XXXV. évfolyam 29. szám
Vissza a legfrissebb számokhoz

Századunk nagy kihívása
 

2004. július 23.


Károlyi László '93-ban került az akkori Kontavill Rt-hez. Villamosmérnöki diplomával dolgozott szervezőként, vezetői beosztásban. Projekt-menedzserként feladatul kapta, hogy a Legrand Rt. elvárásai szerint (a francia nagyvállalat akkor vásárolta meg a céget) alakítsák át a részvénytársaságot. Mindez érintette a különböző szakmai területeket, a pénzügyi rendszert, a működést. A hároméves projektben a Legrand elvárási szintre kellett hozni a különböző szakmai, műszaki szabályzásokat, a működtetést. A felújításra 600 millió forintot költöttek, '93 és '96 között ennyi volt a beruházás, ezen kívül 300 millió forint extraköltséggel felújították az üzemcsarnokokat is. Sikeresen zárult az egész, Károlyi László elnöki dicséretet is kapott, a kivitelezésben jelentős részt vállaló csapat pedig különböző szintű elismeréseket.


Bővebben


 

Mordvincev érmei
 

2004. július 23.


Békéscsaba adott otthont július 16-17-18-án az Országos Vidék Úszóbajnokságnak. A Kurca-parti úszó fiúk és lányok is sikeresen szerepeltek a szalámiról híres városban.
Mordvincev Sándor (1988-89-es korosztály) két arany és egy bronzéremmel tért haza, ezen kívül még három úszásnemben ért el negyedik helyezést (200 m gyors 1., 200 m vegyes 1., 100 m pillangó 3., 100 m gyors 4., 50 m pillangó 4., 50 m gyors 4.). Bányai Barna (1990-91) 50 m gyorson a negyedik helyet szerezte meg.
A Szentes Városi Úszóklub tagjai több számban is indultak. A Bordás Ágnes, Magyar Alexandra, Talmácsi Nikoletta, Csák Anikó összeállítású csapat 4x50 m gyorsváltóban és a 4x50 m vegyes váltóban negyedikek lettek. Az úszókat Kádár Róbert és az edzői kollektíva készítette fel a versenyre.

 


 

Páratlan Coctail-party
 

2004. július 23.


Tizenharmadik alkalommal csaptak a húrokba a zenészek a Kurca- parti Coctail-partyn múlt héten pénteken. A baljós szám nem hozott esőfelhőket az ifjúsági park színpada előtt gyülekező nézőkre, bár előzőleg még ettől tartott a szervező, Mészáros Gábor. A színpadon Murphy néven ismert billentyűs, a Murphy Band vezetője az élő zenét pártolja.


Bővebben


 

Megszűnik a jelenlegi káosz
Készül a Kossuth utca rendezési terve

2004. július 23.


A képviselő-testület március 19-ei ülésén első olvasatban tárgyalta a Kossuth Lajos utca forgalomcsillapításával kapcsolatos vitaanyagot. A tárgyban három alkalommal lakossági fórumot tartottak a Klauzál Gábor Általános Iskolában. A rendezvényt mérsékelt érdeklődés kísérte.


Bővebben


 

Nyári egyetem
 

2004. július 23.


A Hegedűs László Helyőrségi Klub hatodik alkalommal ad helyet a Tiszai Euroatlanti Nyári Egyetem rendezvénysorozatának, amelynek elméleti blokkjai: gazdaság és biztonság, integráció és globalizáció, az önkéntes hadsereg, humán erő és az EU. A kommunikációs blokknak humánerő és haderőreform a témája.

A rendezvényt ünnepélyes keretek között július 25-én, vasárnap 18 órakor órakor nyitják meg Csongrádon, a Körös-torokban.

A nyári egyetem előadói közül találkozhatnak a résztvevők dr. Baráth Etele államtitkárral, Eszes Máté íróval, dr. Bató Éva pszichológussal, Mucsi József szociológussal.


 

A feszület ereje
 

2004. július 23.


Utóbbi időkben azt vettem észre magamon, hogy ha nagy nehezen sétálásra szánom el magam, a Magyartés felé vezető úton indulok el Skodámmal, hogy aztán megálljak egy útszéli feszületnél: járkáljak egyet, nézelődjek, és lássak erdőt, elnyúló pusztaságot, s közben elgondolkodjam.


Bővebben


 

Nagyapa folytatja
 

2004. július 23.


Kovács bognármester Nagyhegy 359. szám alatt, Kisköröndi út-Motorgarázs dűlő eleji bérelt tanyában lakott és ott dolgozott. Kéziszerszámokkal mezőgazdasági munkaeszközöket javított, és rokkákat készített. Műhelyéből sertésperzselők is kikerültek a múlt század első felében. Jeles szakemberként ismertük. Öt leány, hat fiú gyermeke volt. Nagyhegy legnagyobb számú családja.

Becsületesen, szegény körülmények között éltek. Aligha ehettek jóllakásig. A század második felében elköltöztek a Szőlőszél, a kunszentmártoni út sarkán lévő Nagyhegy 388. sz. épületbe. Itt néhány éve még "Jóllaki csárda" volt. A családfő ekkor már a Pankotai ÁG alkalmazottja: szakmájában, gépészetben tevékenykedett szorgalmasan.
A gyermekek felnőttek. Szüleik példás életútját folytatták. Sándor 19 éves korától az építőiparban föld- és betonmunkát végzett. Olykor erejét meghaladó mértékben... Rokkant nyugdíjazásáig. Feleségével, két leánygyermeket neveltek. Immár nagyszülők, három leány, egy fiú unokára is odafigyelnek. Nagyapa - édesapja faiparos példáján - sámlit, talicskát, kislovakat, fiakert készített unokáinak. Ezek a tárgyak is emlékeztetik őket a szerető, szorgos munkás nagyapára, aki súlyos betegségben 2004-ben 64 éves korában elhunyt.

Kátai Ferenc


 

A református templomok története (2.)
 

2004. július 23.


A harmadik

Az egyházközség vezetői, Gál István lelkipásztor és Vecseri Mihály gondnok kérelemmel fordultak a Helytartótanácshoz, hogy új templomot építhessen a gyülekezet a leégett helyett. Az engedély 1761 februárjában érkezett meg. Eszerint "a templom, tornyával a régi alapon, szilárd anyagból felépülhet ugyan, de csak deszka boltozattal és sem díszes nem lehet, sem külsejére nem szabad a római katolikus templomokhoz hasonlítania."


Bővebben


 

Lakóház, könyvtár, majd pékség
Kilencven éve épült

2004. július 23.


Több téves adat terjedt el az evangélikus templom melletti, a közelmúltban szépen felújított emeletes épületről. Némelyek tudni vélik, hogy az 1930-as években épült Antal Endre helyi mérnök tervei alapján, és evangélikus elemi népiskolaként működött. Mindez téves. Az épület hiteles története röviden a következő.


Bővebben


 

Gondolatok
 

2004. július 23.


A közös élmények, de főleg a közösen átélt szenvedések egy egész életre szóló kapcsolatot alapoznak meg.
Egyre több a házasság helyett élettársi kapcsolat választása. Mit mondjak? Azt hiszem, hogy egyre kevesebben vannak azok, akik egész életükre szóló kapcsolatra vágynak, s azért minden áldozatra készek. Nekem meggyőződésem, hogy igazán boldog csak az lehet, aki megtalálja élete Istentől rendelt párját és szentül vállalt házasságban él.

Azt azonban mindenkinek ajánlom, hogy esküvőt csak az tartson, aki esküvel is elkötelezi magát a "holtomiglan-hontáiglanra". Ha azt nem vállalja, ne tartson esküvőt, hanem maradjon a házasságkötés jogi szerződése megkötésénél, amely lévén jogi szerződés, jogi úton fel is bontható.

Akarsz óriás lenni? Állj meg egy hangyaboly mellett, válassz ki magadnak egy hangyát, mérd fel mekkora és hozzá képest mekkora vagy te.

Olvasom, hogy a békéhez két fél kell. Igaz. Sajnos, a gyűlölködéshez egy is elég. Kár...

Dr. Imre Ernő


 

Nyitott klub fiataloknak
 

2004. július 23.


Pénteken megkezdi működését a "Nyitott Ház" nevű program keretében megvalósuló Pepita Macska nevű klub, amely a Szabadidős Sportklub Tóth József utca 28/A szám alatti helyiségében várja minden pénteken és szombaton, este 9 órától hajnal 2-ig az alkohol nélküli kulturált szórakozásra vágyó fiatalokat.


Bővebben


 

Ki lesz a díszpolgár?
 

2004. július 23.


Az előző évekhez hasonlóan a polgármesteri hivatal ismét kéri a város lakosságát, az intézményeket, a szervezeteket tegyenek javaslatot azon személyekre, csoportokra, akiket méltónak tartanak arra, hogy részükre a "Szentes Város Díszpolgára" cím, illetve a "Városért Emlékérem" 2004-ben odaítélésre kerüljön.


Bővebben


 

Zöldrovat
 

2004. július 23.


Az utóbbi években nagyon kevés csapadék hullott. Már-már félsivatagi éghajlat alakult ki. Az élő környezet ezt nagyon megszenvedte. Az idén lehullott csapadéktól némileg erőre kaptak a növények. Az elmúlt hetekben azonban ismét kevés eső esett. Fontos tehát, hogy minél hatékonyabban őrizzük meg a csapadékot és az öntözővizet.

Ezt szolgálja a négy talajművelési eljárás: őszi ásás, a talaj felső rétegének porhanyítása (kapálás), a gyomirtás, a talaj felszínének takarása szerves anyagokkal (mulcsozás).

A mulcsozásnak jelentős hatása van a talaj hőgazdálkodására is. Télen a felfagyás ellen, nyáron pedig a túlzott felmelegedéstől véd. Mulcsozásra használható anyagok: lekaszált fű, törek, szalma, rostos tőzeg, fűrészpor, homok, friss komposzt, fenyőkéreg, szalmás istállótrágya, stb. A takaróanyagot mindig a frissen megművelt gyomoktól mentes, nyári időszakban alaposan beöntözött talajra terítsük ki 6-8 cm vastagságban. Ez a réteg egy idő után megülepszik, elnemezesedik és őrködik a talajélet felett. A szerves anyagok elkorhadásuk esetén beáshatóak a talajba, ahol a humuszkészletet gyarapítják.


 

Szűrőbusz Szegeden
 

2004. július 23.


Rossz táplálkozási szokások, kevés sport, egyre több túlsúlyos és valamilyen ortopédiai elváltozásban szenvedő általános és középiskolás. A megoldást a prevenció és a problémák idejében történő felismerése jelentheti. Ezt segíti a MOL által indított, az Egészségügyi, Szociális és Családügyi Minisztérium, az Országos Tisztifőorvosi Hivatal szakmai támogatásával zajló országos szűrőprogram, amelynek keretében szemészeti és ortopédiai szűrést végeznek az általános iskolások körében A "Mi száMOLunk a gyermekekkel" címet viselő országos rendezvénysorozat július 24-én, szombaton érkezik Szegedre, ahol 10 és 18 óra között a Szeged Plaza előtt parkol az emeletes busz, ahol a szűrést végzik.

 


 

Visszajárnak a néptánc táborba
 

2004. július 23.


"Ki játszik ilyet, majd megmondom, milyet..." - ezt a dalt is énekelték a népi játék és néptánc tábor résztvevői múlt héten. S hogy kik, és mit játszottak?

Hankó Györgyné szervezésében és Nagy Istvánné segítő munkájával negyedik éve csendülnek fel régebbi, már ismerős és újonnan tanult népdalok, mondókák a Zöldág Mozgáskultúra és Sportegyesület Kiss Bálint utcai termében. Emellett népi ritmusjátékokkal, néptánc-tanulással, kézműves foglalkozással, valamint változatos külső programokkal telik a hét a táborban.


Bővebben


 

Két új füzet
 

2004. július 23.


A Jehova Tanúi megkezdték éves kongresszus sorozatukat, melynek első helyszíne az elmúlt hétvégén, a Szegedi Városi Sportcsarnokban megtartott háromnapos rendezvény volt. A programon közel 3800-an vettek részt Békés, Csongrád, Bács-Kiskun, Jász-Nagykun-Szolnok megyéből és a Vajdaságból.


Bővebben


 

Sakkórák kezdőknek és haladóknak
 

2004. július 23.


A szülők idén is biztos, és jó helyen tudhatták gyermekeiket a szünidei sakktáborban, mely az elmúlt héten zajlott a Móricz Zsigmond Művelődési Házban. Immár hatodik alkalommal ülhettek az általános iskolások a sakktáblákhoz, de nem csak a sorszám nőtt idén, hanem a résztvevőké is. Huszonheten jelentkeztek ezúttal, volt aki a hétfő reggeli kezdéskor.


Bővebben


 

Jó mulatság volt
Honismereti verseny margójára

2004. július 23.


Van egy különös tanulmányi verseny, melynek neve: "Magyarország az én hazám", komplex országismereti és műveltségi verseny.

A honismeret szelleme a Szakmai Középiskolásokért Kulturális Egyesület (SZAKE) bűvös palackjából pattant ki - 20 évvel ezelőtt. Lelkes pedagógusok voltak a kezdeményezői. Olyanok, akik nagyon hittek abban, hogy sokat lehet, sőt sokat kell tenni azért, hogy a szakképző iskolák tanulói közül minél többen váljanak "kiművelt emberfőkké". A verseny célja Magyarország minél sokoldalúbb megismertetése a tanulókkal.(Mindez azokban az időkben fogalmazódott meg, amikor a szakképző iskolákban még sem földrajzot, sem művészeti ismereteket nem tanítottak.)


Bővebben


 

A zene és a színjátszás szeretete
 

2004. július 23.


Turai József kalandos életútja során szinte bejárta az országot. 1954-ben szerezte meg tanítói oklevelét a Szegedi Állami Tanítóképzőben, és 1979-ig, amíg nem került a számára oly kedves Szentes-Magyartési Általános Iskolába, addig az ország legkülönbözőbb pontján tanította a gyermekeket. Az Eötvös József Főiskola Pedagógiai Fakultása nemrégiben arany díszoklevelet adományozott a tanítónak, aki pályaválasztásáról, életének állomásairól, a színjátszásról és a zene örök szeretetéről mesélt.


Bővebben


 

Cserna-Szabó, Festbaum is itt volt
 

2004. július 23.


A "Tükör" Alapítvány szervezésében a negyedik szabadtéri színházi esten szórakozhattak a jelenlévők, amelyen a Horváth Mihály Gimnázium volt és jelenlegi drámatagozatos diákjai léptek fel. Az elmúlt hét szombatján több százan voltak kíváncsiak az előadásra.

A kínálatban színielőadás, zene és felolvasás szerepelt. Az elmúlt évben nagy sikert aratott Kapolcson a Szó, szó, szó című darab, melyet már nem először mutattak be a drámaisok a városban.

A Csongorka és Tündike című modern átdolgozás következett ezután a színpadon. A darab párkapcsolati témát elevenít fel, amelyek egy tizenévest foglalkoztatnak. A darabot Szurmik Zoltán drámatanár rendezte az eredeti elemek átdolgozásával. Zongorán Majtényi András kísért.

Cserna-Szabó András író novelláját gitár kíséretében Perjés Gábornétól hallhatták a nézők. Ezután az egykori szentesi diák Fesztbaum Béla lépett a színpadra. Verset, prózát adott elő, gitáron és zongorán játszott.

 


 

Kétszáz éve született Bajza József
 

2004. július 23.


1804. január 31-én a Heves megyei Szücsiben született az a Bajza József, aki az emberi méltóságát isteni eredetűnek tartotta. Vörösmartyval és Toldyval alkották a reformkor irodalmi triumvirátusát. Széleskörű ismeretanyagát a ferencesek és a piaristák iskoláiban szerezte, itt találkozott Toldy Ferenccel, kivel egy életre szóló barátságot kötött. Birtokos nemeshez illően jogi pályára lépett, még a királyi tábla jegyzője is volt, de Pestre költözve felhagyott e pályával és az irodalomnak élt.


Bővebben


 

Kislánnyal erőszakoskodott
 

2004. július 23.


Öt fős, fiatalkorúakból álló társaság ellen indított eljárást garázdaság, rongálás és lopás miatt a rendőrkapitányság. A díszes kompánia kedden hajlanban a Csongrádi úton, a körforgalomnál fákat tördelt és rongált. Összesen hét gömbakác és két csörgőfa lett a vandálok "áldozata", a kár megközelíti a 90 ezer forintot.


Bővebben


 

Tóni bácsi konyhája
 

2004. július 23.


Tejszínes málnakrém leves

Hozzávalók 4 főre: 25 dkg málna, negyed citrom reszelt héja és leve, liszt, 1 dl tejszín, 1 cs. vaníliás cukor.

Elkészítés: a tejszínt elkeverjük liszttel, turmixgépbe töltjük, beletesszük a hozzávalót és alaposan átturmixoljuk. Tűzálló tálba töltjük, fél liter vízzel felöntjük és gyakori kevergetés mellett néhány percig forraljuk. Melegen vagy lehűtve tálaljuk.


Bővebben


 

Némedi Márk és az ősmagyar íj
 

2004. július 23.


Kevés ember van, aki ismeri az íjászatot, sőt sokan még sportnak sem
tekintik. Ám már évek óta az élő példa ennek cáfolatára Némedi Márk,
íjász. Több éve sportol, MTVE Fábián Gyula emlékverseny első
helyezettje, másodosztályú minősítéssel és a Tradícionális Országos
Bajnokság amatőr harmadik helyezettje két évben. A
szép eredményekkel a Szentesi Szabadidős Sportegyesület íjász
szakosztályának hírnevét öregbíti.


Bővebben


 

Negyedik a Kinizsi
 

2004. július 23.


A Szentesi Kinizsi NB III-as asztalitenisz-csapatának szakosztályvezetőjével Zoltai Zoltánnal értékeltük a 2003-2004-es bajnoki évet.

- A csapat negyedik helyen végzett. Ez megfelel-e az elvártaknak?

- Dobogós helyezésre számítottunk, hiszen ez volt a kitűzött cél. Nagyon szoros volt a középmezőny. Összességében elégedett vagyok a csapat teljesítményével. Erős volt az élmezőny, a Kiskunfélegyháza kiemelkedett. Vereségeink többsége 10-8-as eredményt hozott. A pontvadászat végére leengedett az együttes. Egyéni teljesítmények közül Erdész Tibor volt, aki a legjobb teljesítményt nyújtotta.


Bővebben


 

Győzelem a Jégcsarnokban
 

2004. július 23.


Szentesi lábteniszezők sikerétől volt hangos július első hétvégéjén Szeged. 3-án a Kisstadion adott otthont a Napfény-kupa küzdelmeinek. Itt műanyag borítású, remek pályán mérkőzött a 15 páros, köztük a Ferenczi Zoltán-Papp Tibor duó. A mieink remekül szerepeltek a csoportküzdelmekben, majd a döntőbe jutás is sikerült. Az első helyért a Kurca-parti páros egy szegedi, testnevelés szakos csapattal mérkőzött, és három szettben 2-1-re diadalmaskodtak. Ferencziék két kupát hoztak haza, ez járt a győztesnek. A torna színvonalára jellemző, hogy a második helyezett szegedi páros az elmúlt hét végén az országos profi versenyen a negyedik helyen végzett.


Bővebben


 

A lovaglás segít a személyiségformálásban
 

2004. július 23.


2003-ban megalakítottunk Szentesen a már működő két lovas egyesület mellé, egy harmadikat az Árpád Lovas Egyesületet. A kérdés, hogy miért volt szükség két működő lovasegyesület mellé egy harmadikra? Hiszen a városban, még egy egyesület számára is igen kevés a versenyző.

Az Árpád Lovas Egyesületet megalakításának legfőbb célja az volt, hogy létrehozzon a - Magyarországon új sportágnak számító - westernlovaglás rajongói számára egy szervezetet, amelyben e sportág iránt érdeklődők otthonra találhatnak.


Bővebben


 

Öten az ötkarikáig
 

2004. július 23.


Képümkön: A csapat tagjai a legtöbb támogatást a családjuktól kapták. (Fotó: Vidovics Ferenc)

Július 24-én, szombaton reggel 6 órakor útra kel a St. Jupát Sportegyesület öt tagja, akik Athént szeretnék meghódítani. Valkai Zsolt, a csapat tagja a tervezett út előnyeiről, viszontagságairól és az útvonalról tájékoztat.


Bővebben


 

Mélyben
 

2004. július 23.


Feltehetően öngyilkossági szándékkal ugrott le július 19-én délután 5 órakor a kertvárosi tízemeletes nyolcadik emeletéről a 31 esztendős S. István. Nagy csattanásra lettek figyelmesek az épület alagsori üzleteiben.

Lapunk értesülése szerint az elkeseredett fiatalember egészségi- és munkaügyi problémái miatt már csak ezt tartotta a végső megoldásnak. Kiment az erkélyre, és onnan a mélybe vetette magát. Az alatta levő üzlet napellenzőjére esett.
A mentősök közel 20 percen keresztül küzdöttek István életéért, ezután a kórház sürgősségi osztályára szállították, ahol sérüléseibe belehalt.

(vidovics)

 


 

Csak a dobogón szeretünk végezni...
 

2004. július 23.


...annak is mindhárom fokára jutott egy-egy a Hungerit Szentesi VK leány-utánpótlás csapataiból. Az ifjúságiak a rájátszás első fordulója után még vezettek, de később kijött ellenfeleink erő és korkülönbsége, így a tavalyi harmadik helyezésüket védték meg. Ismerve az ellenfelek lehetőségeit ez nagyon jó eredménynek számít, és bíztató, hogy minden mérkőzésen egyenrangú ellenfélnek számítottunk, s kis szerencsével fényesebb érem is csilloghatott volna gyűjteményünkben.


Bővebben


 

Családi események
 

2004. július 23.


Született: Czinkóczi Mihálynak és Urbán-Szabó Margit Katalinnak (Lapistó tanya 28.) Ivett Noémi, Bujdosó Jánosnak és Kertész Hajnalnak (Mikecz u. 15/A) Petra, Szendrei Józsefnek és Kúti Katalin Erzsébetnek (Villogó u. 11.) Vanessza, Almási Attilának és Bódi Bernadettnek (Körösparti u. 4.) Adrián Attila, Urbán Ferencnek és Blázsik Ibolya Tündének (Csongrád, Széchenyi út 26.) Eszter, Kocsán Péter Györgynek és Bakk Editnek (Csongrád, Templom u. 1.) Gréta Boglárka, Vincze Attilának és Szabó Évának (Csongrád, Jegenye u. 40.) Violetta nevű gyermeke.

Házasságot kötött: Vida Zoltán (Nagymágocs, Árpád u. 31.) és Bucsán Nikoletta (Bem u. 16.), Három József (Szolnok, Ág u. 1.) és dr. Bujdosó Ágnes (Cegléd, Jászberényi út 9. III./3.), Révész Krisztián (Kossuth u. 41.) és Berki Andrea (Szalai u. 29.), Boros Mihály (Ady E. u. 15.) és Nagy Zita (Báthori u. 10.), Szabó Nándor Zsolt és Gubisi Erzsébet (Szabadság tér 6.).

Elhunyt: István Ferencné Labádi Rozália (Mező u. 28.), Tóth Jánosné Szabó Margit (Nagyörvény u. 53.), Sipos Lajosné Szénási Anna (Rozgonyi u. 1/A), Farmasi Sándorné Farkas Lídia (Bercsényi u. 115.), Márta Józsefné (Csongrád, Fekete J. 7.).

 


 Vissza a legfrissebb számokhoz