2007. november 30.

Szeretetakció a szegényekért

A Szentesi Szabadidősport Egyesület 1990 óta segíti a rászoruló szegény embereket. Az idei karácsony sem múlik el támogató szándék nélkül. Mi volt az, ami motiválta őket arra, hogy sportklub létünkre belefolyjanak a szociális ügyekbe? A kérdésre Léhi Gábor egyesületi elnök elmondja, megalakulásuk idején tudomást szereztek néhány szegény emberről a városban. Akkor elhatározták, hogy megpróbálnak rajtuk segíteni. Gyűjtést szerveztek, az első szeretetakciót a szegények karácsonyáért. Az alkalommal 33 csomag jött össze, egyenként ezer forint értékben.

- Volt olyan hely, őszintén mondom, ahol megkönnyeztetett a látvány, amely fogadott - mondja. Ez volt az, ami nekem lendületet adott. Ehhez komoly önkéntes aktív szervezőcsoport jött létre. 1994-95 körül értük el a 100 csomagot, abban aztán már sok minden volt, a tartós élelmiszereken kívül burgonya, alma, csupa olyan dolog, ami a szegény, idős emberek háztartásában jól jött. Akkor még a közétkeztetés sem volt ennyire kiépítve, keveseknek hordták ki a étkeztetést, úgy gondoltuk, mi karácsonyra megtesszük. Az is volt a neve: Szeretetakció az idősek karácsonyáért, sokáig, később váltottunk, amikor nemcsak időseknek, hanem nagycsaládosoknak, egyedülálló fiatalabbnak, akik árván maradtak, nekik is megpróbáltunk valamit az asztalra letenni.

A polgármesteri hivatal szociálpolitikai osztályára támaszkodtak, ma is onnan kapják a leginkább rászorulók neveit. Ehhez néhány érdekvédelmi szervezet ad javaslatot alkalmanként. Azt a módját választották, hogy csendben, feltűnés nélkül juttatják el a csomagokat a címzetteknek. Azokra gondolva, akik úgymond szemérmesek, akiket meg lehet sérteni azzal, hogy nyilvánosságra hozzák a nevüket. - Ezért nem tudok egyetérteni olyan látványos akciókkal, ahol holmi show-műsor keretében osztogatnak. Tíz év óta javaslom, tegyünk ki egy nagykalapot a polgármester asztalára, tegyük abba az összegyűjtött anyagot, álljuk körül, beszéljük meg, hova juttassuk el - jelenti ki Léhi Gábor.

Ma már megközelítőleg 150 csomagról kell gondoskodniuk. Értéke eléri a 6 ezer forintot. Sajátos módon is gyűjtenek: sportversenyeket rendeznek, a nevezési díjból befolyt összegekből élelmiszert vásárolnak. Aztán ott vannak a tombolajátékok. Sokan szívesebben adnak egy tombolatárgyat, mint készpénzt, a jegyeket sok helyen árusítják, óvodákban, iskolákban, munkahelyeken. Idén rendhagyó, néhai Balogh Sándor I. osztályú sakkozó hagyatékából került hozzánk egy sakkasztal, amit rendbe hozattunk, eszmei értéke közel 10 ezer forint, ez lesz a főnyeremény. Mellette más értékes nyeremények. Sorsolása december 14-én a Móricz Zsigmond Művelődési Házban lesz egy gálaműsor keretében, ahol amatőr művészeti csoportok lépnek föl, és a szünetben sorsolunk. A gyűjtőhely a Szabadidő Sportklub Tóth József utca 28/A szám alatti pincehelyiségében van. Ide lehet leadni minden szerdán délután 3 és 5 óra között használható ruhákat, élelmiszereket, akár pénzt is.