2007. november 30.

Környezetvédelem diákszemmel

Deákos kutatók Csehországban

A felvétel Kunecticka hora-n készült.
Balról: Aranyi László, Tóth Bence, Kováts Kornél,
Törőcsik Fatime, Orosz Marianna és Szeleczkei Henrietta

Négy ország oktatási intézményei vesznek részt az Európai Unió Comenius Alapja által meghirdetett "A rákok, mint bioindikátorok környezetünk vizeiben" című pályázatban. Ennek keretében a Deák Ferenc Általános Iskolából három pedagógus és három tanuló járt a csehországi Pardubice városában.

A cseh, olasz és finn partneriskolák közül tavasszal Finnországban tettek látogatást a szentesi iskolából. Ahogyan arról, ezúttal csehországi tapasztalataikról is az iskola biológiatanára, Kováts Kornél számolt be lapunknak. Rajta kívül Orosz Marianna és Aranyi László kísérte el a diákokat, a 8. c osztályos Törőcsik Fatime, Sze-leczkei Henrietta és a 6. b-ből Tóth Bence vett részt az októberi beszámolón. Bár csak három tanuló utazott, mellettük még számos diák szerepel a kutatásban, jegyezte meg a biológiatanár. A 100 ezres lakosú Pardubice központjában található hotelből, ahol elszállásolták őket, az első nap a koordinátor kémiai szakközépiskolába vezetett útjuk, itt a diákok angolul tartották meg előadásukat a partneriskolák küldöttei előtt. A Szentes környéki vizekben végzett kutatásaik eredményeit kellett megosztaniuk a többiekkel. Beszámolójukban szó volt a vízminőségről, Már-tély, Cserebökény, valamint közeli természetvédelmi parkok bemutatásáról. Beszéltek a környezeti feltételek változásáról, a kagylópusztulásról, a békalencse, a rucaöröm megjelenéséről, s a rákon kívül más bioindikátor, ezúttal a mocsári teknős bemutatására került sor.

A deákos csapat ellátogatott az UNESCO által védett Litomysl városába, ahol festői szépségű tereket, templomokat, kastélyokat csodálhattak, de a nap folyamán kirándulást tettek a közeli természetvédelmi terület fenyőerdejében, s jártak egy üveggyárban.

Megtekintették a skutec-i szennyvíztisztító telepet, a városban külön öröm volt a szentesieknek, hogy az ottani polgármester állófogadást rendezett számukra. Majd a hlinsko-i sörgyárban is jártak, s rájöttek: ami nálunk a bor és a pálinka, azt ott a sör és a Becherovka jelenti.

A gránit sziklán épült várkastély, a Kuneticka Hora tövében vadaspark van, ahol a várbeli látogatás mellett a biológia iránt érdeklődő diákok lelkesen fotózták az egzotikus állatokat, például a lámát, struccot.

A négynapos, eseménydús kirándulás végén búcsúebéden köszöntek el a speciális cseh ételektől és az országtól, - ahogy ők látták - a dinamikusan fejlődő északi szomszédunktól.

- Munkánkat folytatjuk, kiegészítve újabb kutatási területekkel, mondta Kováts Kornél. - Eredményéről reményeink szerint jövőre a szicíliai Messinában fogunk beszámolni egymásnak, 2009-ben pedig mi látjuk vendégül a kutatásban részt vevő partneriskolákat.

Darók József