2007. november 30.

Jogi következmények

Az Addiktológia és Drogambulancia sorozata - A dohányzástól a heroinig - A kábítószerrel kapcsolatban a törvény is szankcionál

A drog használata több szempontból is káros hatással lehet az emberek, a fiatalok életére. Először is fontos kiemelni egészségkárosító hatását, másrészt nem szabad elfeledkezni az emberi kapcsolatokat átalakító jellemzőjéről, melyek közé baráti, családi, illetve szerelmi kapcsolatok egyaránt tartoznak. Harmadrészt pedig hangsúlyos, hogy a kábítószer-fogyasztás, illetve birtoklás súlyos büntetőjogi következményekkel is járhat. Sorozatunkban a témáról dr. Terdik Tamás rendőr-főhadnagy, a szentesi rendőrkapitányság bűnügyi osztályának vizsgálati alosztályvezetője tájékoztatta szerkesztőségünket.

Magyarországon a témával kapcsolatban rengeteget változtak a törvény rendelkezései az elmúlt évtizedekben, hiszen folyamatosan nő azoknak a száma, akik életükben már legalább egy alkalommal fogyasztottak valamilyen kábítószert. Ezek közé a fogyasztók, alkalmi droghasználók, illetve kábítószert kipróbálók közé fiatalabbak és idősebbek egyaránt tartoznak.

A jogalkotó azonban nem a fogyasztókat, hanem a kábítószert terjesztőket, kereskedőket és az előállítókat próbálja büntetni elsődlegesen. Így ebben a témában több magatartásformát is megkülönböztethetünk, amit a magyar jogszabályok különböző mértékű büntetésekkel és eltérő időtartamú szabadságvetéssel szankcionálnak. Tömören ezek a magatartásformák négy kategóriába sorolhatóak: az egyik a fogyasztás és a saját fogyasztás céljára történő termesztés magatartása, a másik a kínálás, az átadás, a forgalomba hozás, illetve a kereskedés (beszerzés, helyfelderítés, csomagolás) kategóriája. A harmadik kategóriába tartozik az a magatartásforma, mikor a 18. életévét be nem töltött személy felhasználásával követik el a kábítószerrel való visszaélést, míg a negyedik a kábítószerfüggő személy kategóriája.

A droghasználattal, a termesztéssel és a birtoklással kapcsolatban a mennyiség kérdése is hangsúlyos. A marihuána termesztése esetén öt tő tartozik a csekély mennyiség kategóriájába, míg a száz tő már jelentős vadkender termesztést jelent. Azonban a csekély és a jelentős között is elhelyezkedik egy közepes intervallum. Ezeket a kategóriákat a több évtizedes tapasztalat alapján alakították ki, s a hatóanyag-tartalom szerint különítették el. A különböző kategóriák esetében pedig más-más büntetést róhat ki az illetékes bíró, így jelentős menynyiség esetén akár 5-10 éves börtönbüntetés, vagy életfogytig tartó szabadságvesztés is kiszabható. Az egyik legsúlyosabb kategóriába tartozik, ha felnőtt ad át fiatalkorúnak kábítószert, s még súlyosabbnak minősül, ha ezt oktatási intézmény területén teszi. Viszont azt nem bünteti olyan nagy szigorral a törvény, aki kábítószerfüggő. A függőséget azonban szakértőnek kell megállapítania az illetőről. Létezik büntethetőséget megszüntető körülmény is, ha például a csekély mennyiségű kábítószert fogyasztó vállalja, hogy 6 hónapon keresztül kábítószer-kezelő tréningen vesz részt, melyet elterelésnek neveznek.

Cseh-Lakos