<<< Vissza

Nem maradnak ki semmiből

2004. november 19.

 
Nem indult idén első osztály a gr. Széchenyi István Általános Iskolában. Pár éve előfordult hasonló eset, s most az is érezteti hatását.

A tavalyi tizenegy elsőssel szemben idén egyetlen gyerek iratkozott be, a berekháti iskolába, őt átirányították a Petőfibe. Nem volt annyi nagycsoportos óvodás a beiskolázási körzetükben, hogy egy osztályt indíthassanak, magyarázta Polyák Mihályné igazgatónő. Ennek okairól azt mondja, egy évvel tovább lehet tartani a gyerekeket az óvodákban, a május 31-ig születetteket iskolázzák be, s az is hozzájárult még, hogy körzetükből sokan beköltöztek a városba.

Ez a tanév az iskolában az igazgatónő szerint valamivel nehezebbnek ígérkezik az előzőeknél. A gyerekeknél fokozottabban jelentkeznek a magatartási gondok, főleg a 8. osztályukról mondható ez el, ahová tizenöt kamasz fiú jár.

Összesen hetvenkét tanulója van az iskolának, s tizennégy pedagógus tanítja őket. Utóbbiaknál ez állandó létszámnak tekinthető. Ketten gyesen, illetve gyeden vannak, helyettük óraadó tanárokat alkalmaznak.

Öt évvel ezelőtt sem tudtak elsős osztályt indítani, tehát jelenleg ötödik osztály sincs. A felső évfolyamon tanítók a napköziben tanítják le kötelező óraszámuk fennmaradó részét.

Az iskola tanulói október elején a gemenci erdőbe látogattak egy napra. A gyerekek szüleinek anyagi helyzetét is figyelembe kell venniük, mondta az igazgatónő, így részben pályázaton nyert pénzből fedezték a költségeket. Többnapos kirándulást azonban nem tudnak szervezni. A tanévben tervezett programokról Polyák Mihályné elmondta: karácsonykor a szülők részvételével tartanak fenyőünnepet, vers- és mesemondó versenyeket, farsangi bált is rendeznek az iskolában, de rendszeresen részt vesznek a városi jelmezes felvonuláson húsvéti népszokásokhoz kapcsolódó kézműves foglalkozást is tartanak.

Nyáron szépült az iskola: felújították a régi szolgálati lakás elejénél a balesetveszélyessé vált teraszt.

A számítástechnika oktatása külön tanteremben, 9 gépen folyik míg otthon csak 3-4 tanulónak van gépe. Másik kiemelt terület az oktatásban az ének-zene, pályázati pénzen vásárolt népi hangszerek segítségével javíthatják az énekórák hangulatát. Egyetlen hátrányát említi az igazgatónő a városszéli iskolának:

- Problémásabb bejutnunk a gyermekkönyvtárba, vagy a színházi előadásokra, de azért, mert távol vagyunk a várostól, még nem maradtunk le egyetlen előadásról sem. Otthonról úgysem mennének el a gyerekek, így az iskola szervezésében vesznek részt a programokon.

Darók József


<<< Vissza