<<< Vissza |
Tóni bácsi konyhája |
2004. november 19. |
Libaleves Hozzávalók: Egy fél liba, sárgarépa, petrezselyemgyökér, kis fej vöröshagyma, karalábé, zeller, kelkáposzta, 10 dkg gomba, 1 gerezd fokhagyma, 1 csomó zöldpetrezselyem, 1 db zöldpaprika, 1 db paradicsom, só, egész bors, sáfrány. Elkészítés: A megtisztított libát feldaraboljuk. Egy nagyobb edénybe tesszük, hideg vizet öntünk rá és feltesszük főni. Ízlés szerint adunk hozzá vöröshagymát, fokhagymát, sót, borsot, sáfrányt. Ha a hús félig megpuhult belerakjuk a metéltre vágott sárgarépát, petrezselyemgyökeret, gombát, karalábét. Lassú tűzön főzzük, éppen csak gyöngyözzön a leves teteje. A főzési idő kb. 3 óra. Amikor a leves elkészült, mielőtt leszűrnénk 15 percig pihentetjük. Tálaláskor a levesestál aljába helyezzük a kicsontozott libahúst, rá a zöldségeket és felöntjük a forró levessel. Betétként finommetéltet vagy lúdgége tésztát adunk hozzá. Rakott kelbimbó Hozzávalók: 20 dkg darált hús, 40 dkg kelbimbó, 1 natúr joghurt, őrölt bors, só, 3 evőkanál reszelt sajt, 2 evőkanál étolaj, margarin. Elkészítése: A kelbimbót megtisztítjuk és sós vízben megfőzzük, majd leszűrjük. Étolajon megpirítjuk a darált húst. Egy tűzálló tálat margarinnal kikenünk és beletesszük a kelbimbó felét. Erre simítjuk a húst, majd a maradék kelbimbót. Rétegenként sóval és őrölt borssal hintjük meg. A joghurtot összekeverjük a sajttal és a kelbimbóra öntjük. Előmelegített sütőben készre sütjük. Jó étvágyat! |