<<< Vissza

A madarakról...

2004. november 19.

 
Dr. Bod Péter előadását szerencsém volt meghallgatni. A liget északi oldalát övező Vecseri-fok oldalai, partjai, párhuzamos sétány közötti terület emberi beavatkozás - munkaeszközök - nélküli térség avarjában a madarak élelmet lelnének. Bokrokon, fákon, vízinövényeken háboríthatatlanul fészkelhetnének, élhetnének... A fauna állatvilága figyelemre érdemes lehet. A sétány másik oldala a gyermekek mozgástere. Madárházakról, különböző tanácsok jelennek meg a bebúvó nyílások méreteiről, tájolásukról. Mátrafüred térségében erdész szakmunkástanulók rudakkal emelték a madárodúkat kb. 5-6 méter magasságba és akasztották az ágakra. Ezeket a légáramlat forgatta. Lakói lettek-e, nem tudom. A madarak környezetünkben hasznosak, a rovarokat csipegetik.

Az esőcsatornában a falevél elszaporodott, kitakarítani szándékoztam. Feketerigó pár észlelte, hogy alatta rejtőzik az élelem. A leveleket kiszórták, alig maradt benne. A begyüket megtömték. Kapálás közben és után megjelennek, a göröngyöket egyengetik, kapargálnák, eszegetnek. Ezek az élmények feledhetetlenek. Mesterséges etetéssel azonban elszoknak a természetes életmódjuktól. Ezt láttam 1995-ben Balatonfürden. A szívkórház gazdaságvezetése kért bennünket: "a sirályokat, vadkacsákat, hattyúkat ne etessük. A kenyeret nem sajnálják, de a madarak elszoknak a természetes élelemszerzéstől". Akik erre nem hallgattak, vásároltak különböző madáreleséget. A sirályok a levegőben elkapkodták, egymásnak repültek, érdekesnek, szórakoztatónak aligha nevezhető. A vízimadarak várták a mesterséges élelmet. A víz alá ritkán buktak. Meghíztak. Esténként a hattyúk, kacsák nehezen bírtak felemelkedni, szálláshelyeikre elrepülni.

Környezetbe szoktatott állatokat pl. Afrikában, Indiában igyekszenek természetes élettereikre visszaszoktatni. Ezt láthatjuk, olvashatjuk.

Dr. Bod Péter a múzeumi rendezvény, köztiszteletnek örvendő előadója vázolta a közelmúltról: "a madarak a légvezetékeket (telefon, villany) megterhelték, a leszakadás veszélyéig. Napjainkra megfogyatkoztak".

Fecskéket keveset lehet látni. Néhány házi veréb, ha kertünkbe téved, annak is örülünk. Természetes élettereinek biztosítása eredményezheti szaporodásukat. Ebben hasznos segítség lehet a természet élővilágának szakembereinek tájékoztató, tanácsadó sorozata szentesi lapunkban.

Kátai Ferenc


<<< Vissza