<<< Vissza

Szervezik a konferencia központot
Januárban megnyitják

2005. július 22.

 
A volt megyeháza épületének működési koncepcióját júniusi ülésén tárgyalta az önkormányzat. Szirbik Imre polgármester elöljáróban elmondta, hogy amikor 1999-ben először nyújtottak be pályázatot az épület felújítására, eldöntötték, az épület döntő hányadában (85 százalék) a Csongrád Megyei Levéltár Szentesi Levéltára és a Koszta József Múzeum kap helyet. Az emeleten lévő nagyterem és két kisterem a kiszolgáló résszel együtt képezi a Szentesi Konferencia- és Oktatási Központ részét, amely közel 600 négyzetméteren üzemel majd. A megyei intézmények fenntartása a Csongrád Megyei Közgyűlés feladata. Az épületet 2006. január 21-én a Magyar Kultúra Napján szeretnék megnyitni.

Elhangzott, a cél az, hogy az épület a városban lévő felsőoktatás számára bázist adjon, illetve a város közművelődését szolgálja. Mellette olyan rendezvényeknek adjon otthont, ahol a terem használói a költségeket finanszírozzák. (Erre vonatkozóan 2006-ra az alábbi önköltségi bérleti díjakat állapítja meg: kistermek 6 ezer, konferencia terem 13 ezer 500 forint óránként. Ehhez jön még az általános forgalmiadó.) A pályázat tolmács berendezéseket, vetítési technikákat, számítástechnikai berendezéseket tartalmaz.

Máris el kell kezdeni a jövő évi rendezvények lekötését, az intézmény bevezetését, a reklám- és marketingmunka elvégzését. Javaslatként három lehetőséget jelöltek meg: önálló intézményként működjön, a Szentesi Művelődési Központhoz tartozzon, illetve a Szentes Városi Könyvtár Kht. működtesse tovább. A képviselők július 1-jével az utóbbi intézmény mellett tették le voksukat.

Dr. Rébeli Sz. Tamás legszívesebben levetette volna napirendről az előterjesztést, mivel az szerinte nem felelt meg az elvárásnak. Elképzelése szerint több évre szóló kezelési tervekre, marketingre és kockázat számításra van szükség. Mint mondta, szakértői gárdára kellene bízni, hogy korrekt tervet készítsenek.

S, hogy a képviselő-testület a javaslatot elvetette, a vita folytatódott. A polgármester dr. Gyenes Ágota kérdésére elmondta, hogy az épületben büfét építenek ki, amely szállított kész ételek tárolására és állófogadás jellegű felszolgálására alkalmas lesz. Oltyán Lajos véleménye szerint az előterjesztést tanulmányoknak kellett volna megelőznie. Szükség van esetmodellezésre, hatás- és értékesítési tanulmányokra. Milyen szakember gárdára gondoltak? Az épületben XXI. századi feltételeket kell biztosítani.

Karikó Tóth Tibor kitért arra, hogy számításuk szerint heti 4 napon kellene konferenciának lennie az épületben, 3-4 órás időtartam kihasználtsággal. Számára magas a tervezett összeg. Elfogadott lenne az érték egy már bejáratott intézmény esetében, de mivel a jövő évi programok jórészét már megtervezték, tudomásul kell venni, hogy az első évben veszteséggel fog működni a központ. A képviselő feltette a kérdéseit: vajon a konferencia résztvevői számára megoldott a parkolási helyzet? Tudnak megfelelő szálláshelyet biztosítani a számukra? Kemény menedzser munka szükséges ahhoz, hogy az épület egy jól bejáratott objektummá válhasson.

Móra József kijelentette: adjuk meg azt a lehetőséget magunknak, hogy történjen a városban valami. A Könyvtár Kht.-nál is megvan a megfelelő szellemi kapacitás. A konferencia turizmus megteremtése érdekében számítógépes animációkat kell készíteni, amely be tudja mutatni a konferenciatermet, és el tudják küldeni azt Brüsszelbe. A képviselő kitért arra, miszerint sok olyan vezetőségi tag él a városban, akik valamilyen országos társaságokban tevékenykednek. Ők is szívesen fogják propagálni a várost.

Mint megtudtuk, a konferencia-oktatási központnak 2005-ben már költségvetési vonzata van. A vezetői állásra pályázatot írtak ki. Lapunk értesülése szerint 43-an jelentkeztek az állásra. A meghallgatásokat a héten tartották. Várhatóan a döntés is megszületik, hiszen az idő is sürgeti az ügyben illetékes vezetőket.

Lovas József


<<< Vissza