<<< Vissza

Így volt!

2004. november 19.

 
Mondatok feljegyzéseimből 1989 novemberében és decemberében.

November 1.: Szűrös Mátyásnak mondom: "Félek, hogy népünk rossz kérdést kap november 26-án és ezért csak rosszul válaszolhatja meg. Kérdem: reális-e félelmem? Az elnök "igen"-nel felelt,...viszont azt is mondta: ez a nép kritikus pillanatban jól tud dönteni..." (Kiderült: majdnem igaza lett.)

November 10.: Leomlanak Jerikó falai...A reggeli hírek arról szólnak: a berlini fal elvesztette jelentőségét. Micsoda történelmi idő!

November 22.: Meghalt Nagyajtósi Pista bácsi. Csendes, művelt, korrekt ember volt. És hitvalló. Szépen akarom eltemetni.

November 23.: Esik az eső. Csúnya idő. Csehszlovákiában mozog a föld. A történelem kereke meglódult. Nem tudom, hányadszor írom ezt le...

November 24.: Egy pártpolitikus mondja a népszavazásról: "Kérem, ez nem erkölcsi kérdés. Ez politika". Ebben a vészes zűrzavarban a magyar népen csak a csoda segít...

November 26.: Este 22 óra 50 perc az idő. Prágában és egész Csehszlovákiában folyik a nép elszánt, fegyelmezett felkelése a kommunista hatalom ellen. Igazi prágai tavasz a télben! Itt pedig egy siralmas és gyalázatos procedúra, ahol reszkető tudatlan öregek s kommunista-ellenességet lihegő fiatal értelmiségiek szavaznak "négy igen"-nel, s nem is sejtik, hogy a magyar Gorbacsov és a magyar Dubcek ellen szavaznak. Az eredmény eddig ismeretlen. Havazás bénítja az eredmények befutását, mintha a természet is fékezni akarná a végkifejletet, annak kiderülését, hogy "Izrael leszavazta Mózest, az első keresztények pedig Szent Pált."

November 27.: Fantasztikus a csehszlovák nép fegyelmezett felkelése...!

November 28.: Eltemettem Nagyajtósi Istvánt. Azt hiszem, hogy hitvallásos életéért megérdemelte a szép gyászbeszédet. A gimnázium igazgatója is kitett magáért. Hanem mi történt ma reggel? Egy, nálam kora reggel látogatást tett pártpolitikus ajkán kiszaladt ez a szó: "A politika a nép manipulálása". Hátha ez így van - mondtam én -, akkor az erkölcsi értékek nevében harcolok ez ellen. Megvallom, elég indulatos voltam. S az is biztos, hogy tisztességes politikára én már nem számíthatok hátralévő éveim során. Koldus ez az ország, de már marakodnak: ki legyen az úr felette? Ki legyen a koldusok királya?...

December 3.: Ádvent. Hangulatos szentmise...Beszédem rövid volt, de magvas. "Az Úr világosságába kell helyezkednünk, s benne meglátnunk a bennünk lévő jó embert, s megtalálnunk a beteg társadalom számára is a jó embereket..."

Ennyi a naplómból. Még csak azt teszem hozzá, hogy ha Biblia szerint az emberiség története ott, a Paradicsomban, sátáni manipulációval és hazugsággal kezdődött, akkor miért ne kezdődött volna az új Magyar Köztársaság története is hazugsággal? A kérdés pesszimistán hangzik, de ha vannak még jó emberek, minden rosszból kisarjadhat a jó is. Ebből nem engedhetünk!!!

Nagyajtósi Pista bácsi megúszta 1989. november 26-át, de ha Istennél van, szeressen minket, s imádkozzon értünk december 5-én még akkor is, ha látja, hogy "ránk, bűnösökre minden verés ránk fér!"

Tegye ezt meg sok hálás tanítvány kedvéért is, mint volt francia tanár, hiszen neki ez már nem okozhat gondot, mert látja Istent, akiről írva van: "Il n' est pas le Dieu des morts, mais des vivants." (Isten nem a holtak Istene, hanem az élőké.) Hátha életre vagyunk ítélve annak ellenére, hogy franciák ebben nem nagyon voltak segítségünkre. (Trianon!)

Vági László


<<< Vissza