<<< Vissza

A Kurca vízminősége

2004. november 19.

 
Önálló, illetve képviselő-társaival közösen benyújtott módosító indítványokról számolt be Farkas Sándor országgyűlési képviselő legutóbbi sajtótájékoztatóján. Elmondta, elsősorban a kormány szociális ígéreteinek megvalósításához kívánnak "segítséget nyújtani", olyan dolgokban, amelyek sem az idei, sem a jövő évi kormány-, illetve költségvetési programban nem szerepelnek. Itt említette a honatya a magyar gazdaság fellendítését, versenyképességének jobbítását, valamint az önkormányzatok kiemelt támogatását.

Csongrád és térsége országgyűlési képviselőjével, Vincze Lászlóval közösen kidolgozott módosító indítványban az alapfokú művészeti oktatásra szánt összeget emelnék, mintegy 25 százalékkal. A megyei képviselőkkel összefogva, a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság helyzetén kívánnak segíteni. A közel 450 milliós támogatást személyi juttatásokra, munkaadói terhelői járulékokra és dologi kiadásokra fordítanák. A nemzeti lovas-program indításához 400 millió forintot szeretnének jóváhagyatni.

Említést nyert, az országgyűlési képviselő közel negyven módosító indítvány előkészítője. Ezek között szerepel a mezőgazdasági minősítés és törzstenyészet fenntartására, az agrárkutató intézetek, az ágazati szakmai szervezetek és képviseletek támogatására készült indítvány. Mint elmondta, ebben benne van a csongrádi borvidék támogatása. A vízügyi feladatok ellátására plusz 40 millió forintot javasolt a költségvetési alapból. Mint hallottuk, ezek mind a szintet megtartandó kérések.

- Él egy közös javaslat: az osztatlan földtulajdonnak a megszűntetésére, kimérésére szolgáló pluszforrás. Ma már tudjuk, a költségvetés csak 1,2 milliárd forintot irányoz elő az osztatlan földtulajdon kimérésére. Amennyiben 60 százalékos kimérési szintet szeretnénk elérni, ahhoz minimum 3 milliárdos pluszforrás szükséges. A teljeshez legalább 7 milliárd kellene - jelentette ki a képviselő.

A nemzeti és vidékfejlesztési tervben fontosnak tartja az önálló gazdaságok, termelői csoportok támogatását. Pluszforrást jelölt meg a környezetvédelmi és állatjóléti program megvalósításához, a tenyésztési hozzájárulás, a génalapok fenntartására, továbbá a szövetkezi üzletrészek kifizetésére, rendezésére. Javaslatot tett arra vonatkozóan, hogy a kormányzat 2005-ben tekintsen el az úgynevezett vízkészlet használati járulék szedésétől. A Magyar Lovas Szövetség elnökeként a - sporttámogatások megharmadolása miatt - 60 millió forinttal szeretné támogatni a sportágat.

Hazai vizekre evezve a képviselő elmondta: a vízügyi igazgatósággal egyeztetve beterjesztésében kérte, hogy a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium 30 millió forintot juttasson a Kurca vízrendszerének élővízzel való ellátására. Ez hatszori átöblítést, átmosatást tesz lehetővé, ami sokat javítana a vízminőségén.
A környező településeken egyelőre nincs lehetőség arra, hogy elindulhasson a szennyvízprogram. A képviselő megjegyezte: komoly gondok vannak a vízminőséggel is. Javítására, a s szennyvízhálózat kialakítására a kistérségben 5 milliárd forint javasol. A termálkutak működtetése, a megfelelő műszaki háttér biztosítására 400 millió forint külön támogatást kér. Farkas Sándor a 451-es már felújított szakaszától, illetve a Csongrádot elkerülő új szakasz megépítésére tett 2,5 milliárdos javaslatot, hogy Szentes pár kilométerrel közelebb kerülne az autópályához. Másrészt útminőségben is javulna a helyzet.

Összességében 7,5 milliárd forint körül van az egész módosító indítvány. Mennyi remény van a teljesülésre? Lapunk érdeklődésére a honatya elmondta: innentől kezdve a kormány befogadó képességén múlik az egész.
Meggyőződése szerint minden javaslatnak reális alapja van. Mindenegyes módosító indítványban megjelölte a forrást is. Ebben a gazdaságban sokkal több lehetőség van, mint amire a költségvetés tervezve lett - jegyezte meg.
Várhatóan december 20-án lesz zárószavazás.

L. J.


<<< Vissza