XXXV. évfolyam 46. szám
Vissza a legfrissebb számokhoz

Az első NETPHONE Szentesen!
Ingyenesen lehet telefonálni az intézmények között!

2004. november 19.


Az interneten keresztüli telefonálást aligha nevezhetnénk nóvumnak, ám mivel a távközlési díjak jól tartják magukat, ráadásul egyre több szolgáltató jelenik meg a piacon érdemes átgondolni ezt a lehetőséget.


Bővebben


 

A Kurca vízminősége
 

2004. november 19.


Önálló, illetve képviselő-társaival közösen benyújtott módosító indítványokról számolt be Farkas Sándor országgyűlési képviselő legutóbbi sajtótájékoztatóján. Elmondta, elsősorban a kormány szociális ígéreteinek megvalósításához kívánnak "segítséget nyújtani", olyan dolgokban, amelyek sem az idei, sem a jövő évi kormány-, illetve költségvetési programban nem szerepelnek. Itt említette a honatya a magyar gazdaság fellendítését, versenyképességének jobbítását, valamint az önkormányzatok kiemelt támogatását.


Bővebben


 

Sebességmérőre lenne szükség
 

2004. november 19.


A ifjúsági ház nagytermében közlekedési fórum és a városi Balesetmegelőzési Bizottság újjáalakuló ülése zajlott a napokban. A meghívott Radics Róbert helyett, aki a megyei Balesetmegelőzési Bizottság vezetője, Vad Róbert jött el. Tőle rövid tájékoztatót hallhattunk. Kiemelkedő feladatnak tartja a civil szervezetek körének kialakulását. A megelőzési rendezvények sokszínűségéről is beszélt, kiemelve a gyermekrendezvényeket. Úgy véli, fontos, hogy már gyerekkorban kialakítsanak egy biztonságos közlekedési morált.


Bővebben


 

Közös dolgaink. . .
Szegvár - Szentes

2004. november 19.


Kettős öröm, hogy interjút készíthetek Szenczi Sándornéval, Szegvár nagyközség polgármesterével. Nyilvánosan is gratulálok kitüntetéséhez, a történettudomány önzetlen támogatásáért kapott érdemkereszthez. Másrészt köszönetet mondhatok a támogatásért (e-mail, adatgyűjtés), amelyet a polgármesteri hivatal nyújt a "Közös dolgaink..." Szentesi Élet-ben történő megjelenéséhez.


Bővebben


 

A néma harang titka
 

2004. november 19.


November 1-jén halottak napja alkalmából megemlékezést tartottak a városban és a szentesiek lerótták kegyeletüket a háborúkban elesettek emlékműveinél. Így történt ez a második világháborúban elesettek emlékére állított emlékműnél is amikor még senkinek sem tűnt fel, hogy valami hibádzik az emlékmű környékén.


Bővebben


 

Így volt!
 

2004. november 19.


Mondatok feljegyzéseimből 1989 novemberében és decemberében.
November 1.: Szűrös Mátyásnak mondom: "Félek, hogy népünk rossz kérdést kap november 26-án és ezért csak rosszul válaszolhatja meg. Kérdem: reális-e félelmem? Az elnök "igen"-nel felelt,...viszont azt is mondta: ez a nép kritikus pillanatban jól tud dönteni..." (Kiderült: majdnem igaza lett.)


Bővebben


 

Klauzál Gábor (1804-1866)
200 éve született városunk pártfogója

2004. november 19.


Csongrád vármegye 1895-ben megfestette díszterme számára életnagyságú portréját, Szentes város 1906-ban utcát, majd 1994-ben iskolát nevezett el róla, amely előtt 1998 óta a mellszobra is látható (Máté István alkotása). Elmondható, hogy Klauzál Gábort, korának egyik legjelentősebb reformpolitikusát nemcsak életében, hanem halálát követően is nagy becsben tartották Szentesen és a megye más településein egyaránt. A személyéhez való őszinte ragaszkodás érthetővé válik, ha születésének 200 éves évfordulóján felidézzük életútjának főbb állomásait.


Bővebben


 

A madarakról...
 

2004. november 19.


Dr. Bod Péter előadását szerencsém volt meghallgatni. A liget északi oldalát övező Vecseri-fok oldalai, partjai, párhuzamos sétány közötti terület emberi beavatkozás - munkaeszközök - nélküli térség avarjában a madarak élelmet lelnének. Bokrokon, fákon, vízinövényeken háboríthatatlanul fészkelhetnének, élhetnének...


Bővebben


 

Tizekét gyanújel, mely rákra utalhat
 

2004. november 19.


A rosszindulatú daganatos betegségek térhódítása világszerte megfigyelhető jelenség. Régen ismert, hogy a betegség számos formája meggyógyítható és kezelhető, ha idejében felismerik.

Vannak bizonyos általános tünetek, melyek fennállása esetén mindenképpen arra kell gondolni, hogy a szervezet bajban van, és ilyenkor a bajok egyik lehetséges okaként a rosszindulatú daganat is szóba jön.


Bővebben


 

Gondolatok
 

2004. november 19.


Úgy látszik, a határainkon túl élő magyarok sorsa, pontosabban azok kettős állampolgársága mindennél fontosabb ügy: csak arról szól a tévé, a rádió, az újság, miközben egy szó sem esik a határainkon belül élő hárommillió magyar gondjairól, a télvíz idején fedél nélkül élő magyar állampolgárok iszonyú nyomoráról. Nem a határainkon belül élők sorsát kellene rendbe tenni, utána a határainkon túl élőkét is?


Bővebben


 

Két év mérlege...
 

2004. november 19.


Geréné Dunaháti-Vas Márta a 13-as választókörzet önkormányzati képviselője vagyok. (Nagyhegy, Kajánújfalu, Belső-Ecser, Veresháza) 1998 óta dolgozom a szociális és egészségügyi bizottságban, 2002 óta a baloldali összefogás megválasztott képviselőjeként.


Bővebben


 

Kamaszokra hangolva
Lélekutak

2004. november 19.


Rovatunk állandó vendége Kiss Gabriella, klinikai szakpszichológus, a CSSK Pedagógiai Szakszolgálatának vezetője.
Az 1940-es évek elejéig fel sem merült, hogy házasságkötés előtt a kamaszok távol éljenek a szülői háztól. Az iparosodás korában nyílt meg a pályaválasztás útja, a független egzisztencia megteremtésének a lehetősége. A tinédzserkultúra kialakulásának a hátterében tehát tágabb kulturális változások húzódnak meg.


Bővebben


 

A számítástechnikai kultúra fejlesztése
Informatika - nagy lehetőség, kisvárosnak is

2004. november 19.


Október 23-án Tímár Ferenc mérnök-tanár, vállalkozó "Szentes Városért" emlékérmet vehetett át Szirbik Imre polgármestertől. A képviselő-testület által adományozott kitüntetést a város informatikai kultúrájának fejlesztéséért kapta.


Bővebben


 

Dr. Bugyi Istvánra emlékezünk
 

2004. november 19.


1898. január 3-án Szentesen született, hétfői napon. Jeles napjait: hétfő, péntek, vasárnap mindvégig számon tartotta. Nehéz korban, az ország 60 százalékának elvesztésével járó, Trianoni békeszerződés után, a szétdarabolt országban - a szentesiek szerencséjére éppen szülővárosában kezdett el dolgozni, s tette ezt a kis alföldi várost határainkon túl is ismertté.


Bővebben


 

Föld felett a földalatti
 

2004. november 19.


Ezzel az alcímmel nyílt meg 12-én, pénteken a Koszta József Múzeumban a "Szentes Underground", vagyis a város kilencvenes évek-béli ifjúsági szubkultúráját bemutató kiállítás. Az események sora itt nem ért véget, hiszen az említett rendezvény köré további, értékes programokat szervezett ugyanaz a csapat, amelyik akkoriban is ténykedett. Időrendi sorban valahogy így alakultak a történések.


Bővebben


 

Animációs verseny
 

2004. november 19.


Október 28-án a Koszta József Általános Iskolában zajlott egy animációs verseny. A már harmadik alkalommal rendezett vetélkedő "Az összefüggő képsorok számítógépes feldolgozása" alcímet viseli, melyben a rajz és az informatika órákon tanultak segítségével a gyerekek, korosztályuknak megfelelő ismereteiket tudják bővíteni játékos formában.


Bővebben


 

Nem maradnak ki semmiből
 

2004. november 19.


Nem indult idén első osztály a gr. Széchenyi István Általános Iskolában. Pár éve előfordult hasonló eset, s most az is érezteti hatását.


Bővebben


 

Városnéző séta
 

2004. november 19.


A negyedszázados múlttal rendelkező Tájak-korok-múzeumok egyesület számos nyílt programot, sétát, kirándulást, túrát előadást, tárlatlátogatást rendez szeptember 24-től október 2-ig az ország számos területén.

Ehhez az országos rendezvénysorozathoz csatlakozva tagcsoportunk a Koszta József Klub két programot szervezett. Az elsőt szeptember 24-én rendeztük a Művelődési és Ifjúsági Házban, ahol a Királyi és koronázó városok című film vetítésére került sor. Az érdeklődők részére Medgyesi István tanár tartott előadást.


Bővebben


 

A tűzzománc színe
 

2004. november 19.


Új tanszakkal gazdagodott a Jövőnkért Alapfokú Művészetoktatási Intézmény. Régi álma teljesült így Keller Jánosné igazgatónőnek, aki a tűzzománc tanszak bevezetésével tovább bővítette az intézményben elsajátítható képzőművész tanszakok sorát. Lapunknak a Tóth József utcai épületben, tanóra előtt mutatta be az új tanárnőt.
- Európai Uniós csatlakozásunkkal megnőtt Magyarországon a művészeti iskolák szerepe - kezdte beszélgetésünket az intézmény vezetője, Keller Jánosné.


Bővebben


 

Jótékonysági bál a gyermekekért
 

2004. november 19.


Ötödik alkalommal rendeztük meg a Kertvárosi Óvodások Képességfejlesztéséért Alapítvány jótékonysági bálját.

Eddigi tapasztalataink birtokában, de így is sok szorongással kezdtünk a bál megszervezéséhez. Szinte már hagyomány, hogy november első felében szervezzük meg, most november 13-án rendeztük meg.


Bővebben


 

Felelőtlenek a sofőrök
Kétszázhatvanezer az autóból

2004. november 19.


Keddre virradóra betörtek az Obsitos nevű szórakozóhelyre, ahol a tettesek feltörték a játékgépeket és a váltópénzt is elvitték. A kár meghaladja a 100 ezer forintot.

Asztalon hagyta a táskáját az egyik vendég a szegvári diszkóban, majd táncolni ment. Mire visszatért, a táska már eltűnt, a benne lévő mobiltelefonnal együtt.

Beverte egy autó szélvédőjét, majd az utastérben hagyott táskát, valamint 14 ezer forintot vitt magával a tolvaj Szentesen az elmúlt héten. A rongálással okozott kár többszöröse a "zsákmány" értékének. Ugyancsak gépkocsit törtek fel a Vásárhelyi úton. A sofőr csak "néhány percre" szállt ki az autójából, azonban ennyi is elég volt a tolvajnak ahhoz, hogy az első ablakon benyúlva kiemelje az autóstáskát, benne 264 ezer forinttal.

Két mentettréti tanyát törtek fel a közelmúltban. Az egyikből fagyasztott húst és háztartási gépeket, a másikból mustot és házi pálinkát vittek el.

Reggel nyolctól este kilencig nyitott ajtóval parkoltatta autóját egy gépkocsi-tulajdonos a Zolnay utcában, majd nagyon meglepődött, amikor azt vette észre, hogy eltűnt a kocsiból a mobiltelefonja és a készpénze. Az ilyen, és hasonló esetekkel kapcsolatban a rendőrség tehetetlen, hiszen elsősorban a tulajdonosokon múlik, hogy mennyire óvják értéktárgyaikat. Legalább ne kínáljuk fel értékeinket tálcán a bűnözőknek...

H. V.

 


 

Figyelnek a petárdázókra
 

2004. november 19.


Az elmúlt napokban több lakossági bejelentés érkezett a rendőrségre, miszerint petárdázással zavarják a lakók nyugalmát feltehetően fiatalok. A petárdákkal kapcsolatban érdemes tudni, hogy azok a petárdák, melyek az üzletekben jelenleg is megvásárolhatóak (pl. a zöld színű, hosszúkás) a játékos pirotechnikai termékek közé tartoznak. Ezeket a petárdákat a 14. életévüket betöltött személyek engedély nélkül megvásárolhatják, birtokolhatják, tárolhatják és használati utasításban meghatározottak szerint felhasználhatják. Aki még nem töltötte be a 14. életévét, az nagykorú felügyelete mellett használhatja fel ezeket a termékeket. Az ún. "kis tűzijáték" december 31-én 18 órától január 1-jén 6 óráig lehet felhasználni. A játékos pirotechnikai termékek pl. közintézményben, sportlétesítményben nem használhatók fel, csak pirotechnikus irányításával.

Mivel a petárdázás egyre több városlakó nyugalmát zavarta meg a közelmúltban, ezért a rendőrség először figyelmeztetni fogja a petárdázókat, majd a köznyugalom fenntartása érdekében, ha szükséges, a szabálysértési feljelentéseket is meg fogják tenni. A petárdázás ugyanis mások nyugalmát és akár egészségét is veszélyeztetheti, ráadásul akár a csendháborítás vétsége is fennállhat. Az indokolatlan zaj okozása alkalmas arra, hogy mások nyugalmát zavarja. A szabálysértés elkövetésének megállapításához nem szükséges, hogy mások nyugalmának zavarása be is következzen, az is elegendő, ha a zaj erre alkalmas.

H. V.

 


 

Tóni bácsi konyhája
 

2004. november 19.


  • Libaleves
  • Rakott kelbimbó


Bővebben


 

A legjobb nyolc között
 

2004. november 19.


Az NB I-es női Szentesi Futsal Klub csapata számára befejeződött az alapszakasz. A továbbjutást eldöntő utolsó fordulót a dr. Papp László Sportcsarnokban rendezték. A záró forduló előtt a csapat a tabella harmadik helyén állt. A továbblépés lehetősége óriási teherként nehezedett vállukra. Ez a nagy nyomás szinte megduplázta lelkesedésüket, akarásukat. Meg is lett az eredménye, a záró körben három mérkőzésből kilenc pontot szerezve csoportelsőként jutottak a nyolc közé.


Bővebben


 

Első hely a ranglistán
 

2004. november 19.


November 5-én Pécsett rendezett standard ranglista versenye ismét a Szilver TSE táncosai hozták el az első helyet. 1. László Csaba-Szögi Szilvia, 2. Páli Erik-Páli Viktória, 6. Szepesi József-Szepesi Judit.

November 6-án Szentesen a Bolero TSE által rendezett klubközi versenyen is részt vettek a Szilveres versenyzők, ahol az alábbi eredményeket érték el. Gyerek II. lt.: 1. Bugyi Bence-Kis Violetta, 2. Kis Vencel-Lázár Mária, 4. Deák Attila-Hevesi Henriett; jun. I. st.: 2. Sándor József-Bacsa Dorina, 4. Boros Tamás-Sebők Alexandra és 6. jun. I. lt.-ban; E ifj. st.: 4. Bátki Bence-Beke Beáta.

Szombathelyen rendezték meg november 14-én a tíztánc magyar bajnokságot, ahol László Csaba-Szögi Szilvia 1., Páli Erik-Páli Viktória 2.; ugyanitt a junior II latin országos bajnokságon Bődi Richárd-Kovács Bernadett 6. helyezést ért el.

November 13-án Székesfehérváron a 48. Alba Regia táncversenyen E jun. II st. kategóriában: Schwartz Péter-Zsíros Gabriella 1.; D jun. II st., Török László-Csapi Flóra 2.; D jun. II lt, Schwartz Péter-Zsíros Gabriella 4.; C jun. II lt., Török László-Csapi Flóra 2.; D ifj. lt., Bacsa Tamás-Deák Csilla 4.; C ifj. st., Koncsek Bálint-Horváth Alexandra 1.; Bacsa Tamás-Deák Csilla 3.

Felkészítő tánctanár: Szatmári-Nagy Szilvia.

 


 

A Bolero versenyén
 

2004. november 19.


Szép sikereket értek el a Bolero TE táncosai az elmúlt hetekben. Csongrádon, október 23-án E ifjúsági standard kategóriában Dóczi Zoltán és Burkus Fruzsina 3. helyen végzett.

November 6-án az egyesület szervezett versenyt a Klauzál Gábor iskolában. Az egyéni pontszerző versenyen közel harminc egyesület száznegyven párosa indult. Bajominé Varga Erzsébet elégedett lehetett tanítványaival, hiszen minden Bolerós pár döntős volt. Az egyesület versenyzői az alábbi eredményeket érték el: jun. I. lt.: 2. Szabadai Csaba-Gál Nóra; E ifj. st.: 3. Dóczi Zoltán-Burkus Fruzsina; D felnőtt lt.: 5. Makra Endre-Szabadai Anna. 12 éven aluli táncosok, latin táncban 5. Debreczeni Zsolt-Balázs Dorina. Veres-Szalacsek Dániel-Gulyás Alexandra latin táncban 2., standardban 4. helyezést ért el. A 13 éven felüli korosztályban Balog Bence-Darabos Diána rumbában és jiveban 6. lett. Mónus Tamás-Kecskeméti Alexandra standardban 3., latinban 4. helyen végzett.

 


 

Úszók Vásárhelyen
 

2004. november 19.


Országos rövidpályás bajnokságot rendeztek Hódmezővásárhelyen. A november 13-14-én lezajlott sporteseményen a szentesi úszók között Samu Kata (1988) 50m és 100m női mellúszásban is döntőbe jutott. 200m-en 8. helyezést ért el, 50m-en nagyszerű versenyzéssel, élete legjobb eddigi idejével 5.-ként csapott célba.

Mordvincev Sándor (1988) egyéni legjobbját teljesítve 200m gyorson 9. helyezést ért el, 50m gyorson 5.-ként jutott a délutáni döntőbe, ahol élete első felnőtt országos bajnokságán rosszul rajtolt, és ezért kizárták.

A Szentesi Úszó Club sportolói legközelebb a bajai nemzetközi versenyen vesznek részt, majd azt követően (december 11-12.-én) az V. Országos Rövidpályás Felnőtt Vidékbajnokság vár a fiatalokra.

 


 

Mucha Józsefék a csarnokban
 

2004. november 19.


Az élmezőnybe tartozó Kanárik csapatánál vendégeskedett a Legrand-Szentes-G.B.S.C. első osztályú futsalcsapata hétfőn este. A Legrand a játékban jobb, egységesebb csapattól kapott ki 5-1-re, bár azt is tudni kell, hogy Koncz Zsolték elhibáztak két büntetőt és számos helyzetet hagytak ki. A csapat ezúttal sok sérült játékost nélkülözött (Tóth-Kovács, Jernei), ráadásul Kerepeczky és Koncz sem volt egészséges. A Szentesre újabb "nagy hal" vár, hiszen hétfőn este 19 órakor a tavalyi bajnok, BL-ben szereplő Rubeola Csömör látogat a dr. Papp László Sportcsarnokba. A Mucha József edzette vendégek a hazai futsal nagymestereinek számítanak, játékuk minden bizonnyal élményt jelent majd a remélhetőleg szép számmal kilátogató szurkolóseregnek.

November 25-én, csütörtökön újabb futsal-mérkőzés helyszíne lesz a csarnok, ekkor az e heti Jászberény elleni Magyar Kupa mérkőzés visszavágóját játszák majd városunkban. A kezdési időpont ekkor is 19 óra.

H. V.

 


 

Döntetlen a szélviharban
 

2004. november 19.


Irreális időjárási körülmények között rendezték meg vasárnap az NB II Winner Sport csoportjának rangadóját, a Szentes-Jászapáti mérkőzést. Az orkán erejű szélben, hidegben, és a második félidőtől esőben játszó csapatok minden elismerést megérdemelnek, hiszen a lehetőségekhez képest a legtöbbet igyekeztek kihozni a játékból. Az első félidő a Szentesről szólt, ám a gólhelyzetek kimaradtak, míg a vendégek a 30. percben tették próbára először Bíró kapust. A második játékrészben inkább mezőnyjáték folyt, a két tizenhatos között dúlt a "csata". Bár Koncz Zsolt remek lövése után a kapufán csattant a labda, sajnos a győztes találatot nem sikerült elérni, így maradt a gólnélküli döntetlen.

A vendégek az egy pontnak úgy örültek, mintha bajnokságot nyertek volna, ezzel szemben továbbra is a harmadik helyen állnak, éppen a Szentes előtt. Szólni kell még arról a mintegy kétszáz szurkolóról, akik az utolsó percig kitartottak a csapat mellett a szörnyű idő ellenére, és végig biztatták kedvenceiket az idei utolsó hazai bajnoki mérkőzésen.

A hármas sípszó után Török László, a SZTE edzője így értéket: - A teljesítménnyel elégedett vagyok. Ilyen időjárási körülmények között mi játszottuk a focit igazán, főleg az első félidőben széllel szemben. A kért játékot végrehajtották a srácok, a második félidőben kicsit idegesebben játszottunk. Nem bírtuk a folyamatos játékot nyújtani, attól függetlenül ugyanúgy megvoltak a helyzetek. Jobb csapat a Szentes, mint a Jászapáti. Sajnálom, hogy nem tudtunk nyerni, s a harmadik helyre előre lépni. Az idény záró mérkőzését Dabason játszuk, ott mindenféleképpen nyerni szeretnénk.

D. V. Z.-H. V.

 


 

Dupla győzelem
 

2004. november 19.


Egy remek fővárosi győzelemmel indította a hétvégét a Legrand-Szentesi VK férfi vízilabdacsapata. Juhász Zsolték nagyszerű játékkal 10-7-re győztek az OSC ellen, így kellő önbizalommal várhatták a szombati Ylb elleni találkozót. A sport egyik alapigazsága, miszerint a kötelező győzelmek születnek meg a legnehezebben, most is igaznak bizonyult. Az első két negyed után mindössze egy-egy találat született mindkét oldalon, ennek pedig az egyetemisták örülhettek jobban. Vidumanszky László, a Legrand vezetőedzője időkéréssel próbálta nyugtatni meglehetősen idegesen játszó fiait, ám a csapat csak a harmadik játékrészre nyújtotta a tudásának megfelelőt.

A záró negyed öt lőtt gólja pedig önmagáért beszél. Vidumanszky László a 10-4-re megnyert találkozó után. Az egyetemisták elleni mérkőzésen csak az eredménnyel volt elégedett, a szombati csapat nem hasonlított a péntekire, a lehetőségeket sorra elpuskázták. Két újabb fontos találkozó következik, pénteken Szolnokon, másnap a Neptun ellen mérkőznek Berkiék. A mester szerint ezeken a találkozókon is esély van a négy pont megszerzésére, de csak a csapaton múlik, hogy el tudja-e viselni az esélyesség terhét, és élni tud-e a lehetőségekkel.

H. V.

 


 

Agrárkörnyezet
 

2004. november 19.


Gazdálkodási támogatást igényelhetnek azok a gazdák, akik a meghirdetett célprogramok valamelyikébe belépnek.

Az agrárkörnyezet - gazdálkodás célja a természeti erőforrások fenntartása, az élelmiszerbiztonság elősegítése. A támogatás terület, illetve állatlétszám alapú. Az, hogy ki melyik program csoporthoz nyújthatja be a kérelmét attól függ: szántó, vagy gyepterületen gazdálkodik-e - magyarázza Marsi Tibor falugazdász, akihez információért és nyomtatványért fordulhatnak a szentesiek.


Bővebben


 

Családi események
 

2004. november 19.


Született: Barna Gábornak és Szűcs Krisztinának (Kossuth L. u. 17) Adél nevű gyermeke.

Házasságkötés nem volt.

Elhunyt: Sebők János (Ürge u. 22.), Haskó Mihályné Komár Zsuzsanna (Nagygörgős u. 29/A), Lőrincz Sámuelné Szavaljev Irén (Ady E. u. 49.), Balog Márton (Kossuth u. 11-13.), Kékesi Szabolcs (Akácfa u. 32.), Berényi László (dr. Uhlár u. 10/A), Lantos Ferencné Kaciba Franciska (Csongrád, Síp u. 13.), Szalkai-Szabó Mihályné Szőke Veronika (Csongrád, Széchy M. u. 8.).

 


 Vissza a legfrissebb számokhoz