<<< Vissza

Városnéző séta

2004. november 19.

 
A negyedszázados múlttal rendelkező Tájak-korok-múzeumok egyesület számos nyílt programot, sétát, kirándulást, túrát előadást, tárlatlátogatást rendez szeptember 24-től október 2-ig az ország számos területén.

Ehhez az országos rendezvénysorozathoz csatlakozva tagcsoportunk a Koszta József Klub két programot szervezett. Az elsőt szeptember 24-én rendeztük a Művelődési és Ifjúsági Házban, ahol a Királyi és koronázó városok című film vetítésére került sor. Az érdeklődők részére Medgyesi István tanár tartott előadást.

A másodikat szeptember 26-án rendeztük. Városnéző sétára hívtuk a helyi társklubok tagjait, az érdeklődőket és a városunkba látogató komlói TKME tagcsoport tagjait. Reggel 8 órakor volt a gyülekező a Luther téren, ahol Lantos Imre klubvezető köszöntötte a megjelent vendégeket és beszélt a téren található kút történetéről. Megkezdve utunkat először felkerestük Fridrich János Fényirdáját, ahol Kerényi Géza mutatta be a műtermet, majd a városi galériát tekintettük meg. A téren még megnéztük a Szent Miklósról elnevezett görögkeleti templomot. Sétánkat folytatva a város főterére értünk, ahol bemutattuk a környező épületeket és a téren levő szobrokat. Ezután átsétáltunk az Erzsébet térre az első világháborús emlékműhöz, majd betértünk a Szent Anna katolikus templomba. A templomot megkerülve jutottunk le a Kurca-parti sétányra. Az Eszperantó fahídon átsétálva értünk a Széchényi ligetbe, itt megtekintettük a Koszta József Múzeumot. A megjelent vendégeket dr. Szabó János múzeumigazgató köszöntötte, majd bemutatta a régészeti termet. A múzeum többi részét Labátné Nann Piroska és Lantos Imre ismertette. Meglepetésben is részesült a több mint 80 fős társaság, mert Vidovics Ferenc órásmester bemutatta és meg is szólaltatta ő és fia által felújított Susanna zenegépet, ami nagy élményt nyújtott mindenkinek. Kis pihenés után a csoport felkereste a Kossuth téren levő református nagytemplomot, ami az Alföld leghosszabb hajójú temploma. A templomot és az új református galériát Kovách Péter Református lelkész mutatta be. Programunkat a művelődési és ifjúsági házban fejeztük be, ahol meghallgattuk Balla Tibor és Zöldi Lászlóné tekerőlant bemutatóját. A városi sétáról Marsovszki István klubtag és jómagam is készítettünk fényképeket így örökítve meg a nap eseményeit.

Klubunk már több alkalommal mutatta be így a várost TKME tagcsoportoknak, legközelebb október 9-én lesz városbemutató séta a budapesti tagcsoport részére, amire szeretettel várunk minden érdeklődőt.

Ezúton szeretnénk mindenkinek megköszönni a program színvonalas lebonyolításához nyújtott segítségét. Továbbra is valljuk. A világból annyi a miénk, amennyit meglátunk belőle.

Nagy Zsolt
klubtag


<<< Vissza