2007. november 30.

Inflációt követő emelések

Ülésezik a testület

Lapunk megjelenésének időpontjában tartja soros ülését a város képviselő-testülete. Mint ismeretes, a program a költségvetési koncepcióhoz kapcsolódóan közmeghallgatással kezdődik. A napirend szerinti ügyekről Szirbik Imre polgármester, országgyűlési képviselő tájékoztatta lapunkat.

A 2007-es költségvetésről szólva a polgármester elmondta, az I-III. negyedéves teljesítésekből látszik, hogy közel 400 millió forint lesz az a differencia, amivel az önkormányzat zárja az évet, amit likviditási hitelből finanszíroznak majd. Ez a hiány a költségvetés 7-8 százalékát jelenti működési szintre lefordítva. - A 2007-ben meghozott döntések, gondolok itt az óvodák öszszevonására, a Széchenyi iskola megszüntetésére, azt mutatják, hogy az arány - figyelembe véve az inflációt is - nem változott. Így további intézkedésekre lesz szükség. El kell gondolkodni azon, van-e többletbevételre lehetőségünk, ha nincs, hol tudjuk a kiadásainkat csökkenteni - jelentette ki a polgármester.

A bevételi oldal egyik témakörét az adók jelentik. A lakossági adók döntő hányadát képező kommunális adó 1999 óta változatlan a városban (3 és félezer belterületen, 2 ezer forint külterületen). Ez a megyében messzemenően a legalacsonyabb. A polgármester szerint elérkezett az idő, amikor a költségvetés egyensúlya érdekében javaslatot tesznek arra, hogy az adó érje utol az idáig elhalasztott inflációkat. Számokra lefordítva ez azt jelenti, hogy a kommunális adó 5 és félezerre emelkedne belterületen, külterületen pedig 3 és félezerre. Ez közel 50 százalékos emelést jelent, amennyiben a testület elfogadja az előterjesztést. A vállalkozók építményadóját 300 forintról 500 forintra készül emelni az önkormányzat. A térítési díjak és szolgáltatások körében a testület eddig mindig egy év késéssel terhelte rá a lakosságra az inflációs hatást. Az MNB a 2007-es várható inflációt maximum 7,9, míg a 2008-ast 4,5 százalékra prognosztizálja. Az önkormányzat két térítési díj kivételével a 7,5 százalékot tekinti irányadónak. Ez a szemétszállítási és kéményseprési díjaknál a javaslat. A vízdíjak esetében 8,6, a gyermekélelmezésnél - a nagy élelmiszer-áremelkedés miatt - kerek 10 százalék emelést tervez a város. A szülők által fizetett térítési díj igazából azt a nyersanyagnormát finanszírozza, ami a gyerekek tányérjába belekerül. Hogy mennyért főzzük meg, azt a város magára vállalja - jelentette ki Szirbik Imre.

A lakbér és a távfűtés jelenleg nem szerepel napirenden. A helyi közlekedési tarifáknál is inflációt követő az önkormányzat javaslata, a Tisza Volán Zrt. ennél nagyobb áremelést szeretne. Tárgyalási helyzetet jelent majd.