XXXVI. évfolyam 29. szám
Vissza a legfrissebb számokhoz

Lételemük a Tisza-part
 

2005. július 22.


Horváth Edina, Szabó Ágnes és Szabó Anett

A strandolás függvénye, akár medencénél, akár élővíznél az időjárás. Az utóbbinál sokat számít még a part minősége is, már ha lát ilyet a fürdőzni szándékozó. Az ár elvonult, a takarítások is régen befejeződtek, már csak a tartós, napos idő hiányzott egy lubickoláshoz a Tiszában, amit az elmúlt hetekben meg is kapott az élővizet kedvelő közönség.


Bővebben


 

Szervezik...
Januárban megnyitják

2005. július 22.


A volt megyeháza épületének működési koncepcióját júniusi ülésén tárgyalta az önkormányzat. Szirbik Imre polgármester elöljáróban elmondta, hogy amikor 1999-ben először nyújtottak be pályázatot az épület felújítására, eldöntötték, az épület döntő hányadában (85 százalék) a Csongrád Megyei Levéltár Szentesi Levéltára és a Koszta József Múzeum kap helyet. Az emeleten lévő nagyterem és két kisterem a kiszolgáló résszel együtt képezi a Szentesi Konferencia- és Oktatási Központ részét, amely közel 600 négyzetméteren üzemel majd. A megyei intézmények fenntartása a Csongrád Megyei Közgyűlés feladata. Az épületet 2006. január 21-én a Magyar Kultúra Napján szeretnék megnyitni.


Bővebben


 

Újra időseket csaptak be
Törött orrok az éjszakában

2005. július 22.


Súlyos ütésváltásokkal telt az elmúlt hét a szentesi és a város környéki kocsmákban. Valószínűleg a hideg-melegfront okozhatta, hogy a szokásosnál is agreszívabban viselkedtek az italozó vendégek. Törtek az orrok, repedt a lép, volt tehát dolguk bőven a mentők és a rendőrség munkatársainak.

Hétfőn Szegváron két férfi keveredett nézeteltérésbe az egyik italmérő helyen. A konfliktusnak az lett a vége, hogy az egyikük lefejelte a másikat, aki nyolc napon túl gyógyuló orrcsonttörést szenvedett.


Bővebben


 

Kardok, íjak, gitárok
XIV. Coctail Party a középkorban

2005. július 22.


Egy hagyomány folytatódott, egy másik pedig elindult a Kurca partján, hiszen tizennegyedik alkalommal került megrendezésre a nyár egyik kellemes emlékű zenei fesztiválja, a Coctail Party. A kamaszkorba lépett rendezvény idén "kistestvért" fogadott, és háromnaposra bővült: az esti zenei programok előtt futó középkori hagyományőrző fesztivállal talán egy újabb széria vette így kezdetét.


Bővebben


 

László-Szögi a világjátékokon
 

2005. július 22.


Duisburg adott otthont a 7. világjátékoknak az elmúlt napokban. A nem olimpiai sportágak olimpiájaként nyilvántartott versenyen a magyar csapat tagjaként részt vett a László Csaba-Szögi Szilvia kettős is. A Szilver TSE táncosai standard kategóriában indultak, s a világ legjobb 24 párosa között magabiztosan bejutottak a második fordulóba, ahol is a 11. helyen zárták a rangos viadalt.

 


 

Kedves Imre Ernő bátyám!
 

2005. július 22.


Meglepetés lesz számodra, hogy nyílt levelet kapsz tőlem. Magam is elcsodálkozom azon, hogy "ez meg, hogy jutott eszembe?" De nem sokáig tartott csodálkozásom. Hamar rátaláltam a megfejtésre. Arra a szívbeli vágyakozásra, hogy kedves olvasóimat is megtiszteljem azzal a szeretettel, mellyel téged köszöntelek 87. születésnapodon, július 25-én.

Az meg ugye nem baj, ha sokan megtudják, hogy e jeles ünnepen én két évvel fiatalodtam, ami bizony nagyon rám fér! Eddig ugyanis csak három hónappal voltam fiatalabb, mint te, de mostantól fogva te 88 leszel, én meg még csak 86 múltam. Ez - testvérek közt is - ugye két esztendő? Ez a "kifundált" öröm minden évben megismétlődik, s mindig itt, a messze távolban, hogy kétszeresen jól essék.


Bővebben


 

Ellenzéki vezérek díszpolgársága
Szentes és az országos politika a századfordulón (IV.)

2005. július 22.


Dr. Tasnády Antal 48-as körelnök

Amint nyilvánosságra került a Fejérváry-kormány kinevezése, 1905. június 21-én történt leszavazása, a képviselőház ülésének elnapolása, valamint a nemzeti ellenállás meghirdetése, a Szentesi I. 48-as Népkör választmánya tanácskozásra gyűlt össze. Tasnády Antal - aki május közepe óta mind a két 48-as kör elnöki tisztségét betöltötte - a teendőkről szólva kijelentette, hogy mindenekelőtt figyelmeztetniük kell a 48-as köröket és a népet a törvénytelen kormány működésében rejlő veszélyre, és fel kell őket szólítani az ellenállási mozgalomhoz való csatlakozásra.


Bővebben


 

A Bükkben jártunk
 

2005. július 22.


A SINOSZ (Süketek és Nagyothallók Országos Szövetsége) szentesi csoportjának szervezésében, Takácsné Julika és Gyergyádeszné Róza vezetőség tag óvó-védő kíséretében felejthetetlen napokat töltöttünk kicsiny hazánk gyönyörű vidékén Bükkszentkereszten és környékén.

Az első nagyobb pihenő Mezőkövesden volt. Itt jót sétáltunk a Kiss Jankó Boris soron. Az aprócska tájjellegű házakba sorra betértünk. Gyönyörködtünk a múltban. Indulás után szemünk követte a szürkéskék hegyvonulatokat. Alföldi embernek érdekes és megnyugtatóan változatos szépségű ez a táj.

Előttünk Miskolc. Milyen nagy város! Mennyi ember, mekkora a forgalom, ez mind szokatlan a mi kis nyugodt, csöndes városunk után. Gyönyörű erdőkön mentünk keresztül, míg megérkeztünk szálláshelyünkre, Bükkszentkeresztre.

A következő napokban Lillafüred és a Hámori tó környékét cserkésztük be. A Szent István barlangban is voltunk. Nem győztük a fejünket forgatni jobbra-balra a csodák láttán. Itt volt Hófehérke a törpékkel, a Mikulás és a gonosz "boszi" is. A nagyteremben énekeltünk, a vezetőnk volt a karmester, mi a művészek.

Miskolctapolca-Tavas barlang volt a következő úti cél, ahol most nagy felújítási munkálatok folynak, de így is felejthetetlen élmény volt végigjárni a barlangfürdő kellemesen hűs vizét. Felejthetetlen a Fátyol vízesés zuhataga. Gyorsan elteltek a napok, és már készülődtünk haza. Utolsó este a tábortűznél nótázva búcsúztunk a Bükktől.

Köszönjük a felejthetetlen napokat Julikának és Rózának, akik mindenkire és mindenre figyeltek, vigyáztak. Köszönjük a buszvezetőnek, Dezsőnek, hogy épségben hazahozott bennünket. Jövőre is megyünk, hiszen oly sok gyönyörű tája van még kis hazánknak, ami bennünket vár.

Juhász Józsefné és
Molnár Katalin
SINOSZ pártoló tagok

 


 

Érdektelen népszavazás
Évfordulónaptár 2005

2005. július 22.


15 éve, 1990. július 23-29. között a Szentesi SC felnőtt férfi vízilabdacsapata a török bajnok Yüzme Ihtisas Istambul Klub meghívására edzőtáborozáson vett részt Isztambulban. A július 5-én tartott hivatalos mérkőzésen a Szentesi SC 9-7 arányban győzte le a török bajnokcsapatot.

20 éve, 1985. július 25-28. között Szentesen rendezték meg a repülőmodellezők országos bajnokságát. A verseny három kategóriában folyt: szabadon repülő vitorlázók, gumimotoros és a mechanikus modellek. Az MHSZ szervezetek által megtartott találkozón 250 versenyző vett részt. A legnagyobb közönségsikere a mechanikus motoros gépek versenyének volt, ebben a kategóriában a Csongrád megyei csapat végzett az első helyen. A győztes csapat tagja volt Turányi Imre szentesi modellező.


Bővebben


 

Gondolatok
 

2005. július 22.


A pénz életszükséglet. Nagy gond, ha kevés van belőle, de az is okozhat gondot, ha sok. Arra törekedjél, hogy amennyi pénzed van, az arra, amire igazán szükséged van, elég legyen.

A sport testedzés az egészségért. Az élsport testgyötrés a dicsőségért és ami azzal jár, a sok pénzért.

Gyakrabban következik be olyasmi, amit nem reméltél, mint az, amire vágyakoztál.

Óvatosan bánj ezzel a mondatkezdő szócskával: "lévén". Új mondatot, vagy mondatrészt inkább e szavak valamelyikével kezdj: "mivel, mivelhogy, miután". Nem fogsz elkövetni olyan szörnyűséget, mint az országos napilap egyik újságírója, aki ez írta: "Lévén a tömeg már fél hatkor gyülekezett" stb. Jó dolog idegen nyelvet tudni, de még jobb az édes anyanyelvünket hibátlanul használni.

Vigyázz a szívedre, arra, mivel töltöd meg, mit tűrsz meg benne és minek nem adsz benne helyet: különösen az irigykedéstől óvakodjál. Mert mérgeznéd vele magadat. A Tízparancsolat utolsó parancsa így hangzik: "Ne kívánj semmit, ami a te felebarátodé."

Dr. Imre Ernő

 


 

Felsőpárton nagyban dolgoznak
A Kisérben és a városközpontban befejeződött a csatornázás

2005. július 22.


Jó hír a lakosságnak, ebben a hónapban befejeződik az első két öblözet, a kiséri városrész és a városközponti rész csatornahálózatának kiépítése. Ezután következnek az ugyancsak nagyon várt helyreállítási, illetve aszfaltozási munkák - tájékoztatta lapunkat Sáfrán Bálint, a polgármesteri hivatal referense. Aki bízik abban, hogy mindannyiunk megelégedésére végzik el feladatukat az építők.


Bővebben


 

A veszélyes hulladék égetése
Új technológia a kórházban

2005. július 22.


Az Alsó-Tiszavidéki Környezetvédelmi Felügyelőség még 2002-ben betiltotta a szentesi kórház területén lévő veszélyeshulladék-égető kazán üzemeltetését. A szigor elsősorban azért történt, mert az nem felelt meg a kibocsátott légszennyező anyagok technológiai határérték követelményeinek. A határozat következménye: a veszélyes hulladékot a városból el kell szállítani. Az intézkedés a kórháznak évente 2 millió forint többletkiadást jelent.

Mára sokat változott a helyzet. Egy új, már az Európai Unió előírásainak is megfelelő technológiával a veszélyes hulladékot helyben kommunális hulladékká lehet alakítani. Az új technológiára a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium pályázatot írt ki. A pályázattal támogatható tevékenységek: megfelelően működő többségi feladatokat is ellátó egészségügyi hulladékégető korszerűsítése, hulladékbegyűjtő és előkezelő rendszerek fejlesztése.

A Dr. Bugyi István Kórház vezetése előzetesen tájékozódott az ügyben. Jelezte, hogy a pályázati célnak megfelelő új regionális célt is szolgáló 350 millió forintba kerülő hulladékkezelő rendszer létesítésére eséllyel pályázhatnak. A pályázathoz 5 százalék önrészt kell biztosítani, mely meghaladja a 17,5 millió forintot. A kórház vállalta, hogy az önrész felét, közel 9 millió forintot kigazdálkodja költségvetéséből. De mi lesz a többivel? A megyei közgyűlés legutóbbi ülésén döntött arról, hogy az önrészből fennmaradó összeget a Csongrád Megyei Önkormányzat biztosítja.

 


 

Járó- és fekvőbeteg szakellátás
Egészségünk megőrzése (4)

2005. július 22.


A képviselő-testület egy évvel ezelőtt határozott a város egészségmegőrző tervének kidolgozásáról. A részletes program elkészült, azt a június 24-i ülésén tárgyalta a testület. Alábbiakban az előterjesztés anyagából közlünk részleteket.


Bővebben


 

NOSZA..., de kinek és kivel?
 

2005. július 22.


Néhány nap múlva új szociális alapellátó szolgáltatás kezdi meg működését Szentes közigazgatási területén. A NOSZA Támogató Szolgálat elsősorban a fogyatékkal élők segítését, az idős, egyedülálló emberek esélyegyenlőségének megteremtését tűzte célul maga elé.

A szolgálat vezetőjével, Kovácsné Gila Erzsébet szociálpedagógussal - aki a működtető cég egyik tulajdonosa is egyben - a még formálódó irodában találkoztunk


Bővebben


 

Relaxálás koktéllal
Lajsz András a bárpult királya

2005. július 22.


Lajsz András hastáncos házigazdákkal

Színvilágában, berendezésében arab hangulatot áraszt az újonnan nyílt kávéház a mozi utcájában. Az Arabella megnyitóján a hastáncos hölgyek izgató produkciója alatt egy más világ, más kultúra is jelen volt: egy igazi koktélkirály kevergette az italkülönlegességeket - ezúttal alkoholmentesen, hogy maradjon némi kapcsolat az arab világgal. A tévéműsorokból ismert Lajsz András bozontos bajsza alatt szűnni nem akar a jópofa vigyor, ő maga is színes, pörgős egyéniség, akár a koktéljai.


Bővebben


 

Üvegszálas kéménybélés
 

2005. július 22.


A városban tüzeléstechnikai vizsgálatok alá vették a lakások kéményeit. Az eredmény: a szakemberek feladatuk végzése közben sok elavult kéményt találtak.

- A termokonténeres technológiára épült gyűjtőkémények nem kimondottan gázfűtésre épültek - mondja Csernus László, a Csőszer-Komplett Kft. ügyvezetője. - A fűtés korszerűsödött, azóta gázfűtésre álltak át sok helyen, de akkor talán senki nem gondolt arra, hogy a kémények nem bírják majd a terhelést. Az idők során tönkrementek, életveszélyessé váltak. Igaz, Szentesen még eddig nagyobb probléma nem akadt ebből, de az országban már több helyen okoztak súlyos balesetet az elavult kémények.


Bővebben


 

Sakktábor rekord létszámmal
 

2005. július 22.


Július 11-től 15-ig sakktáborban vehettek részt a logikai sport iránt érdeklődő gyerekek a Móricz Zsigmond Művelődési Házban Kőhalminé Forrai Julianna tanárnő vezetésével.


Bővebben


 

Irodalmi úton lévők
Drámaisok estje a nyári színházban

2005. július 22.


Ruzsik Katalin (Fotó: Vidovics Ferenc)

Mai és egykori drámai tagozatos diákok foglalták el a színpadot a nyári színházi esték sorozatban. A polgármesteri hivatal udvarán már tavaly is rendeztek hasonló drámais estet, melyen a Horváth Mihály Gimnázium színészi vagy előadói pályára készülő növendékei mellett egy volt diák is fellépett. Ezúttal többen jöttek a régi diákok, köztük már befutott színészek, hogy a felolvasóesten részt vegyenek.


Bővebben


 

Kuláküldözés és megtorlás
 

2005. július 22.


Magyar parasztballada címen jelent meg Őze Sándorné és fia, dr. Őze Sándor (képünkön) egyetemi docens könyve. A mű a dél-alföldi parasztság ellenállásának történetét meséli el az 1948-1972-es évek idejéből, alcíme: Fehérgárda a Dél-Alföldön. Július 14-én a városi könyvtárban mutatták be a könyvet a szerzők.


Bővebben


 

Pályázatok iránya
Szemcsepp a városatyának

2005. július 22.


A vitát az váltotta ki, hogy a pályázatokon nyert forrásokat az önkormányzat büdzséjében is szerepeltetni kellett. Mindez a költségvetés módosításakor derült ki. Egyesek szerint fölöslegesen, Karikó-Tóth Tibor képviselő például kozmetikázásnak nevezte az eljárást. Az előterjesztő, Krajsóczki Sándorné irodavezető természetesen védte a mundér becsületét, ő azt mondta, forrásrendezés az egész. Dr. Rébeli Szabó Tamás képviselő szerint viszont nem fogadható el, hogy a város fejlesztési koncepciója a pályázati lehetőségek irányába halad. Mindez, mondta, determinálja a település fejlesztési stratégiáját. Móra József kijelentette: a hosszú távú elképzelések megvalósításához meg kell keresni a pályázati lehetőségeket. A település komfortosabbá tétele érdekében szükség van a beruházásokra és felújításokra. A városnak saját erőből kell megvalósítania azokat az elképzeléseit, amelyekhez nem tud pályázati forrást biztosítani. Megjegyezte, hogy a polgári frakció építő véleményei nem segítették az önkormányzat munkáját.

Nos, az ellenzéki frakció vezetője, Halmai László szerint képviselőtársa rosszul látja a dolgot. Meg is jegyezte, kéri majd a szemész főorvos képviselőtársát, dr. Gyenes Ágotát, hogy írjon fel szemcseppet a városatyának. Halmai László meggyőződése, hogy az önkormányzatnak nincs hosszú távra szóló fejlesztési terve, így azt korszerűsítenek, amire éppen pénzt nyernek. Az önkormányzat a pályázati lehetőségek irányába halad, melyet az Általános Rendezési Terv és a költségvetés többszöri módosításai is alátámasztanak. Ezt cáfolta Baranyi Imre, kimondva, a város hosszú távú koncepcióban gondolkodik, és folyamatosan oldják meg az elmaradt feladatokat. Hozzátette: a csatornaberuházást követően a csapadékvíz-elvezető árkokat kell majd helyreállítani, a következő 4 év fontos programja lehetne egy északi elkerülő út megvalósítása. Fontosnak tartja a város és a kistérségek szépítését, fejlesztését, lakhatóbbá tételét. Az önkormányzat ülését vezető Szűcs Lajos alpolgármester úgy zárta le a vitát, hogy a város nem pályázott olyan dolgokra, amelyek nem kellettek. A megvalósult beruházásokra szüksége van a településnek.

L. J.

 


 

Adó-info
Törőcsik Norbert rovata

2005. július 22.


Egyszerűsített éves beszámoló-készítési lehetőség szélesebb körben.

Már a 2005. évi beszámoló készítésére is igaz, hogy egyszerűsített éves beszámolót készíthet a kettős könyvvitelt vezető vállalkozás, ha két egymást követő évben a mérleg fordulónapján a következő - a nagyságot jelző - három mutatóérték közül bármelyik kettő nem haladja meg az alábbi határértéket:

- a mérleg főösszeg az 500 millió forintot,
- az éves nettó árbevétel az egymillió forintot,
- a tárgyévben átlagosan foglalkoztatottak száma az 50 főt.


Bővebben


 

Tóni bácsi konyhája
 

2005. július 22.


  • Gyümölccsel göngyölt pulykamell
  • Gyors finomság


Bővebben


 

Együtt marad a futsal-csapat
 

2005. július 22.


Nyolcadik hely a bajnokságban, elődöntő a kupában, összességében remek teljesítményt nyújtott ebben a bajnoki idényben a Legrand-Szentes G.B.S.C. első osztályú futsal csapata. Szerencsi István, a klub technikai vezetője szerint jövőre is együtt marad a gárda, ami garancia lehet arra, hogy a kispályás labdarúgás szentesi hívei szeptembertől is nívós mérkőzéseket láthassanak a Dr. Papp László Sportcsarnokban.


Bővebben


 

NB II: játékosok nélkül?
Koncz Orosházán folytatja

2005. július 22.


A Szentesi TE bronzérmet szerzett az NB II-es bajnoki idényben. Az együttes ezzel a sikerrel sporttörténelmi lépés előtt áll. Vajon sikerül-e meglépni? A város foci rajongóinak hosszú évtizedes álma válna valóra, ha csapatunk a Magyar Bajnokság második vonalában gyűjtögethetné pontjait. Nagy a csend az SZTE körül, senki sem mond semmit, csak különböző hírek keringenek a városban. Ami biztos: a csapat nevezését elküldték az átalakult NB II-be. Mi lesz veled Szentesi TE? A kérdésre Koncz Zsolt, volt csapatkapitány válaszolt.


Bővebben


 

Gujdár volt a legjobb barát
 

2005. július 22.


A Pusztai László pályaavató eseménynek díszvendége volt Gujdár Sándor. Neve ismerős a szentesi, valamint a magyar labdarúgást kedvelők körében. Ő is Szentesről indult, majd Szegeden, s a budapesti Honvédon át jutott el a válogatottságig, 25-ször húzta fel a címeres mezt, majd profiként az Arisz Szaloniki-ben játszott. Egy súlyos sérülés vetett véget sportpályafutásának.


Bővebben


 

Egyedülálló módszerrel oktatnak
 

2005. július 22.


Minap az ifjúsági házban lelkesen táncoló fiatal lányokkal találkoztam. A ruhatár előtt gyakoroltak a táncórájukra. Érdeklődésemre elmondták, ők akrobatosok, és mindjárt kezdődik az órájuk. Utánajártam, pontosan mit is takar ez a fogalom.

- Szeptemberben lesz négy éve, hogy Szentesen működik az Akrobat Original Dance School a Művelődési és Ifjúsági Házban - mondta Drozdik Melinda, aki az aznapi táncórát tartotta. Tudásszint és korcsoport szerint alakítjuk ki a különböző csapatokat. Manó (3-6 év), gyerek (6-12 év), tini (12-16 év) és felnőtt (16 év felett) korcsoport van, tudásszint szerint pedig kezdő, haladó, szuperhaladó és kompakt. A központunk Kecskeméten van, az iskola művészeti vezetője Gyöngyösi Szilvia. Szentesen négyen tanítunk.

Tizenhárom városban működik a tánciskola, amely Magyarországon egyedülálló szisztémával oktatja a professzionális moderntánc alapjait. Valójában ez egy színpadi showtánc. Évente számos színvonalas rendezvényen lépnek fel az iskola növendékei, és mindig nagy sikert aratnak. Minden év elején van egy nagyszabású gála, ahol a diákok bemutatják az elmúlt évben szerzett tudásukat.

Aki szeretne hozzájuk csatlakozni, szeptembertől a városban több helyen megtalálhatja majd az iskola plakátjait, szórólapjait, ezeken rajta lesz, hogy mikor és hol lehet jelentkezni.

M. A.

 


 

Megérkeztek a világjárók
 

2005. július 22.


A július 1-jei számunkban írtunk arról, hogy hét országot érintő túrára indult Baranyi Antal Gábor és Csendes Zoltán. Július 18-án 17 órakor (ígéretükhöz híven) érkeztek haza a Luther-térre, ahol a családtagok, barátok és érdeklődők várták őket. A két fiatal 22 napot és közel 2900 kilométert kerekezett. (Útjukra a következő számunkban visszatérünk.)

 


 

Fonyódi triatlon
 

2005. július 22.


Kétszázhatvan induló vett részt a Fonyódon tartott XII. Országos Középtávú Triatlon Bajnokságon. A Four Diamond Sportegyesület versenyzői is indultak a versenyen, ahol Vakhal György korcsoportjában első, Grőb János harmadik helyezést ért el. (A táv 2,5 km úszásból, 80 km kerékpározásból és 20 km futásból állt.). Edző: Szakál Sándor.

 


 

Díjlovaglás
 

2005. július 22.


A Szent László Lovasklub díjlovagló regionális versenyt rendezett a közelmúltban. A Szentlászlóban tartott megmérettetésen az alábbi eredmények születtek.

A6 kategória: 1. Révész Paula (Nyíregyháza), 2. Babinszky Zsuzsa (Ohara; Szent L. Lovasklub), 3. Kósa Tünde (Debrecen), 5. Gyovai Petra (Gyöngy), 8. és 9. Makai Zsolt (Zéta és Rico Chio) (mindanynyian Szent L. Lovasklub).

L4 kategória: 1. Révész Paula (Insti Boy; Nyíregyháza), 2. Babinszky Zsuzsa (Morcos; Szt. László LK), 3. Törökné Kezes Gabriella (Fárosz; Hmvhely), 8. Gyovai Petra (Öröm), 10. Makai Zsolt (Zéta; mindketten Szt. László LK).

M1 kategória: 1. és 2. Törökné Kezes Gabriella (Fárosz és Doviak G. Hmvhely), 3. Babinszky Zsuzsa (Morcos; Szt. László LK).

A verseny minősítő pontot nem jelentő amatőr díjugrató számmal ért véget. A következő díjlovagló verseny augusztus 28-án Csongrádon, szeptember 3-án Szentesen lesz.

Sóskúton országos minősítő díjlovagló versenyre került sor, ahol a Szent László Lovasklubot két lovas, Gyovai Petra Gyönggyel, valamint Babinszky Zsuzsa Morcossal képviselte. Gyovai a fiatal lóval a felnőtt kategóriában 8. helyen végzett, így minősítést szerzett a tenyészversenyre. Babinszky Zsuzsa összetettben 5. 7. 8. 9. helyen zárta megmérettetést.

 


 

Szorult helyzet
 

2005. július 22.


Elakadtam. Megtörténik az mással is. Se előre, se hátra. Se csá. Na, már most mit tehet az ember az efféle szorongatott helyzetekben? Ha normális, akkor kiabál.

És ha nem...

Ott álltunk egymással szemben. Ami engem illet, tehetetlenül. Mint akit leforráztak a tűző napon. Árgus szemekkel figyeltük a másikat. A lány engem, én meg őt. Mosolya, ha lehet, még jobban feldühített.

Mondom, teljesen beszorított. Ha esetleg arrébb állna...

Széttárta a karját. Visszaintett.

Rosszabb, gondoltam. Biztosan külföldi lehet, nem érti a nyelvünket. Az előttem álló nyitott kék sportkocsira mutattam. The car is ...A francba! Hogy van az angolul, arrébb állni? Félreérthette a helyzetet. Kissé ijedten hátrább lépett, tagadón rázta a fejét.

Már nemcsak tehetetlennek, menthetetlennek is éreztem magam. Mintha villám csapkodott volna körülöttem. Aztán jégeső hullott az arcomba. Hideg, kijózanító eső. És akkor eszembe jutott Sziráki főtörzs, az aranyköpéseiről elhíresült kunágotai parasztgyerek röpke gondolata. Azt mondta: ne bonyolítsuk a dolgokat emberek, bonyolultak azok maguktól is.

A lány kapcsolt hamarabb. Ez nem az én sportkocsim, mondta, majd rámutatott egy, az enyémhez hasonló sorsú metál Peugeotra. Azt is beszorították.

Vidám kacagása máig a fülemben cseng.

Holtidő a pénteki csúcsforgalomban. Meghívnám egy kávéra, mondtam. A kezét nyújtotta. Bemutatkoztunk.

(lovas)

 


 

Családi események
 

2005. július 22.


Született:
Sztanó Sándornak és Szabó Ildikónak (Burián L. u. 12/A) Máté, Piti Péternek és Katona-Kiss Andreának (Gógány u. 5.) Dániel Péter, Balogh Tamás Lászlónak és Piros Hajnalkának (Árpád u. 43.) Roland, Kiss Jánosnak és Gyurajcsek Erikának (Csongrád, Petőfi u. 10.) Hanna Erika, Kocsis Róbertnek és Nyéki Ildikónak (Csongrád, Jósika u. 10.) Hanna, Donka Attilának és Kiss Erikának (Csongrád, Rózsa F. u. 19.) Erika Barbara, Gábris Józsefnek és Koska Gyöngyinek (Csongrád, Szántó K. J. u. 3.) Henrietta Emese nevű gyermeke.

Házasságot kötött: Sulik Szabolcs (Batthyány u. 8.) és Hornyik Zsuzsanna Margaréta (Dózsa Gy. u. 179.), Kökény Árpád és Terhes Ildikó (Bercsényi u. 179.), Lantos András Ferenc (Tiszavirág u. 19.) és Mokány Nóra (Klauzál u. 1/A), Homlok Gábor és Nagy Mária (Szegvár, Kórógy u. 36.).

Elhunyt: Kiss József (Hétvezér u. 23.), Berényi Imréné Bartucz Mária (Jókai u. 162.), Szvetnyik József (Bocskai u. 4.), Katona Sándor (Vörösmarty u. 20/A), Surányi Istvánné Lovas Mária (Csongrád-Bokros, Bokros u. 41.), Konter Imre (Csongrád, Gyöngyvirág u. 7-9.), Krauzer Gyula (Szegvár, Kinizsi u. 27.).

 


 Vissza a legfrissebb számokhoz