<<< Vissza

Judit a Cornellen folytatja

2004. július 9.

 
Simply the best, egyszerűen a legjobb - írhatjuk nyugodtan és stílusosan Temesváry Juditról, aki Szentesről került az Egyesült Államok egyik főiskolájára, melynek legeredményesebb hallgatójaként diplomázott májusban. A huszonkét éves lány közgazdasági tanulmányait ősztől az egyik legrangosabb amerikai egyetemen, a Cornell-en folytatja. Mivel már erre készül, a nyáron nem jön haza, így e-mailben vettük fel vele a kapcsolatot.

- Mindenekelőtt azt szeretnénk megtudni, hogyan került Amerikába?

- Először 1998 őszén látogattam az Egyesült Államokba - írta elektronikus levelében Judit. - Thimothy Lehman, a Horváth Mihály Gimnázium akkori lektora szervezett négy diákjának kéthetes amerikai utat. Ekkor látogattam el először jelenlegi lakhelyemre, a New York állambeli Ithacába is. Ithaca New Yorktól észak-nyugatra, kb. ötórányi autóútra található. A gimnázium harmadik osztálya utáni nyáron döntöttem el, hogy egy itteni, amerikai főiskolára is beadom a jelentkezésemet, érettségi után. Ekkor vettek fel az Aurora-beli Wells Collegeba, amely egyike az Egyesült Államok kevés, még meglévő lányiskolájának. Itt közvetlenül érettségi után, 2001 őszén kezdtem tanulmányaimat, közgazdaságtan főszakkal, nemzetközi tanulmányok és német mellékszakokkal.

- Milyen szintű nyelvtudásra volt szüksége, és az azóta mennyit finomodott?

- A magas szintű nyelvtudás nagyon fontos volt már a kezdetektől. Számomra ez nem jelentett gondot, hiszen az angol nyelv már általános iskolás koromtól szenvedélyem. Sztanticsné Tóth Erika gimnáziumi angoltanárnő irányítása alatt az Országos Középiskolai Tanulmányi Versenyen a gimnázium harmadik és negyedik éve alatt is az élmezőnyben végeztem angol nyelvből. A negyedik év végén megszereztem a C típusú felsőfokú nyelvvizsgát is, tehát mire az Egyesült Államokba költöztem, már nagyon jól beszéltem angolul. Azóta persze, nyelvi közegben sokat javult a kiejtésem is.

- Mesélne valamit kutatása tárgyáról és az iskoláról?


- A fő kutatási területem a közgazdaságtan, pontosabban a közgazdaságtan szerepe a nemzetközi kapcsolatokban, illetve a politikában. Már az első évtől kezdve együtt dolgoztam (mint tanársegéd, majd mint kutatási asszisztens) egy kiváló professzorral, Tukumbi Lumumba-Kasongoval. A nemzetközileg elismert politológus, irányítása alatt végeztem kiterjedt kutatást az Európai Unió a fejlődő országokban gyakorolt gazdaságpolitikájáról. Az erről írt tanulmányomat előadtam egy nemzetközi konferencián 2004 áprilisában, a témáról írt tanulmányom pedig megjelent egy folyóiratban.
Emellett 2004 januárjában a New York-i Wall Streen-en levő patinás Bank of New Yorknál végeztem gyakorlatot, és így a banki szakma rejtelmeibe belepillanthattam.

- Díjazták valamilyen formában a konferencián vagy utána?

- A konferencia után a Wells College nekem ítélte az iskola nemzetközi tanulmányok kitüntetését. Később kitüntettek, mint az évfolyam legsikeresebb német és közgazdaságtan hallgatóját is. Emellett felvettek a Phi Beta Kappa nevű nemzetközi társaságba is, ahova minden évben a legsikeresebb felsőoktatási intézményben tanuló diákokat veszik fel, és mely az egyik legrangosabb kitüntetés. Az iskola legszebb eredményeket elért hallgatójaként diplomáztam most májusban. Mivel minden szemeszterben az átlagos tizenöt kredit helyett húsz kreditet vettem fel, így sikerült a négyéves főiskolát három év alatt elvégeznem.

- A diplomát hogyan tudja majd felhasználni? Tervezi, hogy hazatér, és idehaza próbálkozik?

- Professzoraim biztatására jelentkeztem több amerikai közgazdaságtan Ph.D.- képzésre, melyek közül négy helyre teljes ösztöndíjjal felvettek. Az Ithaca-i Cornell University-t választottam, itt folytatom ősztől tanulmányaimat. Ez az egyetem az Egyesült Államok úgynevezett Ivy League rendszerének a tagja, amely keretein belül szoros kapcsolatban áll a Harvarddal és a Yallel. Közgazdaságtan-képzésben a Cornell az Egyesült Államok egyik legrangosabb egyeteme. Több Nobel-díjas közgazdász tanított, illetve tanít a Cornellen. Évente 650-en jelentkeznek a 20 képzési helyre a világ minden országából, és nekem sikerült bekerülnöm ebbe a húszba.
A Ph.D.-képzés négy-öt évig tart majd. Ezután szeretnék egy nemzetközi szervezetnél dolgozni, mint a Világbank, vagy a Nemzetközi Valutaalap. Leginkább az Európai Unióban szeretnék dolgozni. Az EU-ban elég keresett a Cornellen szerzett közgazdaságtan Ph.D.

- Vannak más magyar hallgatók?

- Vannak, mert a Cornell több budapesti egyetemtől vesz át friss egyetemi diplomásokat Ph.D.-képzésre. Sőt, még van egy magyar klub is, és évente többször, különféle rendezvényeken találkoznak az itteni magyarok.

- Milyen gyakran látogatott haza tanulmányai alatt? Mikor jön haza legközelebb?

- Évente egyszer-kétszer sikerült hazalátogatnom a főiskolai évek alatt. Most a Cornellen való kezdés előtt itt töltöm a nyarat, mert szeretnék minél jobban felkészülni a következő tanévre. Legközelebb idén télen szeretnék majd hazatérni, hogy a karácsonyt a családommal tölthessem. Édesanyám, Temesváryné Cseresnyés Erzsébet, eljött a diplomaátadómra, most májusban. Nagyon jó volt, hogy meg tudtam neki mutatni a környéket, hogy hol lakom és járok iskolába.

Darók Józse
f


<<< Vissza