<<< Vissza

Kitüntetések a kórházban

2004. július 9.

 
Képünkön: Dr. Borzi Márta főigazgató, dr. ifj. Kispál Mihály főorvosnak gratulál az elismeréshez.

Semmelweis Ignác születésének 186. évfordulóján a területi kórházban is megemlékezést tartottak az egészségügyben dolgozók.

Semmelweis Ignác Fülöp (1818-1865) a legismertebb magyar orvos. Nagyságát a gyermekágyi láz kóroktanának felderítése, s az általa kidolgozott prevenció adta, amelynek során egy konkrét betegség okainak felderítésén túlmenően, a fertőzéssel és annak megakadályozásával kapcsolatban olyan elveket fogalmazott meg, amelyek jelentőségét csak egy jó évtized múltán a francia Pasteur és a német Koch bakteriológiai kutatásait követően ismerték fel.

A budai Tabánból származó, Bécsben tanuló és dolgozó, majd Pestre visszatérő Semmelweis ezzel a felfedezésével a modern nyugati medicina fejlődésének egyik kulcsfigurája lett.

A területi kórházban a Semmelweis-nap alkalmából nemcsak elismerést, de szerény pénzjutalmat is osztottak a kitüntetés mellé azon dolgozóknak, akik az elmúlt egy évben igazán kiemelkedő teljesítményt nyújtottak - mondta dr. Borzi Márta főigazgató. Az elmúlt évben ilyenkor még nem volt okuk az ünneplésre a rendezetlen gazdasági helyzet miatt, de most viszont annak örülhetnek, hogy a nehézségekkel küzdő egészségügyi intézmény egyáltalán fennmaradt.

A főigazgató köszönetet mondott a kórház valamennyi dolgozójának, hogy segítették kezelni a súlyos erkölcsi és anyagi válságot. De megszorító intézkedésekre a következő időszakban is szükség lesz. Azt viszont megígérte a főigazgató, hogy az eddigiekkel ellentétben a hónap elején mindig megkapják majd az intézmény dolgozói a fizetésüket.

Kitüntetettek: Kiváló orvos: dr. Szigethy Zsuzsanna főorvos (I. belgyógyászat), ifj. dr. Kispál Mihály főorvos (onkológia), dr. Józsa Géza adjunktus (szülészet-nőgyógyászat). Kiváló szakdolgozó: Horváth János műtőssegéd (baleseti sebészeti osztály), dr. Abebéné Bagi Márta vezető műtős szakasszisztens (sebészeti osztály), Laczkó Marianna asszisztens (kp. gyógyszertár), Horváth Imre segédápoló (pszichiátriai osztály), Bálint Imréné szakasszisztens (kp. labor), Répás Katalin CT operátor (kp. röntgen osztály), Orovecz Mónika ápolónő (onkológiai osztály), Séllei Márta ápolónő (fül-orr-gégészet). Kiváló dolgozó: Molnár Imre csop.vez. (műszaki osztály), Bába Antal gépkocsivezető (logisztikai osztály), Csatordai Istvánné munkaügyi ügyintéző (munkaerő- és bérgazd. osztály), Gila Zoltánné iktató-irattáros (igazgatás). Szakmai előléptetés: dr. Loboda Fábián adjunktus és dr. Apró Zoltán adjunktus (szülészet-nőgyógyászat), dr. Bagi Róbert adjunktus és dr. Szabó Tünde adjunktus (központi röntgen osztály), dr. Lukács Györgyi főorvos (pszichiátriai osztály), dr. Kádár Margit (neurológiai osztály).

Kép és szöveg: Vidovics Ferenc


<<< Vissza