<<< Vissza

A számítástechnikai kultúra fejlesztése
Informatika - nagy lehetőség, kisvárosnak is

2004. november 19.

 
Október 23-án Tímár Ferenc mérnök-tanár, vállalkozó "Szentes Városért" emlékérmet vehetett át Szirbik Imre polgármestertől. A képviselő-testület által adományozott kitüntetést a város informatikai kultúrájának fejlesztéséért kapta.

Közel negyedszázada annak, hogy elsőként teremtette meg a számítógépes ismeretek elsajátításának szervezett formáit a Pollák Antal Műszaki Szakközépiskola tanáraként, majd magániskola keretei között folytatta a munkát. Fáradhatatlanul dolgozik a jelen dokumentálásán, az elődök hagyatékának megőrzésén. Munkájának köszönhetően számos városi kiadvány, CD megtekinthető az interneten is. Folyamatosan munkálkodik a város honlapjának igényes megjelenítésén a világhálón.

- A lokálpatrióták között emlegetik, pedig úgy tudom, nem is szentesi. Mi kötötte, köti ma is a városhoz?

- Valóban én is a "gyütt-nem-möntek" közé tartozom. Endrődön születtem, az általános iskolát Hunyán és Gyomán végeztem, Békés megyében. 1970-ben, az Ipari Szakközépben - a mai Pollák elődjében - tanultam tovább, mint akkoriban oly sokan a Viharsarokból. Az iskola és a kollégium volt a szellemi eszmélésem színtere és a páromat is itt ismertem meg. Ma már teljesen szentesinek érzem magam.

- Legtöbben a számítástechnika kapcsán ismerik, pedig nem ez az eredeti szakmája.

- Villamos gépek szakon végeztem el a Kandót, később ugyanott szereztem tanári diplomát. Mondhatom abban az időben a villamos szakma volt a hobbim is, amit nagyon szerettem tanítani. Emellett "rádióamatőrködtem" és a Bárdos Lajos Vegyes Karban is énekeltem majd tíz évig.

- A komputerek világa mióta foglalkoztatja?

- Lassan már húsz éve. Műszaki tanárként dolgoztam egykori középiskolámban, amikor megjelentek az iskolai és házi számítógépek. A HT-1080Z és a Commodore ma már keveseknek ismerős, Gulyás Laci és Szili Imre kollégáimmal mi ezeken kezdtünk. Nagy élmény volt saját diákjainkkal együtt felfedezni ezt a technikát.

- Ma egyik fő tevékenységnek a számítástechnika oktatását tartja. Mikor kezdte el a tanfolyamok szervezését?

- Először az ifjúsági házban, később a Pollákban, tizenegy éve pedig már vállalkozóként oktatom a számítástechnikát. Egész generációk maradtak ki az iskolarendszerű számítástechnikai képzésből, akik elsőként itt éreztek rá a ma oly gyakran hangoztatott élethossziglan való tanulás fontosságára.

- Napjainkban az internet jelenti sokunk számára a kihívást...

- Tíz éve az elsők között lett e-mail címem, és egy évre rá Vida-Szűcs Lajossal mi hoztuk össze Szentes első internetes oldalát. Ezt később számos más weboldal követte, amelyek elkészítésében már Niethammer Zoltánnal dolgoztunk össze.

- A város honlapjára büszkék lehetnek a szentesiek.

- Ez Vidovics Feri tehetségét is dicséri, akivel 2001 óta gondozzuk a város internetes újságját, a Szentesi Mozaikot. Erre különösen büszkék vagyunk, mert a színvonalas, friss helyi tartalom sokakat csábított és csábít a világháló használói közé. Számukra már nem valamiféle lila köd az internet!

- Helytörténeti CD-k, weboldalak és más helyi tartalmak - ma már országos szinten is hangsúlyt kap ezek fontossága.

- Kétezerben még kuriózumnak számított, amikor a kétkötetes Helyismereti kézikönyv kibővített változata CD-n és az interneten is megjelent. Szerencsémre a szerkesztők egyike Kis-Rácz Antalné volt, akivel az óta hasonló munkában dolgozhattam együtt. Ma már nyilvánvaló, hogy a nyomtatott kiadványokhoz képest a digitális hordozók, főleg kis példányszám esetén olcsóbbak, nem is szólva a folyamatos frissítés lehetőségéről. Emellett általuk közzé tehető a szöveg és a kép mellett hang is, 2000 óta például a képviselő-testület jegyzőkönyvei már a megszólalók hangjával együtt kerülnek rá CD-re, illetve az internetre.

- Az eMagyarország programmal hogyan került kapcsolatba?

- A Városi Könyvtár Kht.-val közösen sikerrel pályáztunk, így most kedvezményesen lehet nálunk is internetezni. Úgy gondolom, nem szabad hagyni, hogy térségünk a szélesedő informatikai szakadék vesztes oldalán maradjon. A számítástechnikai kultúra fejlesztése nagyobb esélyt jelent a jövőbeli boldogulásban egy kisváros számára is. Emiatt külön öröm volt számomra az elismerés. Úgy érezhetem, hogy ezen keresztül az informatika fontossága is nagyobb hangsúlyt kapott.


<<< Vissza