<<< Vissza

Tóth Ernőre emlékeztek
Történelem tanítás vagy pingpong: magas hőfokon

2004. július 9.

 
Nekünk, akik a 60-as években voltunk középiskolás diákok már akkor felejthetetlenné vált Tóth Ernő neve. Nemcsak tanárként hanem sportszeretete miatt is. Szentesen három-négy évtizeddel ezelőtt senki sem tette volna fel a kérdést, hogy ki volt Tóth Ernő? Mindenki ismerte tanárként, sportolóként, különleges ember volt.

Az 50-es évek elején volt gimnazista, kitűnő tehetségű diák, kiváló sportoló, közvetlen haver és híres vagány. Minden szabadidejét futballpályán, könyvei között és a pingpongasztal mellett, vagy a strandon fejeléssel töltötte. Egyetemista és fiatal tanár korában versenyszerűen már csak az asztaliteniszt űzte. A pingpongasztal mellett nem volt kedves, jó fiú, nem volt rezzenéstelen arcú pókerjátékos, nem volt jó modorú úr.

Tóth Ernő a mérkőzéseit a tökéletes koncentráció önkívületében harcolta végig. Mindig győ zni akart. Ha egy öt perces poén végén kapott egy neccest vagy csuszát, kiforduló szemmel őrjöngött, szidta azt a "rohadt hálót". Eltörte az ütőjét és szétharapta a labdát. Az ő előadásában ez a műsor nem tűnt súlyosan sportszerűtlennek.
1976-ban családjával Németországban telepedett le. Kedvenc sportjához ott sem lett hűtlen. A München 1860 klubban játszott NB II-es szinten. Hihetetlen küzdőszellemével a német sporttársai körében "Kárpátok ördöge" elismerő becenevet vívta ki. Amikor Tóth Ernő 1992-ben súlyos közlekedési baleset miatt 165 napi küzdelem után a haláltól szenvedett vereséget, mi, a volt tanítványai, félévszázados barátai és sporttársai már akkor tudtuk, hogy emlékét méltó módon meg kívánjuk őrizni.

Az idei Tóth Ernő asztalitenisz emlékversenyen sok induló (110 versenyző) állt asztalhoz az ország minden részéből. Ez azt jelenti, hogy a verseny népszerűsége a korábbi évekhez képest nem csökkent. Női, férfi amatőr kategória, igazolt egyéni és igazolt DC (2 fős csapatok) kategóriában mérték össze tudásukat a szereplők. A döntők este 23 órakor zajlottak, ez egy kicsit rányomta bélyegét a versenyre. Következő évben mindenféleképpen kétnaposra tervezik a szervezők az emlékversenyt. A végeredmény: női amatőrök: 1. Katona Mátyásné (Szentes), 2. Szeli Judit (Kunszentmárton), 3. Tarjányi Szilvia (Csongrád). Amatőr férfiak: 1. Péli Sándor (ATSK Szeged), 2. id. Kocsis István (Csongrád), 3. Wang Xiao (ATSK Szeged). Igazolt egyéni: 1. Bereczki Dezső (Debreceni Biogal), 2. Bárdi Zsolt (DABE), 3. Horváth István (LRI MALÉV). Igazolt DC csapat: 1. Biogal Deberecen, 2. Kiskunhalas, 3. LRI MALÉV Bp.

Dunás-Varga Zoltán


<<< Vissza