<<< Vissza

Öten az ötkarikáig

2004. július 23.

 
Képünkön: A csapat tagjai a legtöbb támogatást a családjuktól kapták. (Fotó: Vidovics Ferenc)

Július 24-én, szombaton reggel 6 órakor útra kel a St. Jupát
Sportegyesület öt tagja, akik Athént szeretnék meghódítani. Valkai Zsolt, a csapat tagja a tervezett út előnyeiről, viszontagságairól és az útvonalról tájékoztat.

Az út a Dózsa-háztól indul, majd Barcstól, a Horvát-tenger
vonalán kerekeznek. Olaszországba érkeznek komppal egy Bari
nevű városba. Brindisin és Korfun keresztül a görög Igoumentisa-
ba érkeznek. Itt megtekintik a híres Meteora kolostort és a Delphi
jósdát. Augusztus 13-án már athéni utakon járnak, három napra maradhatnak az iskolakezdés miatt. Tervük szerint a rendezvények közül az országúti kerékpározást tekintik meg. Már csak a látványért is, mivel ezt Athén egyik történelmi városrészében rendezik.

Visszafelé Thessaloniki, Bulgária és Jugoszlávia érintésével, augusztus 29-én (vasárnap) 17 órakor ismét a Dózsa-ház előtt találkozhatunk velük.

Valkai Zsolt elmondta, hogy több nehéz szakasz is lesz az úton. A Horvát-tengerparton 500 kilométert kell lefelé menniük egy sziklás részen, de a kompút sem lesz egyszerű. A görög szakaszon leginkább a folyadékveszteség és a meleg foghat ki sportolóinkon. A visszafelé úton a bulgár és szerb közbiztonság miatt kell aggódni.

Az út közel 4000 kilométeres, a napi kerekezés átlagban 120 kilométer.

A hosszú útra a kerékpárokat igyekeztek jól felkészíteni, új gumikkal, láncokkal, fogaskerekekkel, fékbetétekkel és tartalék alkatrészekkel. Ezen kívül defektjavításhoz nélkülözhetetlen szerszámokat, víztisztító pumpát és napelemes akkutöltőt visznek magukkal. A gázfőzőre, a 450 grammos gázpalackokra is szükség van a napi egyszeri főtt ételhez.

Az öt fiatalembernek az időjárással is számolnia kell.

,,Alapvetően inkább a melegtől félünk, bár az UV-sugárzás ellen vékony, fehér felsővel és sapkával tudunk védekezni. Eső ellen speciális esőkabát és sapka szükséges, amelyben kerékpározni is lehet. Megnehezíti az
előrehaladást, de úgy érezzük, hogy a tervezett kilométerek reálisak, és még nehezített körülmények között is teljesíthetőek."

A csapat mindennapjai a túra alatt:
A hegyekben már hat órakor fel kell kelniük, majd táborbontás után újra nyeregbe szállnak. A betervezett útvonal megtétele és a látványosságok megtekintése közben a 3-5 étkezésre is szorítanak időt. A nap végén bevásárlás, vízfeltöltés, táborkeresés, fürdés, főzés, mosogatás, fekvés.

A melegebb tájakon inkább a déli órákban főznek. Itt akár 40 Celsius fok is lehet, így a reggeli és az esti órákban tekernek.

Indulásukhoz és érkezésükhöz mindenkit szívesen várnak, útközben SMS-en keresztül lehet velük értekezni a 20/427-0162-es számon.

Sikert és kitartást kívánunk. A túráról folyamatosan friss információk találhatók a www. szentesinfo.hu/mozaik oldalon.

Árgyellán Edina

(Támogatók: Szentes Város Önkormányzata, Gumiabroncs '96. Kft., Termoker-Szentes Kft., Vaude, Rádió Szentes, ITV Szentes, Beleon és Társa Kft., Biochipp Kft., MetalCom-R Távközléstechnikai Kft., Szentesi Hitelszövetkezet, Termicon Rt., Herba-Mix Kft., Farkas Sándor országgyűlési képviselő.)


<<< Vissza