<<< Vissza

Nyitott klub fiataloknak

2004. július 23.

 
Pénteken megkezdi működését a "Nyitott Ház" nevű program keretében megvalósuló Pepita Macska nevű klub, amely a Szabadidős Sportklub Tóth József utca 28/A szám alatti helyiségében várja minden pénteken és szombaton, este 9 órától hajnal 2-ig az alkohol nélküli kulturált szórakozásra vágyó fiatalokat.

Aki egy életet megmentett, az a világot menti meg - idézte Szirbik Imre polgármester a zsidó közmondást azon a sajtótájékoztatón, amelyet az újonnan nyíló ifjúsági klub kapcsán tartott. Elmondása szerint azért érvényes itt a mondás, mert a klub létrehozása egy újabb lépés, hogy megvalósuljon egy közös cél. Annak az akciónak a része, melyben szeretnének olyan feltételeket biztosítani a fiataloknak, hogy ne elkallódva és deviáns magatartást fölvéve töltsék el a szabadidejüket, hanem legyenek lehetőségeik, melyek a szórakozást, az egymásra találást biztosítják saját környezetben, és mindazoktól a kockázatoktól mentesen, amelyeket a drog és az alkohol jelenthet, illetve ezek fogyasztásának következményeként fellépő deviáns viselkedés magában hordozhat. A szentesi szórakozóhelyeken rendkívül sok a gyermekkorú, akik csavarognak és bandáznak. Ezek a tevékenységek néha olyan kockázatot rejthetnek magukban, melyek később az élet félrecsúszását eredményezik. Ennek megelőzésére hozott létre a képviselő-testület egy ad hoc bizottságot. Céljuk egyrészt az, hogy a hatósági eszközöket segítve megpróbálják a vendéglátó egységek ellenőrzésén keresztül visszaszorítani a jogszabályokba ütköző dolgokat, másrészt az, hogy lehetőséget biztosítsanak a fiataloknak a kulturált szórakozásra.

Szirbik Imre úgy véli, hogy a klub létrehozása egy kísérlet, amely a nagyvárosi gyerekek valamilyen helyadaptációját jelenti. Próbálkoztak már hasonló klubokkal Nyugat-Európában, Budapesten, és néhány nagyobb magyar városban. Ez egy nyitott helyiség, ahol le lehet ülni a barátokkal beszélgetni, lehet sportolni, szórakozni.

Az anyagi - mind a személyi, mind a tárgyi - feltételt mindehhez az önkormányzat biztosítja. Fiatal munkatársak fognak a klubban dolgozni. Többek között szociális munkások, akik adott helyzetben esetleg olyan közel tudnak kerülni a fiatalokhoz, hogy még csírájában el tudják fojtani a félresiklás lehetőségét. A kísérlet a nyári szünetre vonatkozik, ha pozitív lesz az eredmény, akkor folytatják a működést, ha kedvezőtlen lesz, akkor a bizottság átértékeli és jobb megoldást keres.

Csányiné dr. Bakró-Nagy Vera aljegyző elmondta, hogy 2003 decemberében a képvi selő-testülete elfogadta a város bűnmegelőzési- és közbiztonsági koncepcióját. Ennek lényege: azokkal a szakemberekkel, akik ezzel foglalkoznak (a rendőrség, a tűzoltóság, a katasztrófa-elhárítás, a gyermek- és ifjúságvédelem, a családsegítő központ, a közterület-felügyelet) együttműködjenek. A közbiztonságot és a bűnmegelőzést érintő feladatok az önkormányzat speciális feladata. Meg kell keresni azokat az eszközöket, amelyekkel a leghatékonyabban tudnak működni. A legfontosabbnak azt tartja, hogy Szentes város lakosságát maguk mellé állítsák ebben a nagyon fontos témában, mert a lakosság nélkül nem tudnak előbbre jutni. A legvédtelenebbek a fiatalok, ők igénylik a legtöbb segítséget, ezért nyitották meg a Pepita Macskát. Ide bárki betérhet, lehetőség van pingpongozásra, tévénézésre, csocsózásra, kártyázásra, szerepjátékra, ingyen. Mert, nem minden fiatal szereti a diszkót, és nem mindenki tudja megfizetni a vendéglátóhelyek árait. A klubban alkoholt nem, üdítőitalokat azonban bolti áron lehet fogyasztani.

A következő nyolc hétben derül ki, hogy elfogadják-e a fiatalok ezt a helyet vagy sem. Tervezik, hogy kitesznek majd egy nagy táblát, amelyre rá lehet írni, hogy tetszik-e a hely. Továbbá ötleteket várnak, hogyan lehetne továbbfejleszteni. Bíznak benne, hogy a helyi fiatalok élnek majd a kulturált szórakozási lehetőségekkel, és lesz igény a hely működtetésére a nyár elmúltával is.

Majzik Andrea


<<< Vissza