<<< Vissza

Tóni bácsi konyhája

2004. július 23.

 
Tejszínes málnakrém leves

Hozzávalók 4 főre: 25 dkg málna, negyed citrom reszelt héja és leve, liszt, 1 dl tejszín, 1 cs. vaníliás cukor.

Elkészítés: a tejszínt elkeverjük liszttel, turmixgépbe töltjük, beletesszük a hozzávalót és alaposan átturmixoljuk. Tűzálló tálba töltjük, fél liter vízzel felöntjük és gyakori kevergetés mellett néhány percig forraljuk. Melegen vagy lehűtve tálaljuk.

Töltött máj

Hozzávalók: 1 kg marhamáj, 10 dkg rizs, 10 dkg darált sertéshús, vöröshagyma, sárgarépa, petrezselyemgyökér, 4 dkg füstölt szalonna, liszt, 1 ek. mustár, 1 babérlevél, só, bors, ételízesítő, zsír v. olaj.

Elkészítés: a májat felszúrom, mint a dagadót szoktuk, a riszt megfőzöm, a sertéshúst lepárolom. A húst és a rizst sóval, borssal és ételízesítővel összekeverem. A nyíláson keresztül óvatosan a májba töltöm, majd hústűvel megtűzöm. Serpenyőben felforrósítom a zsiradékot, a májat átforgatom benne, szép barnára sütöm. A serpenyőben maradt zsiradékon az apróra vágott hagymát és a karikára vágott zöldségeket megpirítom, belerakom a füstölt szalonnát. Ha zsírjára sült, megszórom liszttel, majd felengedem vízzel. Hozzáteszem a fűszereket és ebben az alap lében kb. 1 óra alatt megpárolom. Akkor van kész, amikor szúrásra nem enged véres levet. Ekkor a májat kiveszem, a zöldséges alapot mustárral, ételízesítővel fűszerezem és ha szükséges, utánasózom. A kb. 1 cm szélesre vágott májat mártással megöntözve, főtt, sós burgonyával tálalom.

Jó étvágyat!


<<< Vissza