2007. november 30.

Tanácsadó hálózat

A Nemzeti Fejlesztési Tanács 2006-ban alakult. S ma már azzal a céllal működik, hogy segítse az Új Magyarország Fejlesztési Tervet. Matkócsik Pál március 1-je óta látja el a hálózat tanácsadói feladatát Szentes Kistérségben.

Az ügyfélszolgálat, s egyben a tanácsadó feladata: személyes kapcsolattartás, tájékoztatás, információnyújtás a projectekről minden OKP program vonatkozásában. A tanácsadás ingyenes. Elérhetőség: Kossuth tér 5. sz. épület emeletén az 1-es szobában. Telefon: 06-30/ 928-4465. Matkócsik Pál péntekenként 9–12 között tartja fogadóóráját. Telefonon helyszín és időpont is választható.

Az alábbiakban pályázatokról tájékoztatjuk olvasóinkat.

Fiatal mezőgazdasági termelők elindítása

Egyszeri, elindulást segítő jövedelempótló támogatás a mezőgazdasági végzettséggel rendelkező, fiatal szakemberek számára. Elszámolható költségek kategóriái: Ingatlanvásárlás, eszközbeszerzés, szolgáltatás igénybevétele. (A támogatási lehetőség 2009-től kezdve minden év áprilisában újra megnyílik.) Pályázhatnak 18-40 év közötti, mezőgazdasági végzettséggel rendelkező egyéni vállalkozók. A támogatás december 1-jén nyit és 2008. február 15-én jár le. A vissza nem térítendő támogatás összege: 40–40 ezer €.

Energetikai hatékonyság fokozása (KEOP-2007-5.1.)

A konstrukció célja a hatékonyság és az energiatakarékosság fokozása az energetika teljes vertikumában, azaz az energia termelése, elosztása, szállítása és – a vertikum legkritikusabbnak ítélhető szegmense – a végfelhasználás területén. Elszámolható költségek kategóriái: ingatlanfejlesztés, eszközbeszerzés, szolgáltatás igény-bevétele.

Részletek: kül- és beltéri világítási rendszerek korszerűsítése: – fényforrások és világítótestek korszerűsítése, – igényekhez térben és időben alkalmazkodó műszaki megoldások (pl. szakaszolások, mozgásérzékelők) kialakítása; – Az épületek hőtechnikai adottságainak javítása, hőveszteségének csökkentése utólagos hőszigeteléssel és a külső nyílászárók cseréjével; Hő- és villamosenergia-termelő, – szállító és – átalakító berendezések korszerősítése, cseréje, hatásfokának javítása, szabályozhatóvá tétele: – kazánok cseréje korszerő, nagyhatásfokú berendezésekre (pl. alacsonyhőmérséklető vagy kondenzációs kazánok beépítése, sugárzó főtés kialakítása), – automatikus központi (hőforrás oldali) és helyi (hő-leadó oldali) szabályozások kiépítése, – fűtési- és használati melegvíz-rendszerek korszerősítése, szabályozhatóvá tétele, egyedi mérési lehetőségek kialakítása, energiatakarékos megoldások alkalmazása, – fűtési rendszerek energiatakarékos korszerősítése, – kisléptékű, helyi kogeneráció vagy trigeneráció kiépítése, – hulladékhő hasznosítási lehetőségek kiaknázása, – hőhordozó közeg váltása.

Pályázók köre: vállalkozás. – jogi személyiség nélküli vállalkozás, – költségvetési szerv és intézménye, – jogi személyiségű nonprofit szervezet, – egyéni (nem piaci) gazdasági tevékenység, – egyéb gazdasági szervezet. A pályázat október 24-én nyitott és december 31-én jár le. A vissza nem térítendő támogatás összege: 10–500 millió forint.