XXXV. évfolyam 27. szám
Vissza a legfrissebb számokhoz

Esélyegyenlőség az egészségért
 

2004. július 9.


A város népessége 1980-ban 35.317 fővel volt a legnagyobb. Ez a szám a 90-es évek közepére 33 ezerre csökkent, 2003. január 1-jén 31409 lakost számláltak Szentesen. A nemek aránya az állandó népességen belül az országos helyzetnek megfelelő, a nők száma a magasabb. A házasságkötések csökkennek, a válások száma magas, de emelkedés nem tapasztalható. A gyermekvállalási kedv alacsony, a rossz szociális körülmények miatt a családok csupán egy-két gyermeket mernek felvállalni. A fiatalok elvándorolnak. Ennek oka, hogy főként a már diplomával rendelkezők nem találják meg a végzettségüknek megfelelő szintű munkahelyeket és a megélhetésükhöz szükséges életszínvonalat a kistelepüléseken.


Bővebben


 

Elismerés az áldozatos munkáért
 

2004. július 9.


Semmelweis Ignác születésének 186. évfordulóján a BM. Duna Palota színháztermében tartandó ünnepségre Ollai Istvánné helyhatósági képviselő is meghívást kapott. A július 1-jei rendezvényre invitáló levél ekképp fogalmazódott: "Értesítem, hogy az egészségügyi, szociális és családügyi miniszter szakmai elismerésben részesíti".


Bővebben


 

Ebszámlálás
 

2004. július 9.


Júliusban és augusztusban kutyaszámlálást tartanak a városban. A feladat, mármint az ebek számbavétele köz- és állategészségügyi szempontból fontos. Törvény, illetve állategészségügyi szabályzat írja elő.

Egyrészt, mert tudni kell (kellene), hogy minden kutya megkapja-e a veszettség elleni védőoltást. A jogszabály azt írja elő, hogy a városházán az ebeket be kell jelenteni. Amikor három hónapos lesz, amikor változás történik a tartás helyében, illetve a kutyatartó személyében, vagy ha az eb elpusztul.


Bővebben


 

Zséda
 

2004. július 9.


Az egykori drámais egy éve is elkápráztatta hallgatóságát, mint jó torkú díva, ám a színpad mellett kedvére nézelődhetett és tapsolhatott fellépő társainak. Legutóbb ezt már nemigen tehette meg, hiszen amikor éppen nem énekelt, csak dedikált és interjúkat adott.


Bővebben


 

A magyar himnusz sorsa
 

2004. július 9.


Vasárnap délután van. Éppen "elimádkoztam" a magyar himnuszt. Eleitől a végéig. Mert úgy éreztem, hogy e készülő írásom előtt ezt kell tennem. Ugyanis a magyar himnusz sorsáról akarok szólni. Igen, a sorsáról! A jó és a rossz sorsáról. Van rá okom.

Eszembe jutnak az átkos évtizedek szilveszter éjszakái. Pontosan éjfélkor újra meg újra felcsendültek a magyar Himnusz imádságos dallamai. Ilyenkor mindig úgy éreztem, hogy ennek az "Isten áldd meg a magyart..."-nak hatalma van. Kiiktathatatlan. A magyar nép ateistáinak is Isten nevével kell kezdeniük az újesztendőt.


Bővebben


 

Az építkezésekről valósághűen
 

2004. július 9.


Városi lapunkban a szennyvízcsatorna témát többször közzétették. A 25-diki számban a Hídépítő Rt. bemutatkozó soraiban Szentes-Csongrád Tisza-hidak
építését.

Az 1944 októberében felrobbantott közúti és vasúti híd roncskiemelését, pillérek építését 1946-ban Széchy Endre, Olasz Rezső, Zsigmondi Béla építette. A Mávag a hídszerkezet újjáépítését, Magyarcsanádról elhozott híd, Rottvágner-híd szerelését végezte. A roncsot és a híd teherpróbáját a Szentesi Élet 1973. évi számában láthattuk. Ez a híd 1946. december 15-én lett átadva a forgalomnak.


Bővebben


 

A volt csendőrlaktanya
Száz éve épült

2004. július 9.


A Szentesi Élet legutóbbi számának címoldalán olvashattunk arról, hogy omladozni kezdett a helyőrségi klub Ady Endre utcai épületének homlokzata. A felújítási tervek remélhetőleg hamarosan elkészülnek, s megkezdődnek a helyreállítási munkák. Addig is ismerkedjünk meg a jobb sorsra érdemes épület születési körülményeivel, elő- és utóéletével.


Bővebben


 

Tiszta környezetben
 

2004. július 9.


A Klauzál Gábor Általános Iskola tanárai és diákjai közel egy évtizede tartják szívügyüknek a környezeti nevelést.
Évente 150-200 tanuló vett részt a 4-5 napos Erdei iskolai programban, természetvédő tábori munkában az ország különböző pontjain. A gyerekek számára jó lehetőség a természettel való érintkezésre, elmélyülésre, ha természetes környezetben lehetnek. Így jobban megérthetik, hogyan működnek az ökoszisztémák, és tudatosodnak bennük azok a folyamatok, amely a tantárgyakra szabdalt világon túl megláttatja a társadalom, a gazdaság és a környezet egymástól el nem választható egységében azt, hogy a környezet mindannyiunk közös öröksége, felelőssége és életben maradásunk feltétele.


Bővebben


 

Gondolatok
 

2004. július 9.


Ha valaki a saját baját panaszolja neked, ne vágj a szavába és ne kezdd a saját bajodat ecsetelni.

Amikor Prométeusz lelopta az égből a tüzet, azt hitte, hogy a boldog élet legnagyobb áldását hozta a földre. Tévedett. Az ember földi életének alapelemei a napfény, a víz, a föld, az élelem, az istenképű embertárs és csak ezek után következik valahol a sorban a tűz.


Bővebben


 

Templomépítők köszöntése
Internetes kapcsolat, kiállítás a galérián

2004. július 9.


A Szentes Nagytemplomi Református Egyházközség ünnepi istentiszteleten adott hálát a templomfelújítás eddig elvégzett munkáiért. Igét Nagy László, a Tiszántúli Református Egyházkerület lelkészi főjegyzője hirdetett. Azt követően Kovách Péter lelkész vázolta a templomrenoválás eddigi munkáit.


Bővebben


 

Bibó hagyatéka
 

2004. július 9.


25 évvel ezelőtt (1979. május 21-én) az Óbudai-temetőben Illyés Gyula és Kenedi János búcsúztatta Bibó Istvánt, a "nemzet lelkiismeretét". Mint már akkor ökomenikus keresztény gondolkodót, hisz Szent Ágoston és Luther tanait kölcsönösen alapnak tekintette, kiben a liberális, a konzervatív és a szocialista nézetek ötvöződtek, az akkori rendszer nemcsak 5 és félévi börtönnel, hanem teljes félreállítással "díjazott". A rendszerváltozás idején igen népszerű lett, akkor szinte minden politikus, újságíró hivatkozott rá. Szerencsére, ha nem is olyan gyakran, ez ma is elő-előfordul, neve nem ment ki a divatból, és a gondolatai?


Bővebben


 

Kitüntetések a kórházban
 

2004. július 9.


Képünkön: Dr. Borzi Márta főigazgató, dr. ifj. Kispál Mihály főorvosnak gratulál az elismeréshez.

Semmelweis Ignác születésének 186. évfordulóján a területi kórházban is megemlékezést tartottak az egészségügyben dolgozók.


Bővebben


 

Nem becsülik a szépet
 

2004. július 9.


A Deák Ferenc utca és a Dósai Molnár Mihály utca sarkán, a volt Balogh udvar helyén június 15-én adta át az önkormányzat a gyerekeknek az új játszóteret.

Sajnálatos módon ezt a teret más(ok) is "használatba vette(ék)", ugyanis fokozatosan tűnik el a cserjeágyásokból a növényanyag! Mára már az átadás előtt telepített különböző cserjéből 62 darabot tulajdonítottak el. A kiültetett cserjék a gyerekek és az őket felügyelő felnőttek örömét, komfortérzetét szolgálták volna. Nem valószínű, hogy az ott játszó gyerekek vitték haza a hiányzó töveket. Vigyázzunk együtt erre a játszótérre, hiszen sok-sok gyerek és nevelő vágya teljesült e tér létrejöttével! Ne engedjük, hogy készakarva tönkre tegyék környezetünket!


 

Judit a Cornellen folytatja
 

2004. július 9.


Simply the best, egyszerűen a legjobb - írhatjuk nyugodtan és stílusosan Temesváry Juditról, aki Szentesről került az Egyesült Államok egyik főiskolájára, melynek legeredményesebb hallgatójaként diplomázott májusban. A huszonkét éves lány közgazdasági tanulmányait ősztől az egyik legrangosabb amerikai egyetemen, a Cornell-en folytatja. Mivel már erre készül, a nyáron nem jön haza, így e-mailben vettük fel vele a kapcsolatot.


Bővebben


 

Jazz-est a városházán
 

2004. július 9.


A polgármesteri hivatal, vagy ha úgy tetszik: a városháza udvarán hetek óta zajló kulturális programsorozatának következő eseményére július 10-én, szombaton kerül sor. A színes műsorkínálat ezúttal a jazzkedvelőket célozza meg. Az érdekesnek ígérkező eseményről az egyik fellépő, a Matthew Mitchell Trió dobosa, Kertész Ákos nyilatkozott.

- Este 8-kor a Plasmapress nevezetű szentesi zenekar lép színpadra. 9-kor szóló akusztikus gitármuzsikát hallhatnak az érdeklődők Gergely Gyula előadásában. Fél 10-kor magasságában következik majd a Matthew Mitchell Trió. Kifejezetten jazz-standardokból álló műsort fogunk adni, illetve egy-két saját szerzemény is lesz közöttük, ám kizárólag dallamos kompozíciók. Nem csak azért, mert nyár van, hanem mert ezúttal mi is könnyedebb muzsikát szeretnénk játszani, saját hangszerelésben, természetesen.


Bővebben


 

Szent év Santiago de Compostelában
 

2004. július 9.


A Szent Jakab-kultusz a IX. sz. végéig csak a galíciai királyságban ismert, helyi kultusz volt. 951-ben történik említés az első külföldi zarándokokról, Godescal Le Puy-i püspökéről, aki útközben a Pamplona melletti Albedában lévő Szent Márton monostorban pihent meg. Itt jegyezték fel látogatását. A XIII.-XIV.században a zarándoklat nemzetközi jellegű, Szent Ferenc valószínűleg 1213 és 1215 között tette meg az utat.


Bővebben


 

Megalakult a NA-GYIÖK
 

2004. július 9.


Örömteli eseményről számolhatunk be Nagytőke életében.
Június 19-én megalakult a Nagytőkei Gyermek-és Ifjúsági Önkormányzat.
Megalakulásunknak hosszas előzményei voltak:
2003 tavaszán Nagytőke Községi Önkormányzata együttműködési megállapodást kötött a szentesi VE-GA Gyermek- és Ifjúsági Szövetséggel.

Az érdemi munka 2003. decemberében kezdődött, minden hónapban volt egy alkalom, amikor a VE-GA felnőtt és gyermeksegítői foglalkozásokat, baráti találkozókat tartottak a nagytőkei fiataloknak.
Tartalmas programokon vettünk részt, és észrevétlenül csapattá kovácsolódtunk.


Bővebben


 

Rajzoltak, formáztak
 

2004. július 9.


A napokban ismét megrendezte már hagyományosnak számító táborát a Jövőnkért Alapfokú Művészeti Iskola Szentesen. A "Kis képzőművészek" tábornak negyedik alkalommal adott helyet a Péter Pál Polgárház épülete, ahol minden adott egy ilyen jellegű program megvalósításához. A gyerekek itt szabadon, szép környezetben próbálhatnak ki mindenféle képzőművészeti technikát. Emellett természetesen a Kurca-partra és a városba is kisétáltak, ahol leülhettek rajzolni, festeni.


Bővebben


 

Az avarok sípja a népi dudák között
Múzeumunk műkincsei vendégségben

2004. július 9.


Az ősi eredetű hangszerek muzsikája egyre inkább teret hódít napjaink zenekultúrájában, nem kivétel ez alól a dudaszó sem. Ez a felismerés vezette a Néprajzi Múzeum munkatársát, G. Szabó Lászlót, amikor kiállítást rendezett munkahelyén, Budapesten, a Parlamenttel átellenben álló, rangos műemléképületben, az egykori Kúriában. A tárlat elsősorban az intézmény saját anyagára épít, nemzeti, nemzetiségi hovatartozásra való tekintet nélkül. Nem csak a különböző magyar tájegységek népi hangszerei láthatók a vitrinekben, de a szlovák, a szerb és a horvát dudák főbb típusai is.


Bővebben


 

Balesetveszélyes helyzetek
 

2004. július 9.


A Kossuth utca szélén álló gépjármű ajtaját a vezetője kitárta a kerékpáron haladó P. L.-né elé: beleütközött! Megsérült, keze eltört. A balesetet fájdalmak követték, elhúzódott a gyógyulása. A két évtizede történt balesetre utódai, tisztelői, ismerősei emlékeznek. Talán tanultunk is belőle.

Hasonló - szerencsésebb - baleset történt a városháza parkolójában ez évben. Az álló jármű vezetője az ajtót kitárta, az odaérkező kerékpáros Sz. G.-né elé. Szerencsére csak a kerékpár rongálódott meg. Az autós ember eligazította, miért nem vigyáz és miért megy a járműjéhez közel. A kerékpáron közlekedő kisívben fordult a Kossuth tér felé, ha nem így teszi akadályozta volna a forgalmat. Tapasztalatom szerint az út közepén csellengő kerékpárosokra jogosan neheztelnek a járművezetők. Jómagam is az útszélén és az álló járművek mellett kerékpározom.

A vázolt balesetek nem következhettek volna be, ha a járművek vezetői oldalirányba is szétnéznek, mielőtt ajtót nyitnak.

A kerékpárosok az autókba nem látnak be, így nem tudnak következtetni a vezető cselekvéseire. A kerékpározóknak az elöl, oldalt, hátul lévő forgalomra kell figyelni, saját és mások testi épsége miatt is.

Kátai Ferenc

 


 

Tóni bácsi konyhája
 

2004. július 9.

Karfiolleves

Hozzávalók (2 személyre):30 dkg karfiol, sárgarépa, fehérrépa, 2 evőkanál joghurt, 1 evőkanál liszt, petrezselyem, só.

Elkészítés: A répákat karikára vágjuk, a karfiolt rózsáira szedjük, forrásba lévő sós vízbe tesszük és addig főzzük, amíg meg nem puhulnak. A joghurtot a liszttel összekeverjük és ezzel a levest behabarjuk. Pár percig forrni hagyjuk, majd csipetkével tálaljuk.


Bővebben


 

Pofonok a pizzériánál
 

2004. július 9.


Július 5-én késő délután az egyik szentesi pizzéria előtt autójával, járó motorral várakozott kislányára egy férfi. Úgy tűnik, ez nagyon zavarta azt a két, hazánkban letelepedett külföldi állampolgárt, akik a pizzéria vendégeiként szóvá tették mindezt, majd a várakozó gépkocsiját megrongálták, a kiszálló sofőrt pedig tettlegesen bántalmazták. A két férfi ellen garázdaság miatt indult eljárás.


Bővebben


 

Cseuz László negyedik olimpiája
 

2004. július 9.


A minap egy sajtótájékoztatóra szóló meghívást kaptam, melynek témája Cseuz László a 4. olimpiai részvételére készül. A tájékoztatót vezető Bocskai Istvántól hallhattuk: - Egy nemzeti sportvárost minősítő dolog az, hogy ezen a nyáron Szentesről többen elindulnak kerékpárral Athénba. Az első pillanattól kezdve szeretnénk azt hangsúlyozni, hogy mindenféleképpen példaértékű s különleges, hogy Barcelona, Atlanta, Sydney után Cseuz László Athénba is el megy egyedül kerékpárral.
Majd ismertetésre került egy marketingtervet, amely július 2-a és szeptember 12-e között történő programokat tartalmazza, mely három részből áll.


Bővebben


 

Tóth Ernőre emlékeztek
Történelem tanítás vagy pingpong: magas hőfokon

2004. július 9.


Nekünk, akik a 60-as években voltunk középiskolás diákok már akkor felejthetetlenné vált Tóth Ernő neve. Nemcsak tanárként hanem sportszeretete miatt is. Szentesen három-négy évtizeddel ezelőtt senki sem tette volna fel a kérdést, hogy ki volt Tóth Ernő? Mindenki ismerte tanárként, sportolóként, különleges ember volt.


Bővebben


 

Szabadkán úsztak
 

2004. július 9.


Ladóczki János Nemzetközi Szenior Úszóversenyt június 26-27-én rendezték Szabadkán, mellyel a nemrég elhunyt kiváló szenior úszónak állítottak emléket. A hazai versenyzőkön kívül nagyon sok magyar köztük a szentesi, csongrádi és szegedi versenyzők is rajthoz álltak. Cseuz László a szentesiek versenyzője kerékpárral érkezett a verseny színhelyére. Ez az út edzés volt számára, ugyanis néhány hét múlva 4. alkalommal fogja kerékpárral megtenni az utat az olimpia helyszínére. Eddig már járt Barcelonában, Atlantában, Sydneyben, s most Athén következik.


Bővebben


 

Madarak, fák napja
 

2004. július 9.


A város óvodáiból több mint 300 óvodás töltötte az egész délelőttöt a Széchenyi ligetben, a Madarak, fák napjára emlékezve. Madárcsapatokat alkotva vették birtokukba a természet és az ember által alkotott környezetet. A pedagógusok célja a gyermekeket körülvevő természet sokoldalú megtapasztaltatásával a természet megismerése és megszerettetése.


Bővebben


 

Szremkó Long Beach-en is remekelt
 

2004. július 9.


Nagyszerűen szerepelt az Egyesült Államok-beli Long Beach-en megrendezett Világliga tornán a női vízilabda válogattunk. A csapat tagjaként Szremkó Krisztina is kivette részét a sikerből, nem is akárhogyan - a válogatott egyik legjobbja volt. Kedden délelőtt a csapat edzése előtt, telefonon, a fővárosban értük utol.


Bővebben


 

Kilendültek a holtpontról
 

2004. július 9.


Az elmúlt időszakban jelentős pályázati pénzt nyert a Zsoldos Ferenc Szakközépiskola és Szakmunkásképző. A pályázatokat lényegében már a múlt évben megnyerték, döntő többségben eszközfejlesztésre és pedagógus-továbbképzésre. A szakiskolai fejlesztési program A-B-D komponenseit nyerték meg, melynek összege a 70 millió Ft-ot megközelíti. Ebből konkréten 30 millió kerül eszközfejlesztésre iskolánként. Egy tízmilliós eszközcsomag-fejlesztést már feladtak a tavasszal, most pedig az információs- és kommunikációs csatornák csomagjának listáját kapták meg. A tízmilliós összegből számítástechnikai és multimédiás eszközöket, projectorokat, számítógépeket vásárolnak.

Az összeg jelentős. Messze kilendíti az iskolát arról a holtpontról, amelyből évekig nem sikerült kilábalni. Minden hiányzó eszköz bekerül a szertárakba és az osztálytermekbe. Ezt a helyzetet tehát minél jobban ki kell használni a pedagógusoknak is, mert talán a jobb eszközökkel az eredményeket is lehet fokozni az oktatás területén.
Az iskolában a fejlesztés folyamatos évek óta tart. Felújították a közműalagutat, kicserélték a nyílászárókat, jelenleg pedig a Tóth József utcai épület felújítása van folyamatban.

Kruzslicz Anita


 

A jövő reménységei
 

2004. július 9.


Az elmúlt hétvégén rendezték meg a Diákrádiósok Vajda Péter
Emlékversenyét Szarvason. A megmérettetésen a szentesi gimnázium
csapata is részt vett, és az előkelő harmadik helyet szerezte meg. A
csapat tagjai Farkas Renáta, Tímár Anikó, Szabó János. Felkészítő
tanár Kocsmár Gyula. alias köcsög
A részvételt azonban ki is kellett érdemelni...

A gimi néhány hónappal ezelőtt kapta meg a versenyfelhívást a
nevezési feltételekkel. A "beugró" feladat egy riportmontázs
elkészítése volt az iskola vagy a város életéről. A HMG iskolarádiós
triója az előbbit választotta. Sok-sok utánajárás, sok délután az iskola


Bővebben


 

Cápák Szegeden
 

2004. július 9.


Képünkön: Bordás Ágnes és Talmácsi Nikoletta (Fotó: Vidovics)

"Cápa" seregszemlét rendeztek úszásban július 2-3-án Szegeden. Az országos sporteseményen az 1992-93-ban születettek vettek részt. Azok a versenyzők, akik az év folyamán több versenyen teljesítették a Magyar Úszószövetség által előírt szintidőket. Szegeden a Szentes Városi Úszóklub versenyzői az alábbi helyezéseket érték el.

Bordás Ágnes: 100 m mellúszás 11., 400 m gyorsúszás 10., 800 m gyorsúszás 9. hely.
Talmácsi Nikoletta: 100 m gyorsúszás 10., 200 m gyorsúszás 11., 400 m gyorsúszás 10., 800 m gyorsúszás 9. hely.

 


 

Gratulálunk!
 

2004. július 9.


Rényi Bálintnak és feleségének Siklósi Margitnak 50. házassági évfordulójuk alkalmából.

Szerető családjuk

 


 

A kert eső után
 

2004. július 9.


Medárd előtti esőkkel jól feltöltődött ismét a talaj vízkészlete. Csapadék fontosságát mutatta, hogy még a mélyebben fekvő területeken sem maradt víz, kellett az eső. A kertekben két területen okoz gondot a csapadék, egyrészt a gombabetegségek megszaporodnak, miközben a gyomok is gyors növekedésnek indulnak.


Bővebben


 

Családi események
 

2004. július 9.


Született: Vendlóczki Zoltánnak és Boga Krisztinának (Veres P. u. 17.) Zoltán, Szeri Zoltánnak és Mészáros Rózsa Mariannának (Mátyás kir. u. 18.) Benedek Zoltán, Piti Lászlónak és Sándor Editnek (Tölgyfa u. 16.) Dominika, Bubori Józsefnek és Kis Editnek (Köztársaság u. 13.) Arabella, Bartók Róbertnek és Győri Ildikónak (Csongrád, Kinizsi P. u. 14.) Bettina, Balog Istvánnak és Ajtai Mónikának (Csongrád, Szentháromság tér 16.) Vanessza nevű gyermeke.

Házasságot kötött: Molnár Miklós (Tiszafüred, Nefelejcs út 2.) és Darabos Judit (Zolnay K. u. 23.).

Elhunyt: Sípos István (Deák F. u. 100.), dr. Gombás Margit (Nyíri köz 2.), dr. Tarajossy László (Brusznyai stny. 12.), Sipos Imre (Szent Imre herceg u. 8.), Tyityán László (Aulich L. u. 13.), Pallagi László (Temető u. 50.), Elekes Istvánné Bugyi Magdolna (Kishát u. 5.), Eszes Mátyásné Kiss Mária (Baross u. 2.), Pardi Zoltánné Bozsogi Gizella (Lázár V. u. 13.), Major István (Csongrád, Batthyányi u. 11.), Gutpintér János Ferencné Varsányi Éva (Csongrád, Szigligeti u. 8.), Milinker Béláné Sarusi Margit (Csongrád, Gyöngyvirág u. 7-9.).


 Vissza a legfrissebb számokhoz