<<< Vissza

NOSZA..., de kinek és kivel?

2005. július 22.

 
Néhány nap múlva új szociális alapellátó szolgáltatás kezdi meg működését Szentes közigazgatási területén. A NOSZA Támogató Szolgálat elsősorban a fogyatékkal élők segítését, az idős, egyedülálló emberek esélyegyenlőségének megteremtését tűzte célul maga elé.

A szolgálat vezetőjével, Kovácsné Gila Erzsébet szociálpedagógussal - aki a működtető cég egyik tulajdonosa is egyben - a még formálódó irodában találkoztunk.

- A NOSZÁ-ról első hallásra egy katonanóta jut az ember eszébe. Mit jelent ez a szó egy szociális szolgálat olvasatában?


- Nem véletlen a névválasztás. Kollégáimmal úgy gondoltuk, hogy nemcsak könnyen megjegyezhető, de pozitív üzenete is van. Talán a tenniakarást, a magányból való kimozdulást, a teljesebb életminőséget jelképezi. Mi legalább is hiszünk ebben.

- A "Támogató szolgálat" felirat látható az autójukon, a levélpapíron, a névjegykártyájukon, mindenütt, itt ön körül az irodában is. Kit is támogatnak tulajdonképpen?

- Röviden megfogalmazva minden rászorultat. Sérült, fogyatékkal élő, magányos embert. Persze van bonyolultabb meghatározás is. A szociális és családjogi törvény határozza meg azok körét, akik - és ez nagyon fontos - javarészt térítésmentesen vehetik igénybe szolgáltatásainkat.

A támogató szolgálat egy nagyon széleskörű szociális ellátás. A házi gondozástól, a személyi segítésen át a szállításig mindenre kiterjed.

Mindazokkal, akikkel szerződésben állunk majd, illetve a háziorvos igazolja rászorultságot, gyakorlatilag napi kapcsolatba kerülünk. Elvégezzük a ház körüli munkát, kiváltjuk a gyógyszert, elvisszük szakrendelésre, de ha kell havat is lapátolunk a ház előtt, vagy éppen színházba visszük őket. Szóval mindent, amit megtehetünk azokért, akiknek helyzetük, állapotuk miatt romlott az életlehetőségük, ahogy mondani szoktuk az esélyegyenlőségük.

- Azt mondja, szinte ingyen. Ez így túl szép lenne. Ki finanszírozza mindezt?

- Egyrészt természetesen vannak olyan szolgáltatásaink, amiért minimális díjat kell fizetni. Például a városhatáron túli szállításnak, vagy a házi gondozásnak is van kötelező óradíja. De a tevékenység jelentős részét állami normatíva biztosítja, aminek szintén szigorú törvényi keretei vannak. Egyet ígérhetek, akik igénybe veszi a támogató szolgálatok munkáját, csak jól járnak és ebben biztosak vagyunk. Reméljük nemsokára azok is így látják, akik megtisztelnek majd bizalmukkal bennünket.

- Hol és hogyan lehet jelentkezni mindazoknak, akik szeretnék igénybe venni az önök szolgáltatásait?


- Mint látja, az irodánk lassan elkészül, augusztus 1-jén minden készen áll majd a jelentkezők fogadására. Itt a Horváth Mihály utca 10-ben, a Gondozási Központ udvarában alakítottuk ki telephelyünket. Ide is várjuk a jelentkezőket, de természetesen telefonon is fel lehet venni velünk a kapcsolatot: 63/401-384 a számunk.

Ja, és persze van emailünk is: nosza2005kht@in-vitel.hu

Ezek után minden a mi dolgunk. Felkeressük a jelentkezőt ill. családtagját, a háziorvosát, megbeszéljük az ellátandó feladatokat és aztán tényleg rajta! NOSZA, kezdjük a munkát!

G. L.


<<< Vissza