2007. november 30.

Növekszik az álláskeresők száma

Télen a szezonális kereseti lehetőségek is megszűnnek

Átlagosan 1600-2000 fő között mozog a regisztrált álláskeresők száma a térségben, vagyis Szentesen, és a városhoz tartozó hét községben. Az október végi adatok alapján jelenleg megközelítőleg 1700 fő a térségben a regisztrált álláskeresők száma, amely az utóbbi időszakhoz képest kis mértékű növekedést mutat - tudta meg lapunk a Dél-alföldi Regionális Mun-kaügyi Központ Szentesi Kirendeltségének vezetőjétől.

Tonnes Zsolt elmondta, hogy nyáron mindig kevesebb a regisztrált munkanélküliek száma, azaz körülbelül 1600 fő. A legrosszabb helyzet január környékére alakul ki, akkor általában kétezer fő szerepel a nyilvántartásunkban. - Ez elsősorban az úgynevezett szezonális hatásnak tudható be, ami azt jelenti, hogy a téli időszakban megszűnnek a mezőgazdasághoz, az építőiparhoz kapcsolódó idényjellegű munkák. Emellett a vállalkozások télire sok esetben kénytelenek megszüntetni az emberek munkaviszonyát. Az eddigi tapasztalatok alapján remélhetőleg tavasszal az elbocsátott emberek döntő többségét a munkáltató visszaveszi, s újra lesz munkahelyük - nyilatkozta a szentesi kirendeltség vezetője, akitől megtudtuk, hogy az idei évben több mint 2300 alkalmi munkavállalói kiskönyvet adott ki a kirendeltség.

Idén is részt vettek a közös tájékoztatón a munkanélküliek

Az álláshelyek száma viszont a kirendeltség-vezető szerint nagyon alacsony, télen csökkenő képet mutat, mert ebben az időszakban már nem vesznek fel új munkaerőt a munkáltatók, hiszen várják a jövő évi megrendeléseket, a törvényi és adózási változásokat. Nyáron is kevés a munkalehetőség, körülbelül 100-150 fő számára van csupán betölthető hely, amely az álláskeresők létszámát tekintetbe véve szerény. A szakképzettek és a szakmunkások száma a legmagasabb a regisztrált álláskeresők körében, ők körülbelül a munkanélküliek 60 százalékát teszik ki. Vannak olyan regisztrált tartósan álláskeresők is, akik már több mint egy éve nyilvántartásba vannak véve, s nem tudnak elhelyezkedni. - Az 50 év fölötti munkavállalókat, a megváltozott munkaképességű embereket és a pályakezdőket különböző kedvezményekkel is próbáljuk visszahelyezni a munkaerőpiacra. Ezek közé tartozik a START-program és a bértámogatási rendszer, amely kedvezményeket biztosít a munkáltatók számára - tájékoztatta lapunkat Tonnes Zsolt, aki arról is beszámolt, hogy az önkormányzatokkal való közös munka eredményeként szintén teremtettek már munkahelyeket. Ezeknek a munkavállalók közhasznú munkavégzés keretében tudtak állást találni, s támogatást nyújtottak, hiszen az emberek bérének és járulékainak 70 százalékát fizette a munkaügyi központ.

Cseh-Lakos