<<< Vissza

Lételemük a Tisza-part

2005. július 22.

 

Horváth Edina, Szabó Ágnes és Szabó Anett

A strandolás függvénye, akár medencénél, akár élővíznél az időjárás. Az utóbbinál sokat számít még a part minősége is, már ha lát ilyet a fürdőzni szándékozó. Az ár elvonult, a takarítások is régen befejeződtek, már csak a tartós, napos idő hiányzott egy lubickoláshoz a Tiszában, amit az elmúlt hetekben meg is kapott az élővizet kedvelő közönség.

A strand területére továbbra is csak engedéllyel szabad gépjárművel vagy kerékpárral bemenni. A szabály betartását szolgálja Bődi Tamás, aki a főbejáratnál ellenőrzi az engedélyeket és kezeli a sorompót.

- A strand nyitása óta vagyok itt nyári munkán. Hétköznap 10-től, hétvégén 8-tól 20 óráig dolgozok - persze nem mindennap, - mondhatni itt töltöm a nyaramat a bejáratnál. Ez eléggé unalmasnak tűnhet, de barátnőm mindennap lejön hozzám, illetve sok ismerőssel is szoktam találkozni, akikkel válthatok néhány szót. Ahogy egyre jobban telik a nyár, és tartósabbak a derűs napok, úgy egyre több ember érkezik ide. Örömmel tapasztaltam, hogy akinek nincs engedélye, az rögtön lefordul a bejárat mellett kialakított parkolóba, illetve kerékpártárolóhoz, s nem próbálkoznak körmönfont praktikákkal, hogy bejussanak - mondta Tamás.

Bentebb haladva egyre jobban pezseg az élet. A parton gyerekek játszanak, lubickolnak a vízben, szüleik napoznak, vagy velük együtt játszanak, és baráti társaságok is zsúfolódnak néhány törölközőn.

A kisebb baráti társaságok és rendszeres látogatók közé tartozik a Horváth Edina-Szabó Ágnes-Szabó Anett hármas is.

- Az elmúlt években nem igazán jártunk le ide, inkább idén kaptunk rá erre a lehetőségre. De most, amikor csak lehet - az időjárás engedi - mindennap lejövünk a lányokkal. Fürdünk, napozunk, beszélgetünk - mondta Edina.

A látogatók között vannak, akik csak alkalmi kikapcsolódásként töltik itt az idejüket. Köztük Ménesi Sarolt és Fekete Roland. Habár Sarolt, csak szentesi szemszögből alkalmi látogató.

Bődi Tamás és Nemes Aranka

- Csongrádon lakom. Évek óta az ottani strandon szoktuk tölteni az egész nyarat a barátaimmal. Csongrádon azonban most is rossz a part és így keveredtem ide - mondta Sarolt.

Roland nem igazán hódol az élővíz nyújtotta lehetőségeknek, valamint ideje sem igen engedi ezt az időtöltést.

- Ritkán szoktam lejönni. Idén most vagyok itt másodszor, de az elmúlt években sem sűrűn éltem ezzel a lehetőséggel. Bár a part nem a legtökéletesebb, ha időm és energiám engedi, munka utáni kikapcsolódásként itt töltök néhány órát.

Az "egyszerű" strandolók mellett többen vannak, akiknek az évek során a lételemévé vált a Tisza-part, s annak hangulata.

G. Szabó József és felesége, nyugdíjasok több éve itt töltik a nyár nagy részét.

- Tizenöt éve járunk ide minden nyáron. Ahogy jön a jó idő, mi is jövünk a kis lakókocsinkkal ami, ha nem is összkomfortos, úgy gondolom a jó időtöltés kiegészítésére tökéletesen megfelel, és elég sok időt vagyunk itt. Ha néhány dolog meg is változott az évek során, itt is - nagy házak nőttek ki körülöttünk a földből - de megmaradtak az alapvető sajátosságok. Sokszor összegyűlik a család, jönnek a gyerekek, unokák, együtt múlatjuk az időt. Úgy gondolom jó, hogy továbbadtuk és továbbadjuk a Tisza iránti szeretetet.

Meleg idő, hűsítő folyóvíz, napsütés, barátok, család, fák, madarak, szúnyogok, hónapok vagy csak néhány óra. Az élővíz környéki időtöltés alkotóelemei. Néhányunknak elég egy-kettő, valakinek mindre szüksége van a teljességhez. Akik az előbbiekhez tartoznak, azok figyeljék az időjárás-jelentést és használják ki a szép napokat. Az utóbbiaknak pedig kellemes időtöltést!

Kép és szöveg: Zeke János


<<< Vissza