<<< Vissza

Agrárkörnyezet

2004. november 19.

 
Gazdálkodási támogatást igényelhetnek azok a gazdák, akik a meghirdetett célprogramok valamelyikébe belépnek.
Az agrárkörnyezet - gazdálkodás célja a természeti erőforrások fenntartása, az élelmiszerbiztonság elősegítése. A támogatás terület, illetve állatlétszám alapú. Az, hogy ki melyik program csoporthoz nyújthatja be a kérelmét attól függ: szántó, vagy gyepterületen gazdálkodik-e - magyarázza Marsi Tibor falugazdász, akihez információért és nyomtatványért fordulhatnak a szentesiek. A szántóföldi agrárkörnyezet - gazdálkodási programon belül például az alapszintű szántóföldi programtól, az érzékeny természeti területeken alkalmazható szántóföldi növénytermesztési célprogramig, széles skálán dönthetik el a gazdák melyikben szeretnének részt venni, mely legalább öt, legfeljebb húsz évet jelent. Elkél tehát a szakember segítsége.

A támogatás elbírálásakor a különböző csoportokban természetesen eltérő feltételeknek kell megfelelni, ami a támogatások mértékének sokszínűségét is jelenti. Így az alapszintű szántóföldi célprogramnál ez hektáronként 24 ezer 500 forintos, az ökológiai szántóföldi növénytermesztésénél közel 81 ezer forintos támogatást jelent.
Állattartók esetében az idei gazdasági évben az őshonos állatok programját hirdették meg az agrárkörnyezet - gazdálkodási program keretében . Ez alatt a magas genetikai értéket képviselő lófajtákat, a magyar szürke szarvasmarhát, az őshonos juh és őshonos baromfit sorolja a falugazdász.

A beérkezett kérelmeket - melyekhez blokktérkép, és uniós regisztrációs szám is szükséges - pontozási táblázat alapján értékelik, a vissza nem térítendő támogatás november huszonhatodikáig igényelhető.

Nagy Andrea


<<< Vissza