2007. november 30.

A "Rákóczi" név kötelez

Névadója előtt tisztelgett az MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Zászlóalj parancsnoka és a személyi állomány képviselői november 28-án a Rákóczi utcai óvoda falán elhelyezett II. Rákóczi Ferenc emléktábla előtt.

A városi rendezvényen részt vettek a polgármesteri hivatal, a Rákóczi Ferenc Műszaki Zászlóalj, a rendőrség és a Hegedűs László Helyőrségi Klub képviselői mellett civil szervezetek, iskolák, óvodák. Alakulatunk számára kiemelkedően fontos esemény volt az ünnepi megemlékezés, hiszen a Rákóczi nevéhez fűződő történelmi eseményeken kívül, a műszaki zászlóalj névadóját tiszteljük személyében.

A megemlékezésen dr. Balázs György történész professzor idézte fel a fejedelem nevéhez fűződő eseményeket. Visszatekintve az 1700-as évekre, a korabeli történelem nehéz és ellentétekben gazdag időszaka bontakozott ki. Mi váltotta ki a Rákóczi szabadságharc kitörését? - tette fel a kérdést a profeszszor beszédében. A Habsburg házzal szembeni elégedetlenség, a szervezkedő parasztfelkelések és a Rákóczit ért támadások következtében egy új, kurucok vezette felkelés kezdődött, melyre Rákóczit kérték fel vezetőjüknek. Ő elérkezettnek látta az időt és eleget tett kívánságuknak. A szabadságharc alatt elért sikerei, politikai tettei, irodalmi művei tették naggyá, és emelték történelmünk neves személyévé.

A Rákóczi emléktábla előtt helyezte el a műszaki zászlóalj parancsnoka, Nyers József mérnök-ezredes is az emlékezés koszorúját. Megadva a tiszteletet a kor nagy emberének, és az alakulat névadójának, akire méltán lehet büszke a zászlóalj teljes személyi állománya. Emlékét őrizzük, tetteit tiszteljük.

Juhász László szds.