<<< Vissza

A lovaglás segít a személyiségformálásban

2004. július 23.

 

2003-ban megalakítottunk Szentesen a már működő két lovas egyesület mellé, egy harmadikat az Árpád Lovas Egyesületet. A kérdés, hogy miért volt szükség két működő lovasegyesület mellé egy harmadikra? Hiszen a városban, még egy egyesület számára is igen kevés a versenyző.

Az Árpád Lovas Egyesületet megalakításának legfőbb célja az volt, hogy létrehozzon a - Magyarországon új sportágnak számító - westernlovaglás rajongói számára egy szervezetet, amelyben e sportág iránt érdeklődők otthonra találhatnak.
Ahogyan a labdajátékok, mint például a kosárlabda, vagy a kézilabda sem azonosak, ugyanúgy különbözik a westernlovaglás is a hagyományos angol stílusú, klasszikus lovaglástól. És így rajongóik tábora is különböző érdeklődésű.
Nekem, mint az egyesület elnökének, és mint lovasedzőnek és versenyzőnek az egyik legfontosabb célkitűzésem hogy a jövő évtől versenyek és bemutatók rendezésével megismertessem ezt az új lovas sportágat a várossal. Szeretném, ha tehetséges és szorgalmas gyerekek a (western) lovaglást sportnak és nemcsak a szabadidő hasznos eltöltésének tekintenék. Szeretném, ha a következő évtől - amikor is a westernlovaglás már hivatalos sportággá válik Magyarországon - egy kis ütőképes gyermekcsapattal indulhatnánk a magyar westernlovas bajnokságon.

Ehhez azonban változásokra van szükség. Eddigi tapasztalatom az, hogy a szülők és gyermekeik a lovaglást kifejezetten csak nyári szórakozásnak tekintik. A gyerekek legtöbbször jutalomból kapnak egy-két hetet egy lovastáborban, ami arra elég, hogy lószagot érezzenek és felkeltődjön érdeklődésük a lovaglás, a lovak iránt, de másra nem. A lovaglás - mint ahogy a többi sportág is - egyrészt technikai ismeretek elsajátítása, másrészt reflexek kialakítása. A reflexek beidegzéséhez, mint tudjuk két hét kevés. Az ismeretek elsajátításához még kevesebb.
Ha valaki lovagolni szeretne, először a földről kell sporttársát a lovat megismernie. Hogy egy kicsiny gyermek egy nagyméretű állattal balesetmentesen és eredményesen tudjon bánni, ahhoz ismernie kell az állat viselkedéspszichológiáját. Tudnia kell, hogy erőszak nélkül (ez a westernlovaglás lényeges eleme), hogyan tudja kettőjük kapcsolatában a vezető szerepet magához ragadni, hiszen - kevesen tudják - a ló is rangsorban élő állat, mint pl. a kutya.


Ahhoz, hogy egy gyermek félelem nélkül, biztonságosan tudjon közlekedni a ló magas hátán, stabil ülésre van szüksége, és azokra a technikai ismeretekre, amelyek a ló irányításához kellenek.

Összegezve: a lovaglás nem csak lóháton történő "közlekedés", annál sokkal, de sokkal több. Arról nem is beszélve, hogy mit adhat egy ember, főleg egy fejlődő gyermek számára. Mint köztudott, a sport általánosan fejleszti a kitartást, a jobb teljesítményre törekvést, a győzni akarást és a győzni tudást, a gyors helyzetfelismerést. Felkelti az ezek utáni igényt. Kiemelkedő jelentőségű az egészség-megőrzésben, a személyiség formálásában, a közösségi magatartás kialakítása területén, különleges szerepet tölt be az ifjúság fizikai és erkölcsi nevelésében. Emellett a lovaglás - hiszen a lovassportban egy hatalmas élő állat az ember sporttársa - fejleszti az önbizalmat, a határozottságot, a természet, az állatok szeretetét. Aki a lovat szereti, rossz ember nem lehet - szólhatna akár a mondás!

Hogy a szentesi szülők lovassporthoz való hozzáállásán, és a gyermekek elhatározásán egy kicsit lendítsünk: a szentesi Árpád Lovas Egyesület az alsóréti (gázos kövesúton lévő) IC Ranch-en, július utolsó hetében (július 26-tól) délelőttönként 9-12 óráig ingyenes lovas-hetet tart, hogy népszerűsítse a westernlovaglást és hogy a tehetséges gyerekekből lovas versenycsapatot szervezzen.

Természetesen bárki jöhet (felnőtt is). Az is, aki kedvet érez, hogy kipróbálja a westernlovaglást és az is, aki ambíciót érez arra, hogy versenyezzen.

Remélem, hogy ezen a "nyílt héten" sikerül néhány tehetséges gyermekre találnunk, akik közül talán a 2012-es olimpián is részt tudnak venni néhányan.

Hiszen a western díjlovaglás, a reining olimpiai sportág lesz 2012-től! És mint vadonatúj sportág sok lehetőséget rejteget minden "úttörő" számára...

Istenes Csilla


<<< Vissza