2007. november 30.

Az értékes zene terjesztése

A képviselő-testület Szentes Városért kitüntetést adományozott a Szentesi Zenebarátok Egyesületének. Azon belül a Bárdos Lajos Vegyeskarnak és a Városi Fúvószenekarnak. A kitüntetéseket az október 23-ai ünnepségen vezetőik, Nagy János karnagy, nyugalmazott igazgató és Mihály Béla zeneiskolai igazgató vette át Szirbik Imre polgármestertől.

A napjainkban is élénk zenei élet egyik fontos reprezentánsa a 40 tagú vegyes kar harminc évvel ezelőtt alakult. Nagyobbrészt pedagógusok vállalták akkor is a közreműködést, egy ideig a Szentes és Vidéke Áfész vállalta a kórus fenntartását. A rendszerváltás előtt valamivel ez a támogatás megszűnt, aztán, amikor alkalom nyílt rá, 1996-ban a fúvószenekarral közösen elhatároztuk, hogy egyesületet hozunk létre - meséli Nagy János, aki elnöke lett a közösségnek. Innentől kezdve a Zenebarátok Egyesülete működteti mind a két együttest. Az önkormányzattól jelentős támogatást kapnak, ami biztosítja az egyesület működését. Emellett pályázatokon vesznek részt.

A kórusban voltak énekesek, akik később magánénekesi pályán futottak be szép karriert. Itt említhetjük például Busa Tamást. Egyik hölgytagjuk Szegeden magánénekesként végez majd. A harminc év alatt sok koncertet adtak, kialakultak a külföldi kapcsolataik, így: Németország, Szlovénia, Szlovákia és Románia. A Magyar Rádió Kóruspódium c. műsorában 16 alkalommal vettek részt. Országos szerepléseiken ezüst, majd 2000-ben arany minősítést kaptak, elnyerték a Csongrád megyei Közgyűlés Alkotói Díját. - Fontosnak tartom, hogy a városban a kórusmuzsika jelen van, él - mondja a karnagy. - Évente 15 körüli fellépésünk van, már hagyományos, évente ismétlődő rendezvényünk az Egyházzenei találkozó, melyet jövőre 15. alkalommal rendezünk meg. A rendezvénysorozaton több mint 60 kórus vett részt eddig. Visszatérő alkalom a Karácsonyi jótékonysági hangverseny a Szent Anna-templomban.

Hasonlóan szép eredményekkel dicsekedhet az aranydiplomás Városi Fúvószenekar. Története meszszire nyúlik vissza. A háború után, az 50-es években több fúvószenekar is működött a városban, mígnem a 60-as évek közepén - a művelődési ház és a MÁV támogatásával - létrejött az úgynevezett egyesített fúvószenekar. Ez a dolog a rendszerváltásig működött, aztán a vasút lassan kiszállt a támogatásból, a zenekar pedig megmaradt a Szentesi Művelődési Központ szakkörének. Onnan vette át őket a Szentesi Zenebarátok Egyesülete.

Mihály Béla '74-től játszik a zenekarban, a '80-as évek végén vette át annak vezetését. Ma 40 fő körüli tagsággal dolgoznak. Iskolások, tanár kollégák, különböző szakmák képviselői alkotják az együttest. Az utánpótlást a zeneiskola ifjúsági zenekara biztosítja.

- A 80-as évek végére sokféle kapcsolatunk alakult ki - mondja. - Előbb Bácskatopolyával, majd ahogyan jobban kinyíltak a határok más, például olasz, német, horvát, lengyel külföldi zenekarokkal is. Országon belül is jó kapcsolatokat alakítottunk ki, az együttesekkel önálló szervezésű rendezvényekre hívjuk egymást.

A zenekar az országos minősítésen elnyerte a "Fesztiválzenekar" megtisztelő címet. Több versenyen első díjasok lettek. Békéscsabáról "Nívódíjat" hoztak haza. A fúvószenekar is elnyerte a Csongrád Megyei Közgyűlés Alkotó díját.

A tagság részt vesz az egyesület működtetésében, a rendezvények szervezésében, lebonyolításában. Tagsági díjat fizetnek. A közszerepléseken túl feladatuknak tekintik az értékes zene terjesztését, tudtuk meg Nagy Jánostól. Mint mondta, ez utóbbit hiányoljuk például a helyi rádió műsorából.

Lovas József