<<< Vissza

Sakktábor rekord létszámmal

2005. július 22.

 
Július 11-től 15-ig sakktáborban vehettek részt a logikai sport iránt érdeklődő gyerekek a Móricz Zsigmond Művelődési Házban Kőhalminé Forrai Julianna tanárnő vezetésével.

- Nagyon régóta foglalkozom azzal, hogy gyerekeket tanítok sakkozni - mesélte a tanárnő. Amikor a Koszta iskola megalakult 1980-ban, akkor kezdtem el szakkört vezetni. Aztán eljöttem a Klauzál iskolába, és ott indítottam el a sakk szakkört. Immár hetedik éve, hogy sakktábort rendezünk, a Művelődési Központtal megegyezve helyet kaptunk a Móriczban. Az első évben még tizenegy-tizenkét fő jött, de az évek során olyan népszerű lett a sakktábor, hogy most rekord létszámmal működtünk: harmincnégy gyerek jött. A Szent Erzsébet iskolából jöttek a legtöbben, de vannak a Klauzálból, a Deákból, a Petőfiből, és érkeztek Csongrádról, Felgyőről, Fábiánsebestyénről, Szegvárról is. Először féltem, ha ilyen sokan jönnek, nem tudok majd velük külön-külön foglalkozni, de arra törekedtem, hogy a legkisebbtől egészen a nyolcadikosig mindenki jól érezze magát. Az ideális az lenne, ha jövőre kétszer egy hetet rendezhetnénk, külön a kezdőknek és külön a haladóknak.

- Milyen programokon vettek részt a gyerekek?

- Reggel nyolc órakor a központi konyhán megreggeliztünk, fél kilenc körül visszaértünk a művelődési házba, és kilenckor kezdtük a komoly munkát. Délelőtt mindig sakkfoglalkozás volt, magyarázat és oktatás, de olyan is előfordult, hogy szabadon játszottak. Első nap mértem fel, hogy ki milyen szinten van. Ebéd után már játékos program volt.

Az első délutánon esett, ezért társasjátékoztak a gyerekek, kedden a könyvtárban voltunk. Szerdán délelőtt szimultán sakk volt, húsz gyerek dr. Makai Andorral játszott. Csütörtökön versenyt rendeztünk, külön a felső tagozatosoknak, külön az alsósoknak. Pénteken értékeltük a versenyt és magát a tábort, díjátadás volt, délután pedig a melegfürdőbe mentünk.

- Ön hogyan tanult meg sakkozni?

- Már gyerekkoromban tanultam sakkozni. Többnyire a férfiak sakkoznak, ezért sokan megkérdezték, hogy én miért adtam erre a fejem. Nagyapám vakon játszott, vagyis úgy, hogy nem látta a táblát és csak bemondta a lépést. Nagyon megszerettem a játék logikáját. Matematika-fizika szakos tanárként testhezálló volt, hogy a sakkal foglalkozzam. A logikát és a gondolkodásfejlesztést jól elősegíti, valamint fejleszti az akaraterőt és a koncentráló képességet. Ezért jutott eszembe, hogy sakk szakkört kezdjek vezetni. A sakk nem kerül sokba, csak az elején van szükség beruházásra. A Klauzál iskolában megvettünk tíz készletet, húsz éve azzal játszunk.

Idén már van tábori indulónk is, ebből szeretnék idézni: "Legszebb dolog a világon sakkozónak lenni, öt lépésbe', de öt lépésben a vezéred lenyerni."

Majzik Andrea


<<< Vissza