<<< Vissza

Az első NETPHONE Szentesen!
Ingyenesen lehet telefonálni az intézmények között!

2004. november 19.

 
Az interneten keresztüli telefonálást aligha nevezhetnénk nóvumnak, ám mivel a távközlési díjak jól tartják magukat, ráadásul egyre több szolgáltató jelenik meg a piacon érdemes átgondolni ezt a lehetőséget.

Az internet lökésszerű terjeszkedésének nem tudott ellenállni a telefónia és az IP (Internet Protokol) alapú telefonálás pár év múlva olyan természetes lesz, mint ma a mobilkészülék használata. Ennek a fejlődésnek első jelei már megtalálhatók Szentesen is.

Szentesen az első ilyen kapcsolatot a Klauzál Gábor Általános Iskola és a Városi Intézmények Gazdasági Irodája (VIGI) között építették ki a Tanet Kft. szakemberei.

Szentesen és környékén szinte mindegyik közintézmény ugyanazon az internet szolgáltatón keresztül (Tanet Kft.) kapcsolódik a világhálóra, és gyakorlatilag mindegyik vezeték nélküli internet kapcsolattal rendelkezik. Ez a közös hálózat adta az ötletet, amely tűzfal programmal védett a külső támadások, internet kalózokkal szemben, hogy a kiépült biztonságos hálózatot továbbfejlesztve kihasználják annak összes lehetőségét. Ezek közé tartozik a telefonálás.

Tariné Lantos Piroska (képünkön) a Klauzál Gábor Általános Iskola igazgatónőjétől megtudtuk, hogy a telefonforgalmuknak igen nagy százalékát a VIGI-vel bonyolítják le és ez az új lehetőség egy év alatt behozza a ráfordított összeget. Egy ilyen telefon közel 40 ezer forintba kerül.

Így már nem csak postai levélben, vagy helyi hívásos tarifával tarthatják a kapcsolatot az intézmények dolgozói, hanem a normál vezetékes telefon mellé elhelyezett Welltech készüléken, amelyen egy gombnyomás után már beszélhetnek is a felek. A beszélgetés a két pont között zajlik kódolt adatátvitelben és így teljesen lehallgathatatlan. Persze nem ez a legnagyobb előnye, hanem az ára, az ami vonzó, ugyanis a meglévő net-es összeköttetés része, semmilyen felárat, percdíjat, kapcsolási díjat nem kell fizetni. Még ebben az évben folytatódik a helyi intézményi hálózat kiépítése. Ha a kísérletek beválnak, a Polgármesteri Hivatal és további iskolák is csökkenthetik telefonköltségeiket.

Kép és szöveg: Vidovics Ferenc


<<< Vissza