2007. november 30.

Közlekedés a fókuszban

Fogadóóra a 14. számú választókörzetben

Berekháton tartott fogadóórát november 22-én Móróné Tulipán Edit, a Fidesz-KDNP egyéni önkormányzati képviselője. A délutáni alkalomra nagy számban érkeztek lakosok, hogy képviselőjükkel, illetve az őt elkísérő Kozák Jánossal, az önkormányzat pénzügyi bizottságának elnökével megosszák problémáikat, illetve kérdéseket tegyenek fel több ügyben. Gondokat soroltak fel a közlekedés-biztonsággal kapcsolatban, s beszélgettek a szelektív hulladékgyűjtésről is.

Móróné Tulipán Edit beszámolt arról, hogy pályázati pénzből felújítanak több utcát is, illetve a munkálatokkal párhuzamosan öblöket alakítanak ki a csapadékvíz elvezetésére, melynek várható időpontja a jövő év tavasza. Ehhez kapcsolódott a lakosok kérdése, miszerint ha már útfelújításokról beszélnek, akkor nem lehetne-e több kerékpárutat is kialakítani, hiszen a körzet bizonyos szakaszain veszélyes biciklivel közlekedni. Az okot abban jelölték meg, hogy vagy a rossz állapotban lévő járdákat használják úti céljuk eléréshez, vagy kimennek az úttestre. A képviselő a kérésre reflektálva, elmondta a megjelenteknek, hogy az önkormányzat biztosít járdalapokat a rossz állapotban lévő járdák felújításához, abban az esetben, ha a háztulajdonosok segítenek a lefektetésükhöz szükséges munka elvégzésében.

Ismét vitára, illetve közös egyeztetésre adott okot a Schweidel utca, hiszen a fogadóórán megjelentek közül több ember szerint az útszakaszon még mindig nem oldódtak meg a problémák. Elmondták, hogy az utca végére ellentmondó táblák vannak kihelyezve: az egyik utasítás szerint az 5,5 tonna feletti, a másik szerint pedig a 7,5 tonna feletti gépjárművek közlekedését tiltják. - Ehhez képest még a napokban is találkoztunk ennél nagyobb súlyú mezőgazdasági vontatókkal, teherautókkal - mondta el az egyik lakos, aki megemlítette, hogy olyan traktort is látott már közlekedni a szakaszon, amely igaz, hogy csak 8 tonnát nyom, azonban a vontatott súllyal együtt 50 tonna az össztömege.

A megjelentek miben látnák a megoldást?

Szerintük fokozni kellene a szakaszon a rendőri jelenlétet, a sebességmérő készülék használatát, illetve ki lehetne tiltani a tehergépkocsi-forgalmat. Ők behajtási engedélyt adnának az utcába árúszállítást végző járműveknek, többek között a Vízműnél lévő teherautóknak. Ennél a megoldásnál azonban át kellene gondolni, hogy hol és hogyan jelöljék a bekanyarodás tiltását a többi nagy súlyú gépjármű vezetőjének, hiszen ezek az autók nagyon nehézkesen, a lakókat zavarva tudnának viszszatolatni vagy megfordulni.

Megoldási javaslatként emlegették a forgalomlassítókat, fekvőrendőröket is, ami miatt azonban elképzelhető, hogy több kárt okoznának a járművek az alap nélkül megépített épületek állagában.

Voltak olyanok is a fogadóórán, akik a környék forgalma miatt hangfogó kerítés megépítését kérték a tulajdonukban lévő épület elé. Mások a családi házuk előtti fásítás tekintetében kértek segítséget a képviselőtől, vagy a szelektív hulladékgyűjtés megszervezésének létrejöttéről, a szemetesek bolt előtti elhelyezéséről fejtették ki támogató véleményüket. Örömmel említették azt, hogy a Knézich utca járdáján akadálymentesítettek egy szakaszt, bár a lejtővel felcserélt lépcső mellé korlátot kérnének még. Móróné Tulipán Edit képviselő megígérte, hogy az említett problémákat továbbítja az illetékesek felé, s a további eredményekről, és a megoldási lehetőségekről értesíti a lakosokat.

Kép és szöveg:
Cseh-Lakos