<<< Vissza

Járó- és fekvőbeteg szakellátás
Egészségünk megőrzése (4)

2005. július 22.

 
A képviselő-testület egy évvel ezelőtt határozott a város egészségmegőrző tervének kidolgozásáról. A részletes program elkészült, azt a június 24-i ülésén tárgyalta a testület. Alábbiakban az előterjesztés anyagából közlünk részleteket.

Védőnői ellátás. A védőnői szolgálat működtetése önkormányzati feladat. Szentesen 15 védőnői körzet működik. Emellett 2 ifjúsági védőnő tevékenykedik középiskoláinkban. A védőnők önálló feladattal az elsődleges megelőzésben vesznek részt. A család és a gyermekek egészségfejlesztése fontos szerepet játszik az egészségnevelésben, amennyiben a családok működésében zavart látnak, mint egy első jelzőrendszer, felhívják a Gyermekjóléti Szolgálat figyelmét. Munkájuk széleskörű, hiszen abba a terhes-, csecsemő- és kisgyermekgondozástól az iskolai felvilágosító munkáig minden beletartozik.

Az egészségmegőrző terv a járó- és fekvőbeteg szakellátásra is kitér.

Szakorvosi munkahelyek a rendelőintézetben: belgyógyászat (3 rendelés), diabetológia, sebészet-gyermeksebészet, érsebészet, fül-orr-gégészet, audiológia, bőrgyógyászat, ideggyógyászat, ortopédia, urológia, fogorvosi és szájsebészeti rendelés, fogszabályozás, szívultrahang-kardiológiai rendelés, pszichiátriai rendelés, szemészet, foglalkozás- és munkaegészségügy.

A sürgősségi betegellátó osztály épületében: röntgen, ultrahang, izotóp laboratórium, baleseti sebészet, sürgősségi betegellátás, központi laboratórium, CT, gasztroenterológia.

A szentesi gyógyfürdőben lévő rendelések: reumatológia, fizio- és mozgásterápia, osteoporozis szűrés, mozgásszervi gondozás.

A kórház- rendelőintézet területén lévő gondozóintézetek: bőr- és nemibeteg gondozó, onkológiai gondozó, tüdőgondozó, ideggondozó, addiktológia, drogambulancia.

A kórház osztályain a következő szakellátások találhatók: infektológia, hepatológia, haematológia, nefrológia, aneszteziológia, szülészet- és nőgyógyászat szakrendelés, nőgyógyászati ultrahangdiagnosztika, gyermekgyógyászat, gyermekpulmonológia (jelenleg szünetel), OEP befogadás alatt (gyermekneurológia, gyermekgasztroenterológia).

A kórház korszerű fekvőbeteg- és járóbeteg-intézményként regionális szerepet vállal az emberek jelentős részét érintő szív- és érrendszeri betegségek kiemelt gyógyításával, a daganatos betegségek minőségi diagnosztikájában és kezelésében, a cukorbetegek gondozásában. Speciális szolgáltatásokat nyújt a baleseti és helyreállító sebészetben a protézis műtétekkel, a szájsebészeti implantációkkal, művese kezeléssel, a stroke-részlegével, steoporosis centrumával, diabetes, addiktológia, drogambulanciai szakrendelés fejlesztésével. Az egészségügyi intézmény a Szegedi Universitas Szent-Györgyi Albert Orvos- és Gyógyszerész Tudományi Centrum oktató kórháza, szinte valamennyi egysége akkreditált.

(folytatjuk)


<<< Vissza