentkezni a Klauzál utcai általános iskolában szerdán és pénteken 17 órától fél 7-ig vagy Mazula Eriknél a 30/438-8578-as telefonszámon lehet.

2007. november 30.

Pénzhullás a megyétől

Fejlesztési, kulturális és sport témakörökben nyújt támogatást a Csongrád Megye Önkormányzataiért Alapítvány. A pályázati felhívásra ebben az évben igen sokan jelentkeztek a megye településeiről. Összesen harmincöt pályamunkát jutattak el a kuratórium címére, a megadott határidőig. A legtöbb jelentkező kulturális területen szeretné megvalósítani a terveit, a második helyen a sporttal kapcsolatos témakörök szerepelnek. A pályázók többsége már az előző években is jelentkezett, a fele alapítvány vagy egyesület, de több önkormányzat is kérte a megyei szervezet támogatását. Közel négyszer annyi pénzt igényeltek a pályázók, mint amekkora összeg felett rendelkezhet a kuratórium.

2007. november 30.

Környezetvédelem diákszemmel

Deákos kutatók Csehországban

A felvétel Kunecticka hora-n készült.
Balról: Aranyi László, Tóth Bence, Kováts Kornél,
Törőcsik Fatime, Orosz Marianna és Szeleczkei Henrietta

Négy ország oktatási intézményei vesznek részt az Európai Unió Comenius Alapja által meghirdetett "A rákok, mint bioindikátorok környezetünk vizeiben" című pályázatban. Ennek keretében a Deák Ferenc Általános Iskolából három pedagógus és három tanuló járt a csehországi Pardubice városában.

2007. november 30.

Családi események

Született: Nagy Mihálynak és Geszti Ilona Ágnesnek Zsombor, Felföldi Róbertnek és Virág Klárának Luca Klára, Juhász Ferenc Mátyásnak és Kókai Brigittának Ferenc Róbert, Nemes Lajosnak és Nagy Mártának Nóra, Szabó Attila Lórántnak és Dajka Ágnesnek Ádám, Némethy Lászlónak és Czakó Zitának László, Horváth Lászlónak és Kató Szilviának Dániel, Bene Attila Mihálynak és Túri Andreának Adrienn nevű gyermeke.

Házasságot kötött: Fodor Zoltán és Maglóczki Ágnes Katalin.

Elhunyt: Varga Jánosné Baranyi Margit, Szabó Imréné Halász Szabó Margit, Dobos Imréné Gyenes Erzsébet, Ollai Péterné Szabó Mária, Kondor Sándor, Tari András,Tóth János, Gulyás Sándorné Kovács Anna, Erki-Szabó Pál.