<<< Vissza

Ebszámlálás

2004. július 9.

 
Júliusban és augusztusban kutyaszámlálást tartanak a városban. A feladat, mármint az ebek számbavétele köz- és állategészségügyi szempontból fontos. Törvény, illetve állategészségügyi szabályzat írja elő.

Egyrészt, mert tudni kell (kellene), hogy minden kutya megkapja-e a veszettség elleni védőoltást. A jogszabály azt írja elő, hogy a városházán az ebeket be kell jelenteni. Amikor három hónapos lesz, amikor változás történik a tartás helyében, illetve a kutyatartó személyében, vagy ha az eb elpusztul.

- A számlálást a jogszabály háromévente írja elő, ellenőrizendő a bejelentéseket. Ami sajnos Szentesen még nem bevett szokás - jegyezte meg Csányiné dr. Bakró-Nagy Vera, a közigazgatási osztály vezetője. - Reméljük, ezzel a számlálással megalapozhatunk egy rendes nyilvántartást, amit össze kell vetnünk az állatorvosok nyilvántartásával. Aki az oltást elmulasztotta, azt fölszólítjuk, hogy oltassa be a kutyáját. Mint ismeretes, bár ez nem célunk, a főállatorvos elrendelheti az oltatlan kutyák kiirtását.

Az osztályvezető asszony egy kérést is megfogalmazott a lakossághoz. Mégpedig: az ebtartók felügyelet nélkül ne hagyják kutyáikat kóborolni, a nagytestű kutyákat pórázon, a veszélyesebbeket szájkosárral kell az utcán sétáltatni. Elmondta, ezután sűrűbb ellenőrzéseket tart majd a közterület-felügyelet, a gazdátlan, kóbor kutyákat a gyepmesteri telepre szállítják. Onnan nyolc napon belül ki lehet a kutyát váltani, ha nem váltják ki, nem találnak gazdát nekik, akkor azokat az ebeket is ki kell irtani. Az utcán kóborló kutyák veszélyesek.

- A kutyák számlálása nincs összefüggésben az ebadóval, miután jogszabály szerint nincs ebadó - jelentette ki az osztályvezető.

(l. j.)


<<< Vissza