2007. november 30.

Adjátok vissza a hegyeimet!

Koltay Gábor új filmjéről

A XX. Századi magyar irodalom kimagasló személyisége Wass Albert születésének évfordulójára emlékezünk 2008. január 8-án. Koltay Gábor 2003 óta készíti filmjét az író életéről, melynek bemutatója november 24-én volt Budapesten.

- Wass Albert egész élete, művei, küzdelmei, hányattatásai, s életének befejezése jellegzetesen trianoni magyar sors - mondja a filmrendező. - Az alkotás műfaját tekintve átmenet a dokumentum- és a játékfilm között. A film főhőse, Rékasi Károly személyesíti meg, keresi, kutatja Wass Albert 15 éve tapasztalható páratlan népszerűségének, olvasottságának az okát, valamint annak az irracionális gyűlöletnek az eredőjét, amely őt egyes személyek, kisebb csoportok, olykor meglehetősen hangos és befolyásos közszereplők részéről övezi. Wass Albert műveiből indulok ki, s végigkövetem az egész pályát, nem megkerülve a személyével kapcsolatban felmerülő aktuális kérdéseket.

- Wass Albert élete sajátos fordulatokban gazdag, különleges, egyedi sors az övé, akit 1920-ban elválasztanak hazájától, húsz évvel később megéri a nagy ünnepet, majd újabb négy év elteltével menekülnie kell, sőt háborús bűnössé nyilvánítják, akit halálra ítélnek. Kalandos úton Amerikába kerül, a demokrácia és a szabadság hazájába, hiszen úgy vélte, itt lehet a leghatékonyabban képviselnie Erdély ügyét, az igazságot. Keservesen csalódnia kell, nemcsak a nemzetközi politikában, hanem a közel másfél milliós amerikai magyarságban is. De megéri a századvégi közép-európai rendszerváltozásokat, ez élete alkonyán talán reményeket is kelt benne, majd keserűen tapasztalnia kell, hogy a hivatalos Magyarországnak nincs rá szüksége. Gondoljunk csak bele, 90-től haláláig nyolc alkalommal kaphatott volna Kossuth-díjat, de szóba se került a neve. Ismeretes a magyar állampolgárságával kapcsolatos herce-hurca. Olyan jelentős írószemélyiségről van szó, aki gazdag és értékes közéleti tevékenységet is folytatott, s akinek életműve fontos, mai, korszerű üzeneteket is tartalmaz.

- A filmben napvilágra kerülnek olyan részletek, amelyeket eddig nem ismertünk. Legfontosabbak a háborús bűnössé nyilvánításával és halálra ítélésével kapcsolatos kérdések, amelyekben a film a Securitate irattárában fellelhető teljes anyagot végigkutató Vekov Károly kolozsvári történész segítségével hangsúlyozza Wass Albert ártatlanságát, leleplezi a koncepciós per hazug állításainak indítékait. Azt gondolom, hogy a koncepciós per indítékait folyamatosan fel kell tárnunk annak érdekében, hogy Romániában végre a perújrafelvétel megtörténjen. Ha a politikát sikerülne kikapcsolni, akkor kétségtelen, hogy ártatlansága bizonyítást nyerne.